Lehti 33: Ajan­kohtai­sta 33/2017 vsk 72 s. 1695

Tavoitteena maailmanluokan tutkimusyksikkö

Mari Heikkilä
Kuvituskuva 1

Laadukkaampaa tutkimusta ja vähemmän. Tämä tavoite on HYKS:n urologian klinikan dosentti Kari Tikkisellä. Hän johtaa Clinical Urology and Epidemiology (CLUE) -tutkimusryhmää, josta hän pyrkii luomaan maailmanluokan kliinisen tutkimuksen yksikön. Hän sai vastikään Suomen Akatemialta nelivuotisen kliinisen tutkijan jatkorahoituksen.

– Lancet-lehdessä arvioitiin taannoin, että 85 prosenttia lääketieteellisistä tutkimuksista on "tutkimusjätettä". Kokeet suunnitellaan ja raportoidaan huonosti tai kysytään vääriä kysymyksiä, Tikkinen toteaa.

CLUE-ryhmä pyrkii tekemään toisin. Vahvuutena on laaja kansainvälinen yhteistyöverkosto. Mentorina on kanadalaisprofessori Gordon Guyatt, joka loi 1990-luvulla käsitteen "näyttöön perustuva lääketiede".

– Suunnittelemme ja toteutamme meta-analyysejä ja laajoja kliinisiä tutkimuksia sekä kehitämme niiden menetelmiä. Meillä ei ole merkittäviä taloudellisia sidonnaisuuksia.

Elämänlaatua laboratorioarvojen sijaan

Tikkisen mukaan lääketieteelliset tutkimukset ja reaalimaailma ovat liian kaukana toisistaan.

– Usein tutkimusten päämuuttujana on vaikutus esimerkiksi laboratorioarvoon, kuten PSA-arvoon. Potilaan elämänlaatua tai eliniän odotetta mitataan harvemmin.

Lue myös

Tyypillisesti tutkijat poimivat mittausarvot, joihin saavat tilastollista merkitsevyyttä ja jättävät negatiiviset tulokset julkaisematta. Tämä vääristää lääketiedettä.

– Tutkimukset pitäisi suunnitella huolellisemmin ja raportoida tulokset joka tapauksessa.

CLUE-ryhmä käynnistelee parhaillaan tutkimusta tromboosiprofylaksian hyödystä kirurgisilla potilailla. Potilaita rekrytoidaan yli 2 000 eri puolilta maailmaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030