Ajan­kohtai­sta

Tavoitteena parempi syöpähoito

Professori Marja Tiirolalle myönnetyllä rahoituksella kaupallistetaan näytteiden käsittelyssä ja analysoinnissa tarvittavaa teknologiaa.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1

Euroopan tutkimusneuvosto (ERC) on myöntänyt Jyväskylän yliopiston professori Marja Tiirolalle ylimääräisen Proof of Concept Grants -rahoituksen, joka auttaa kaupallistamaan diagnostisen laitteen syöpäpotilaiden tehokkaampaan hoitoon. Kyseinen rahoitus on suunnattu jo ERC:n rahoittamille tutkimushankkeille. Tiirola sai rahoituksen ympäristömikrobiologian alan tutkimukseen viideksi vuodeksi vuonna 2014.

Tiirola on kehittänyt ERC Consolidator -rahoituksella uudenlaista teknologiaa, jolla sekvensointitieto voidaan yhdistää fysiologiseen tietoon, ja siten tutkia tehokkaasti esimerkiksi mikrobien ominaisuuksia. Menelmän toivotaan muun muassa synnyttävän uusia lääketieteellisiä sovelluksia.

– Sekvensointimenetelmät ovat suurelta osin korvanneet mikrobien viljelyn, joka on usein hidasta ja kallista. Jotta sekvensointitiedosta saadaan moniulotteista, olemme kehittäneet menetelmää, jonka avulla voimme määrittää miljoonien molekyylien ja niitä kantavien mikrobien ominaisuuksia yhtäaikaisesti, sanoo Marja Tiirola tiedotteessa.

Rahoituksella kansainvälisille markkinoille

Uudella rahoituksella professori aikoo nyt soveltaa osaamistaan personoidun terveydenhuollon alalla syöpäpotilaiden hoitovasteiden seurantaan. Syöpäkudoksesta määritetään tautia indikoivat biomarkkerit, jolloin lääkityksen vaikutuksia voidaan seurata verinäytteiden perusteella reaaliajassa ja kivuttomasti. Rahoituksella aiotaan kehittää ja kaupallistaa näytteiden käsittelyssä ja analysoinnissa tarvittavaa teknologiaa sairaaloiden ja terveyskeskusten käyttöön. Tiirola on parhaillaan perustamassa alan palveluliikentoimintaan startup-yritystä. BiopSense-yrityksen tarjoama palvelu mahdollistaa tutkimus- ja kehitystyöhön tarvittavat näytevirrat ja kansainvälistymisen.

Lue myös

– Mikrobiomit ja syöpäsolut ovat hyvin analogisia tutkimuskohteita. Tässä meillä on konkreettinen esimerkki siitä, miten vahva tutkimustyö tietyllä alalla voi johtaa kaupallistamisaihioon aivan toisella sektorilla, kertoo Tiirola.

Tiirolalle myönnetyn Proof on Concept Grants- rahoituksen arvo on 150 000 euroa. Rahoitusta myönnettiin seitsemälle hakijalle 114 hakijan joukosta.

Kuva: Jyväskylän yliopisto

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030