Lehti 48: Ajan­kohtai­sta 48/2017 vsk 72 s. 2803

Täydennyskoulutuksen suunnittelu helpottuu

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1

Pro Medicon sähköinen koulutuskalenteri uudistui keväällä, jolloin siihen tuotiin mukaan Taitoni.fi -palvelusta tutut CanMEDS-taidot eli lääkärin ammatillisen kehittymisen osa-alueet. Näitä ovat tiedonhallinta ja oppiminen, professionalismi, vuorovaikutustaidot, yhteistyötaidot, terveyden edistäminen, johtaminen ja lääketieteellinen osaaminen.

Nyt halutaan selventää, mitä osaamisalueet tarkoittavat ja miten täydennyskoulutusten järjestäjät voisivat nostaa niitä esiin koulutusilmoituksia laatiessaan. Tämä asia aiotaan ratkaista työryhmän avulla, jonka vetäjäksi nimettiin dosentti, kliininen opettaja Leila Niemi-Murola (HY). Työryhmän tehtävänä on rakentaa koulutuskalenteriin ohjeistus koulutuksen järjestäjien avuksi, mutta myös koulutuksen hakijoita varten.

– Koulutuskalenteri palvelisi heitä paremmin, jos se auttaisi ilmoituksen laatijaa antamalla vihjeitä ja esimerkkejä CanMEDS:n rooleista käytännössä.

Niemi-Murolan mukaan koulutuksen järjestäjät voivat saada ohjeistuksen avulla ideoita koulutuksen sisältöön ja toteutukseen. Hän nostaa esimerkiksi Käypä hoito -suositukseen liittyvän koulutuksen, jossa pohditaan usein potilaan polkua terveydenhuollossa. Prosessissa yhteistyötaitojen ja johtamisen merkitys korostuu, mitä järjestäjät eivät välttämättä tule ajatelleeksi ilmoitusta tehdessään.

– Uudistuksen tarkoituksena on auttaa täydennyskoulutusten järjestäjiä tuomaan esiin, mitä kaikkia osa-alueita tässä koulutuksessa on mahdollista käydä läpi, Niemi-Murola jatkaa.

Ohjeistus omalla kielellä

Ohjeistuksesta tehdään myös suomenkielinen. Tämä onkin tarpeen, koska osaamisperusteisen koulutuksen suunnittelussa ei ole ohjeistusta eikä terminologiaa suomeksi. Niemi-Murola kertoo, että tässä piilee myös suuri haaste.

Lue myös

– Osaamme puhua englanniksi tästä osaamisperusteisesta opetuksesta ja täydennyskoulutuksesta, mutta jokainen mieltää ne vähän omalla tavallaan, ja tämä tuottaa sekaannusta. Meidän pitää ensin sopia, mitä mikäkin termi tarkoittaa. Joudumme aloittamaan siis perusasioista.

Työryhmän ohjeistuksen arvellaan valmistuvan ensi vuoden kesään mennessä. Ohjeistuksen valmistuessa uudistetaan myös koulutuskalenteri.

– Aikataulullisesti pyrimme saamaan työn valmiiksi touko-kesäkuuhun mennessä.

Sähköisessä koulutuskalenterissa ilmoitetaan yli 500 koulutustilaisuutta vuosittain.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030