Ajan­kohtai­sta

Terveydenhuoltolakiin ehdotettu muutos olisi väljennys yksityispuolen leikkauksille

Muutosehdotus herättää lääkäreissä kysymyksiä ja kritiikkiä.

Anne Seppänen
Kuvituskuva 1

Lausuntokierroksella oleva STM:n ehdotus terveydenhuoltolain uudeksi säännökseksi, jonka mukaan sairaanhoitopiiri voisi järjestää leikkaustoimintaa myös sellaisessa yksikössä, jossa ei ole ympärivuorokautista yhteispäivystystä, koskisi käytännössä yksityisiä sairaaloita, joilla on operatiivista toimintaa ja jotka sijaitsevat hyvin lähellä keskussairaalaa.

Näin tulkitsee Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen.

Leikkauksia tekevässä sairaalayksikössä täytyisi olla päivystävä lääkäri ja erikoisalan takapäivystäjä, sekä riittävä toimenpiteiden määrä. Lisäksi yksikössä täytyy olla mahdollisuus siirtää potilas alle puolessa tunnissa jatkohoitoon tukisairaalaan, jossa on ympärivuorokautinen yhteispäivystys.

– Tämä tarkoittaa potilaan siirtoon kaikkineen kuluvaa aikaa, ei pelkkää ajomatkaa, Pärnänen täsmentää.

– Sellaisia julkisia sairaaloita ei ole. Aluesairaalat ovat kauempana keskussairaaloista. Käytännössä säännös siis koskee vain yksityisiltä ostettua leikkaustoimintaa, Pärnänen toteaa.

Koskee lähinnä päiväkirurgiaa

Säännös koskee Pärnäsen arvion mukaan lähinnä päiväkirurgiaa, ei määräkriteereillä keskitettyä raskaampaa kirurgiaa, sillä määräkriteereiden täyttäminen on isoillekin yksiköille vaikeaa.

– Tämä on väljennys. Ideana on löysentää kriteereitä, joita terveydenhuoltolaissa on asetettu operatiiviselle toiminnalle. Jos ehdotus menee läpi, yksikössä ei enää tarvita ympärivuorokautista yhteispäivystystä, edellyttäen että leikkaavan yksikön osalta muut kriteerit täyttyvät.

Lääkäriliiton valtuuskunnan jäsen Heikki Laine suhtautuu muutosehdotukseen ihmetellen ja kriittisesti.

Lue myös

– Tämä herättää enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Ensin on lakkautettu leikkaustoiminta lähes kaikista aluesairaaloista päivystys- ja keskittämisasetuksilla ja nyt tehdään tällainen sääntöjä lieventävä lakimuutosesitys erikseen lähisairaaloita varten. Tulee mieleen, että tehdäänkö toisille erilaiset säännöt kuin toisille?

Anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkärinä Laine ihmettelee ehdotuksessa olevaa puolen tunnin aikarajaa potilassiirtoon.

– Aika on niin lyhyt, että hyvä jos ehditään sairaalan ovesta ulos, jos potilasta pitää vähänkään valmistella.

Kuva. Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030