Ajan­kohtai­sta

Terveysalalla lobataan entistä vahvemmin

Pekka Puska kertoo, miten joutui tekemisiin "isojen poikien" kanssa.

Miia Soininen
Kuvituskuva 1

Teollisuuden ääni on koventunut kansanterveyttä koskevissa asioissa sekä Suomessa että EU:ssa, sanoo THL:n erikoistutkija Meri Koivusalo.

Koivusalon mukaan lobbaus on muuttunut entistä ammattimaisemmaksi, ja viestintätoimistojen rooli on nyt tärkeä.

– Lobbaus on vahvistunut ja siihen satsataan enemmän. Raha puhuu nyt vahvemmin kuin aikaisemmin.

Samalla kansanterveysargumentit jäävät helposti varjoon. Koivusalon mukaan asiantuntijatiedon tuottaminen on vaikeutunut, ja asiantuntijat kohtaavat herkästi kritiikkiä. Yksi lobbauksen keino on esittää asiantuntijatkin ryhmänä, joka ajaa omaa etuaan.

Tähän liittyy Koivusalon mukaan riski lääkärien kannalta. Englannissa terveyspalvelujärjestelmän uudistamisen yhteydessä alettiin kritisoida lääkärien asemaa. Samoin voi käydä Suomessakin.

– Lääkäreiden kannalta on hyvä tietää, että sote-reformissa jatkossa lääkärit voidaan nähdä yhä enemmän omia palkkaetujaan ja asemaansa ajavana ryhmänä. Rooli kansanterveys- ja terveyspalvelukysymyksissä on haaste Lääkäriliiton tulevalle toiminnalle, Meri Koivusalo sanoo.

Kenellä on varaa lobata?

Lääkäri ja kansanedustaja (kesk.) Pekka Puska toteaa, että esimerkiksi tupakkaan ja alkoholiin liittyy massiivista lobbausta.

Hän huomauttaa, että lobbaus itsessään on vain vaikuttamista yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Ongelma on tasapainossa, sillä kaikilla ei ole samanlaisia panoksia lobata kuin kaupallisilla tahoilla.

Myös keinot voivat olla kyseenalaisia. Puska luettelee pitkän listan.

Osatotuudet ja niiden markkinointi, henkilösuhteet, korruptio, vaalirahoitus, vakiofraasi ihmisen omasta vastuusta, vastustajien leimaaminen, kiinnitetään huomio pois pääasiasta, kiistetään tutkijoiden evidenssi.

– En tiedä kuinka paljon se tulee järjestettynä, mutta herjaaminen minua kohtaan alkoholiasiassa somessa on aika vauhdikasta, Puska sanoo.

Lue myös

"Olette tekemisissä isojen poikien kanssa"

Puskan mukaan Suomessa ei aina ymmärretä lobbauksen kansainvälistä ulottuvuutta. Peli avautui hänelle, kun hän työskenteli WHO:ssa ja vastasi globaalin ravinto-ohjelman kehittämisestä.

– Sokeri, suola ja palmuöljy ovat isot asiat. Kansainvälinen sokeribisnes on valtavan suuri.

– Muistan, kun isot lobbarit olivat puheillani ja sanoivat, että jos julkaisemme asiantuntijasuositukset sokerin vähentämisestä, niin do you understand what you are doing? Lääketeollisuudessa on pikku poikia, nyt olette tekemisissä isojen poikien kanssa. Se oli kovaa puhetta.

Puska ja Koivusalo puhuivat lobbauksesta tiistaina Lääkärin sosiaalinen vastuu ry:n ja Transparency Suomi ry:n tilaisuudessa.

Järjestöjen tuore julkaisu "Lobbaus, valta ja terveysala – eurooppalainen näkemys" peräänkuuluttaa lobbarirekisteriä ja sitovia eettisiä sääntöjä lobbaukseen.

Kuva: Valtioneuvosto / Flickr

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030