Ajan­kohtai­sta

Terveyskylä.fi laajenee jälleen neljällä talolla

Tänään verkkopalveluun avautuvat Diabetes-, Palliatiivinen, Päivystys- ja Vatsatalot.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1

Terveyskylä.fi-osoitteesta löytyvästä Diabetestalosta diabetekseen sairastuneet voivat hakea muun muassa tukea ja ohjausta omahoitoon. Samasta verkkopalvelusta myös sairastuneiden omaiset ja läheiset voivat etsiä tietoa diabeteksesta.

Kansallista verkossa toimivaa Diabetestaloa on rakennettu viiden yliopistosairaalan ja niiden diabetestiimien sekä Diabetesliiton voimin. Talon vetovastuu on TYKS:llä.

– Diabetekseen sairastuneita on Suomessa yli puoli miljoonaa ja sairastumisriskissä olevia vielä enemmän, kertoo Diabetesliiton ylilääkäri ja talon projektipäällikkö Pirjo Ilanne-Parikka.

Parikan mukaan valtakunnallisesti yhteneväiset ohjeet sekä digitaalisten hoitopolkujen rakentaminen helpottavat myös ammattilaisten työtä ja tehostavat hoitotiimien toimintaa.

Palliatiivinen talo tarjoaa tietoa palliatiivisesta hoidosta, saattohoidosta, oirehoidosta, sairauksista sekä eri tukimuodoista. Päivystystalon tarkoituksena on antaa kansalaisille neuvoja itsehoitoon ja ohjausta päivystyspalveluihin hakeutumisessa. Tapaturman tai äkillisen oireen yllättäessä sieltä löytyy muun muassa työkalut hoidon tarpeen arviointiin.

– Palvelussa itsehoito-ohjeet kulkevat helposti mukana ja ovat käytettävissä missä ja milloin vain, kertoo Päivystystalon projektikoordinaattori Marja Ylilehto Oulusta.

Vatsatalo keskittyy vatsan alueen sairauksiin ja vatsavaivoihin. Alkuvaiheessa siellä pilotoidaan nivustyräpotilaan digihoitopolkua. Pilottivaiheessa lääkäri valitsee sopivat nivustyräpotilaat, jotka kirjautuvat Omapolulle pankkitunnuksillaan. Virtuaalisessa ympäristö nivustyräpotilaat voivat tutustua rauhassa leikkaukseen, varata sopivan leikkausajan ja osallistua leikkausta edeltävään ohjaukseen aikataulujensa mukaan.

Lue myös

– Digisairaala on potilaalle aina auki, kertoo osaston ylilääkäri ja Vatsatalon projektipäällikkö Jaana Vironen HYKS Vatsakeskuksesta.

Kaikki Terveyskylän talojen digitaaliset hoitopolut sekä omahoito-ohjelmat löytyvät Omapolusta, joka on erikoissairaanhoidon palvelukanava. Digihoitopoluille päästäkseen potilas tarvitsee lääkärin lähetteen tai olemassa olevan hoitosuhteen. Polkujen sisältö on aina suunniteltu potilasryhmille sopivaksi sisällöltään ja sovitettu yksilöllisesti potilaan tarpeita ajatellen.

Vuoden loppuun mennessä Terveyskylässä arvioidaan olevan avoinna yhteensä noin 30 taloa.

Kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030