• Anne Seppänen

THL: Vakavat A-ryhmän streptokokki-infektiot ovat lisääntyneet

Nopea hoidon aloitus parantaa ennustetta.

THL: Vakavat A-ryhmän streptokokki-infektiot ovat lisääntyneet Kuva 1 / 1

Vakavat A-ryhmän streptokokki-infektiot ovat lisääntyneet, kertoo THL.

Nopea hoidon aloitus parantaa ennustetta, joten kuumeisten nielu-, keuhko-, iho- ja pehmytkudosinfektioiden yhteydessä tulee muistaa A-streptokokki-infektion mahdollisuus.

Tartuntatautirekisteriin on vuoden alusta lukien ilmoitettu lähes 70 A-ryhmän streptokokin aiheuttamaa yleisinfektiota. Viime vuonna vastaavana aikana ilmoituksia tehtiin 33. Määrä lähti lisääntymään jo vuonna 2016.

Myös emm1-tyypin aiheuttamat vakavat A-streptokokki-infektiot ovat lisääntyneet. Vakavat A-streptokokki-infektiot ovat lisääntyneet myös Ruotsissa.

Epidemia-aallon taustalla muutokset bakteerissa

Vakaville A-ryhmän streptokokki-infektioille on tyypillistä, että ne aiheuttavat epidemia-aaltoja. Taustalla ovat bakteerissa tapahtuneet muutokset, jotka edesauttavat niiden kykyä levitä väestössä.

Edellisen kerran vastaava lisääntyminen emm1-tapauksissa nähtiin vuosina 2007 ja 2008. Emm-tyyppejä tunnetaan yli 200 erilaista, mutta niistä vain muutama aiheuttaa tavanomaista vakavampia taudinkuvia. Tällaisia tyyppejä ovat esim. emm1 ja emm3.

Ohjeita alueellisilta infektio-asiantuntijoilta

A-streptokokki aiheuttaa tavallisimmin tonsilliittia eli angiinaa, joskus tulirokkoa. A-streptokokki voi aiheuttaa myös vakavia tautimuotoja, kuten verenmyrkytyksen, keuhkokuumeen, tai vaikean iho- ja pehmytkudosinfektion. Nämä taudit hoidetaan aina sairaalassa suonensisäisellä antibiootilla. Vakavat pehmytkudosinfektiot vaativat usein kirurgisia toimenpiteitä.

A-streptokokki-infektion voi saada myös virusinfektion, kuten influenssan, jälkitautina.

Alueelliset infektio-asiantuntijat antavat päivystyspisteille ohjeita siitä, milloin on syytä epäillä A-streptokokki-infektiota.

Ripeä hoitoon hakeutuminen parantaa ennustetta. Kansalaisia tulee ohjata hakeutumaan viipymättä lääkäriin, jos heillä on seuraavia oireita: korkea kuume, voimakas kurkkukipu, hengenahdistus, ihoalueen tai raajan nopeasti laajenevaa punoitus, kovaa kipua ilman edeltävää vammaa tai heikko yleisvointi

Kuva: Panthermedia

Lisää aiheesta

Vakavat A-streptokokki-infektiot lisääntyneet
Miten tunnistan vakavan A-streptokokki-infektion
A-streptokokkirokotus näköpiirissä?

Kirjoittajat
Anne Seppänen

Lisää aiheesta

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi