Ajan­kohtai­sta

Uusi suositus tuberkuloosin tartunnanjäljitykseen

Tartunnanjäljitys kohdistetaan potilaan lähipiiriin.

Anne Seppänen
Kuvituskuva 1

THL on julkaissut uuden suosituksen tuberkuloosin tartunnanjäljitykseen.

Uuden ohjeen avulla pyritään kohdistamaan tartunnanjäljitys niihin altistuneisiin, joilla on suurin riski saada tuberkuloositartunta ja sairastua tuberkuloosiin, eli potilaan lähipiiriin.

Muiden altistuneiden osalta jäljitettävien määrän uskotaan vähenevän, kun kumulatiivisen altistusajan rajaa on nostettu 40 tuntiin, paitsi alle 7-vuotiaiden kohdalla. Ohje antaa lisäksi suosituksen joukkoaltistustilanteiden hoitoon.

Nuoren kohdalla etsitään myös tartunnan lähdettä

Jos kyseessä on lapsen tai nuoren aikuisen tuberkuloosi, etsitään myös tartunnan lähdettä. Aikuispotilaan tartuntalähteen etsintää ei tarvita, jos tartunnasta arvioidaan olevan vuosia tai vuosikymmeniä.

Latentissa eli piilevässä tuberkuloosi-infektiossa (LTBI) bakteerit elimistössä ovat eläviä, mutta lepotilassa ja henkilö on oireeton. Vain kymmenesosa piilevästä tuberkuloosista muuttuu myöhemmin tuberkuloositaudiksi. Uudistettu suositus noudattaa kansainvälisiä suosituksia. Latentin tuberkuloosin tutkimusta ja hoitoa voidaan laajentaa aiemmasta.

Lue myös

Latentin tuberkuloosi-infektion diagnostiikkaa ja hoitoa suositellaan jatkossa lasten ja sairautensa tai lääkityksensä vuoksi lisääntyneessä sairastumisriskissä olevien lisäksi myös nuorille aikuisille. Uudessa ohjeessa on suositus IGRA-testin (Interferon gamma release assay, testi tuberkuloosibakteerin aiheuttaman immuunivasteen toteamiseksi) käytöstä LTBI:n diagnostiikassa ja LTBI:n eri hoitovaihtoehdoista.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030