• Pertti Saloheimo

Väliraportit voivat johtaa harhaan

Alustavat tutkimustulokset voivat esimerkiksi näyttää tutkimuslääkkeen tehon parempana tai huonompana kuin varsinaiset tulokset.

Väliraportit voivat johtaa harhaan Kuva 1 / 1

Lääketieteellisistä tutkimuksista julkaistut väliraportit voivat johtaa harhaan. Vertaisarviointia ja tieteellistä julkaisemista koskevassa kongressissa Chicagossa esitellyn yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan alustavat tulokset esimerkiksi lääketutkimuksesta voivat näyttää tutkimuslääkkeen tehon parempana tai huonompana kuin varsinaiset tulokset tutkimuksen valmistuttua.

Nyt kahdeksatta kertaa järjestettävä Peer Review and Scientific Publication -kongressi käynnistyi sunnuntaina 10.9. Kongressin tavoitteena on edistää tieteellisen julkaisemisen laadun ja luotettavuuden tutkimusta. Pääosassa on tutkimustulosten esittäminen suullisesti tai tieteellisinä postereina.

Sidonnaisuudet julkaisemisen keskeinen haaste

Peer Review and Scientific Publication -kongressi käynnistyi sunnuntaina.

Kongressin avajaispuheenvuorossa Lisa Bero Sydneyn yliopistosta nimesi tieteellisen julkaisemisen keskeisimmiksi haasteiksi sidonnaisuudet, jotka voivat olla muitakin kuin tutkimuksen rahoittamiseen liittyviä taloudellisia sidonnaisuuksia, sekä "spinin", joka tarkoittaa tutkimustulosten esittämistä positiivisemmin kuin tulosten perusteella olisi oikein.

Ensimmäinen "peer review -kongressi" järjestettiin 1989, ja siitä lähtien neljän vuoden välein järjestetyn kongressin ketjun pani alulle JAMAn apulaispäätoimittaja Drummond Rennie. Kongressi kokoaa yhteen tieteellisten lehtien toimittajia ja julkaisijoita, tutkijoita ja rahoittajia, kirjastoalan ammattilaisia, journalisteja, päättäjiä ja tieteen etiikan tutkijoita.

Verrattuna moniin lääketieteellisiin kongresseihin, "Peer Review -kongressi" on pieni, osanottajia on noin 600. Kongressin koko toisaalta helpottaa hedelmällisiä keskusteluja, tietojen ja kokemusten vaihtoa osanottajien kesken.

www.peerreviewcongress.org

Kuva: Mauri Helenius

Lisää aiheesta

Jäykkä työajanseuranta hiertää
ScholarOne-toimitusjärjestelmä Lääkärilehteen
Ensihoidon kehittäjä ja psykoosien tutkija palkittiin

Kirjoittajat
Pertti Saloheimo

Lisää aiheesta

Uusimmat / Ajassa

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi