Lehti 43: Ajan­kohtai­sta 43/2017 vsk 72 s. 2425

Vuorovaikutus keskeinen puute lääkärin ammattitaidossa

Tuomas Keränen

Vuorovaikutusongelmat ja kielitaidon puutteet nousivat esiin keskeisinä lääkärin ammattitaidon puutteen osa-alueina, selviää Valviran ylitarkastaja Satu Räsäsen pro gradu -opinnäytetyöstä.

Räsänen tutki, miten Valvira käsitteellistää lääkärin ammattitaidon joutuessaan rajoittamaan ammattitaidon puutteiden perusteella ammattioikeutta tai poistamaan sen. Opinnäytetyön aineisto pohjautuu Valviran päätöksiin vuosilta 2009–2016.

Räsäsen mukaan lääkärin vuorovaikutustaidoilla on keskeinen merkitys potilasturvallisuudelle ja laadukkaalle hoidolle. Tärkeää osaa näyttelevät kielitaito ja tilannetaju.

– Lääkärin vuorovaikutusongelmat ilmenivät väärin annettuina lupauksina, ylimielisenä asenteena, liiallisina hoitolupauksina ja epäammatillisena käytöksenä, Räsänen kirjoittaa blogissaan.

Lue myös

Lääkärin kulttuuritausta voi vaikuttaa hänen käsitykseensä potilas-lääkärisuhteesta. Kulttuurisia eroja on myös omaisten informoimisessa.

Lääkäreiden peruskoulutukseen kuuluu nykyään vuorovaikutusopintoja, mutta niihin on syytä kiinnittää entistä enemmän huomiota, Räsänen kirjoittaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030