• Tuomas Keränen

Yksityiset yleislääkärit kilpailevat hinnoilla

Vain viidesosa palkkioiden vaihteluista selittyi lääkäreiden välisillä eroilla, osoittaa tutkimus.

Yksityiset yleislääkärit kilpailevat hinnoilla Kuva 1 / 1

Yksityisten yleislääkäreiden palkkiot pienenivät kilpailun takia, selviää Kelan ja Turun kauppakorkeakoulun yhteisestä tutkimuksesta. Kilpailu hinnoilla on kuitenkin maltillista. Enimmillään monopoliasemassa olleiden ja kilpailupaineen alla työskennelleiden lääkäreiden palkkioiden välillä oli eroa noin 4,40 euroa keskihinnan ollessa 53,58 euroa. Palkkioiden hintaerot on laskettu vuoden 2014 rekisteritietojen mukaan.

Turun kauppakorkeakoulun projektipäällikkö Riina Hiltunen kertoo tiedotteessa, että kilpailutilanteen lisäksi hintoihin vaikutti olennaisesti myös muut tekijät.

– Kokeneet lääkärit perivät muita pienempiä hintoja. Samoin tekivät yksityisvastaanottoa vain sivutoimisesti pitäneet lääkärit, sanoo Hiltunen.

Yleislääkäreiden palkkioiden hinnanvaihtelut selittyivät muun muassa toimipisteiden eroilla ja sillä missä yrityksessä lääkäri pitää vastaanottoaan. Vastaanottopalveluiden sijainti selittikin merkittävintä osuutta eli 56 prosenttia palkkioiden hinnanvaihtelusta. Yhdellä toimipisteellä lääkärinpalkkiot nousivat laajan palveluvalikoiman takia. Yrityksen koko ei selittänyt hintaeroja, kun kaikki muut tekijät huomioitiin.

– Lääkäripalveluja tarjotaan hyvin erilaisissa yrityksissä aina yhden lääkärin kotivastaanotoista koko Suomen kattaviin ketjuihin. Yksityislääkärin liiketoiminnan kustannukset ovat niissä erilaiset, mikä saattaa selittää hintaeroa osaltaan, Hiltunen toteaa.

– Lisäksi esimerkiksi yrityksen hyvä brändi saattaa ilmetä suurempina lääkärinpalkkioina, hän jatkaa.

Sote-markkinoille avoimuutta

Hiltunen sanoo, että sote-uudistuksen tavoite lisätä palvelutuottajien keskinäistä kilpailua tehokkuuden ja palvelujen saatavuuden parantamiseksi ei johda aina toivottuihin lopputuloksiin.

– Siksi sote-markkinoille on luotava kannustimet ja pelisäännöt varmistamaan, että kilpailulla saavutetaan halutut tulokset, Riina Hiltunen sanoo.

Tähän hän väläyttää maksutonta hintavertailutietoa, joka olisi helposti kansalaisten saatavilla.

– Myös tutkimusta tarvitaan lisää. Kilpailu on ollut yksityisten terveyspalvelumarkkinoiden arkea jo vuosia, mutta sen toimivuutta on tutkittu Suomessa hyvin vähän. Sote-uudistuksen jälkeenkin Suomeen jäävät yksityiset terveyspalvelumarkkinat, joilla potilas valitsee ja maksaa itse joko suoraan tai hankkimalla yksityisen vakuutuksen.

Kelan ja Turun kauppakorkeakoulun tutkimus perustuu kansainvälisesti poikkeuksellisen yksityiskohtaiseen rekisteriaineistoon, joka kertyy Kelan sairaanhoitovakuutuksen korvausjärjestelmästä. Lue Kelan hinta-aineistosta enemmän täältä.

Kuva: Panthermedia

Lisää aiheesta

Soturilääkärin karmea koulu
Vuoden yleislääkäri on Anneli Kuusinen–Laukkala
Soturilääkärin karmea koulu

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Lisää aiheesta

Uusimmat / Ajassa

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi