• Pekka Nykänen

Ruotsin tie ei ole meidän

Ikääntymiseen on järkevää varautua tehokkuudella. Ei lääkärimäärän lisäämisellä, arvioi Pekka Nykänen.

Ruotsin tie ei ole meidän Kuva 1 / 1

Painettu Lääkärilehti kertoo tänään pääjutussaan ulkomailla lääketiedettä opiskelevien suomalaisten määrän hurjasta kasvusta. Aiemmin puhuttiin, että ulkomailla on kuudes tiedekunta. Nyt tuo tiedekunta on suurin.

Työmarkkinoita koetellaan viimeistään 2020-luvun lopulla. 500 lääkäriä jää silloin vuodessa eläkkeelle, ja uusia tulee 900. Tasapaino on kestämätön.

Ruotsi näyttää valitsevan Suomessa jo aikansa eläneeksi havaitun tien.

Lääkäriliitto onkin perustellusti vaatinut aloituspaikkojen karsimista 600:aan vuodessa.

Tätä taustaa vasten uutiset Ruotsista kuulostavat erikoisilta. Sisäänottoa on siellä päätetty kasvattaa 440 paikalla vuoteen 2023 mennessä.

Ajatus pohjaa väestön kasvuun ja ikääntymiseen. Lääkäreiden tarpeen nähdään Ruotsissa sitä kautta lisääntyvän, koska hoidon laadusta halutaan pitää kiinni. Koulutuksesta vastaava ministeri Helene Hellmark Knutsson kytki Läkartidningenissa aloituspaikkojen lisäämisen myös ulkomailla opiskeluun. Ulkomailla koulutetut ovat hänen mukaansa tervetulleita Ruotsiin, mutta maa ei voi jättäytyä heidän varaansa. Omasta osaamisesta on pidettävä kiinni.

Ruotsin lääkäriliitto suhtautuu Hellmark Knutssonin aikeisiin positiivisesti – kunhan peruskoulutuksen laatu varmistetaan ja harjoittelupaikkojen sekä erikoistumisen pullonkaulat ratkeavat.

Miksi Suomessa pitäisi toimia toisin? Ikääntyyhän väestö meilläkin!

Toisin kuin Ruotsissa, Suomessa aloituspaikkojen määrää on jo kasvatettu voimakkaasti, viidessä vuodessa 600:sta 750:een. Tällä määrällä on menty kaksi vuotta. Suuret sisäänotot ovat siis vasta tulossa työelämään – juuri kun työmarkkinat ovat jo saturoituneet. Päälle päätteeksi ulkomailla opiskelevien määrä kasvoi vuodessa 25 prosenttia.

Voi myös kysyä, kumpi on järkevämpää: määrä vai tehokkuus. Suomessa sote sanelee. Kustannusten kasvuvauhdin hillintä tarkoittaa järkevämpää toimintaa, ei lääkärimäärän suhteetonta kasvattamista.

Ruotsin lääkäriliiton huoliin on myös helppo yhtyä. Harjoittelu- ja erikoistumispaikkojen pullonkaulat ovat totuutta Suomessa.

Ruotsin tie ei ole Suomen tie. Pikemmin näin: Ruotsi näyttää valitsevan Suomessa jo aikansa eläneeksi havaitun tien.

Lisää aiheesta

Kasva lääkäriksi – pysy ihmisenä
Lääketieteen opetus arvioidaan
Latvian ja Romanian suosio kasvaa

Kirjoittajat
Pekka Nykänen

Lisää aiheesta

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi