Lehti 17: Liitto toi­mii 17/2016 vsk 71 s. 1254 - 1255

Laadukkuutta erikoislääkärikoulutukseen

Euroopan erikoislääkäriliitto UEMSin tavoitteena on harmonisoida erikoislääkärikoulutus. Lääkäritalossa järjestettiin Suomen UEMS-edustajien yhteistapaaminen huhtikuussa.

Tuija Metsäaho
Kuvituskuva 1

Euroopan erikoislääkäriliitto UEMS on perustettu vuonna 1958, ja se on vanhin eurooppalaisista lääkärijärjestöistä. Täysjäseniä ovat kaikki 31 EU- ja ETA-maata. Toiminta on laajaa. Sektioiden ja boardien kautta mukana on yli 2 000 spesialistia ympäri Eurooppaa. Lääkäriliitto on ollut jäsen vuodesta 1993.

Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halilalla on parinkymmenen vuoden UEMS-kokemus. Hän on entinen UEMSin puheenjohtaja ja nykyään edustaja UEMSin Councilissa.

Lääkäriliiton valtuuskunnan puheenjohtaja Mikko Pietilä toimi huhtikuisen yhteistapaamisen puheenjohtajana. Hän on toinen Suomen edustaja Councilissa. Pietilä kutsuu Halilaa leikkisästi käveleväksi UEMS-ensyklopediaksi. Työ ei ole mennyt hukkaan.

– UEMS tunnetaan hyvin jo vaikkapa lääketieteellisissä tiedekunnissa, erikoislääkäriyhdistyksissä, STM:ssä ja Valvirassa. UEMSin suositukset erikoislääkärikoulutuksesta muodostavat eräänlaisen kultaisen standardin Euroopassa, Halila kuvaa.

Erikoislääkäri Hannu Nuutinen on yksi pitkään vaikuttaneista suomalaisedustajista. Hän on mukana gastroenterologian ja hepatologian sektiossa ja boardissa.

UEMSin organisaatio on monimutkainen, ja Nuutisen mukaan kestääkin kolme neljä vuotta ennen kuin on perillä kaikista toimintatavoista. Kiteytettynä UEMS Council on ylin päättävä elin. Sektiot ovat erikoisalakohtaisia alaosastoja, boardit taas koulutuskysymyksiin keskittyneitä työryhmiä. Kustakin maasta valitaan kaksi edustajaa.

Edustajat nimeää kansallinen lääkärijärjestö eli Suomessa Lääkäriliitto.

– Erikoisalayhdistyksemme ehdotti minua edustajaksi. Yksi kausi kestää neljä vuotta. Työ edellyttää pitempää sitoutumista, ja minulla onkin jo kolme kautta takana, Nuutinen kuvaa.

– Oletan että tämä on edistyneimpiä boardeja. Meillä on käytössä jo oma gastroenterologian ja hepatologian erikoistumiskuulustelukin: Pan European.

Nuutinen kertoo, että yhteistyötä on tehty pitkään Ison-Britannian Royal Collegen kanssa, jotta monivalintakysymykset verkkokuulustelua varten on saatu koottua.

Erikoislääkärikoulutuksen harmonisointi on tärkeä osa UEMSin toimintaa. Myös täydennyskoulutusten hyväksyntä ja lääkärin ammatillinen osaaminen sekä työvoiman liikkuvuus kuuluvat toimintaan.

Lue myös

Nuutinen pitää kansainvälistä vaikuttamista tärkeänä.

– On mielenkiintoista keskustella eurooppalaisten kollegoiden kanssa, miten erikoistuminen tapahtuu muissa Euroopan maissa. Olen ollut myös arvioimassa kuutta keskusta eri puolilla Eurooppaa.

Professori Erna Snellman on dermatologian sektiossa.

– Eräänä keskeisenä tavoitteena on tukea ihotautilääkärien koulutuksen ja esimerkiksi tenttivaatimusten yhdenmukaistamista eri maissa, mikä osaltaan tukisi lääkärien liikkuvuutta Euroopassa maasta toiseen. Täydelliseen yhdenmukaisuuteen ei kuitenkaan pyritä, sillä eri maissa erikoisalojen välinen työnjako vaihtelee.

UEMSin suositukset erikoislääkärikoulutuksesta muodostavat eräänlaisen kultaisen standardin Euroopassa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030