Lehti 50-52: Liitto toi­mii 50-52/2016 vsk 71 s. 3276 - 3277

Millainen tulevaisuus lääkäriä odottaa?

Lääkäri 2017 kerää lääkärit koolle Messukeskukseen 11.–13.1.2017. Uudistunut tapahtuma tarjoaa tasokkaiden kurssien lisäksi runsaasti virkistävää oheisohjelmaa.

Tuija Metsäaho

Lääkärinä tulevaisuuteen -kattoteemaa valotetaan kolmen päivän aikana erilaisilla kursseilla. Lisäksi kukin päivä on teemoitettu. Keskiviikon teema on Lääkärinä modernissa arjessa, torstaina pureudutaan urapolkuun ja perjantaina muokataan hoitopolku kuntoon.

Koulutuskoordinaattori Terhi Leppänen Lääkäriliitosta kertoo, että ohjelmaryhmä sai runsaasti hyviä kurssiehdotuksia.

– Näistä on valittu laadukas ja monipuolinen kokonaisuus. Kiinnitimme ohjelmaryhmässä erityistä huomiota kurssien tavoitteiden selkeyteen ja siihen, että kurssin toteuttamistapa tukee oppimista. Tärkeää on, että opittu on sovellettavissa käytäntöön. Korostamme myös osallistujien aktiivista roolia kurssilla.

Kaikki kanavat käytössä

Lääkäripäivien visuaalinen ilme modernisoitiin tähän päivään. Nimi lyhennettiin muotoon Lääkäri 2017. Uudistus tulee sopivasti samaan aikaan kun Suomi täyttää 100 vuotta. Tapahtuma avaa ovensa myös suurelle yleisölle.

– Satavuotiaan Suomen kunniaksi järjestetään kaikille avoin yleisöseminaari tiistaina 10.1. klo 14–16 Messukeskuksessa, Leppänen kertoo.

Myös verkkosivuihin lääkäripäivät.fi on panostettu. Sivustolla avataan tarkemmin kurssien sisältöjä ja kerrotaan ajankohtaisista asioista.

– Kaikki tarpeellinen tieto tapahtumasta on netissä. Toki teemme edelleen painetun ennakko-ohjelman ja käsiohjelman, joka jaetaan tapahtumassa.

Sosiaalisen median kanavat on myös valjastettu tukemaan tapahtumasta tiedottamista.

– Meillä on käytössä Facebook, Twitter, Instagram ja Youtube. Odotan kovasti aktiivista kommentointia, Leppänen vinkkaa.

Juhlaillallinen vai iltabileet?

Yleisön pyynnöstä iltaohjelmaa on tuplasti aiempiin vuosiin verrattuna. Keskiviikkona 10.1. keräännytään juhlaillalliselle Vanhalle ylioppilastalolle.

– Tasokas menu, kauniit musiikkiesitykset ja ylevät puitteet innoittavat keskusteluun kollegoiden kanssa.

Jos taas pitää vähän railakkaammasta menosta, on suuntana iltabileet Linnanmäen Caruzellossa.

– Siellä on tarjolla katuruokaa, juomaa ja hyvää musaa rennossa ilmapiirissä.

Leppänen sanoo, että lippuja iltatilaisuuksiin saa ostaa niin pitkään kuin niitä riittää.

Näyttelyalueella on kaikki

Näyttelyssä pyöriminen on tärkeä osa tapahtumaa. Terveysteknologia saa lisää näkyvyyttä.

– Näyttelyalueelle kohoaa ensi kertaa DigIT Pop-up -alue, jossa teema ja mukana olevat toimijat vaihtuvat päivittäin. Uudella tapahtuma-alueella esittäytyvät terveysteknologiayritykset ja lääketieteen uudet digiratkaisut.

Lue myös

Näyttelyalueelta ei tarvitse poistua edes lounaalle, koska se tarjotaan alueella. Lounas sisältyy tapahtumalipun hintaan.

Pääluentoja pääsee seuraamaan päivittäin klo 12.45–13.15 salissa 101. Keskiviikkona esiintyy Anu Wartiovaara, torstaina Pohjola-palkinnon saaja ja perjantaina Esko Valtaoja.

Muuta mainittavaa ohjelmaa alueella ovat debatit, tietoiskut ja symposiumit.

– Debatteja on joka päivä klo 14–15 Areena-lavalla. Näytteilleasettajat järjestävät lounassymposiumeja keskiviikkona ja torstaina.

Lääkäritorilla pääsee miettimään omaa lääkärin rooliaan 2030-luvulla. Teknologia muuttaa lääkärin työtä, mutta tiedon tulkitseminen ja vuorovaikutus ovat tulevaisuudessa entistäkin tärkeämpiä. Mikä on sinun roolisi vuonna 2030: innovaattorilääkäri, valmentaja, lähilääkäri, data-analyytikko, inhimillisen elämän puolustaja vai käsityöläinen?


Faktat

Luentokurssien pitää seurata kehitystä

Lääkäripäivien kurssien yhteyshenkilöille ja puheenjohtajille järjestettiin elokuussa koulutusilta.

Lääkäri 2017 ohjelmaryhmän puheenjohtaja Leila Niemi-Murola kertoi, että viimekertaisten Lääkäripäivien luentopalautteen keskiarvo kursseista oli 2,99. Neliportaisella asteikolla arvosana on siis hyvä. Palautteissa toivottiin vieläkin enemmän konkretiaa, pohdintaa, synteesiä ja vuorovaikutusta yleisön kanssa. Keskustelulle haluttiin myös enemmän aikaa.

– Luentokurssien pitää mukautua. Samalla konseptilla ei voi mennä vuodesta toiseen, painottaa Niemi-Murola.

Tatu Ritanen Mucho Mojosta havainnollisti, miten yleisöön tehdään vaikutus ja miten innostetaan.

– Selkeä yksinkertainen sisältö toimii. Vähemmän on enemmän. Kannattaa käyttää korkealaatuisia kuvituskuvia, joita saa netistä ilmaiseksi. Niiden päälle voi kirjoittaa isoja otsikoita ja vähän tekstiä.

Ritasen mukaan pohjimmiltaan on kyse tarinankerronnasta. Aina ei tarvita tekstiä, pelkkä kuvakin käy.

Asiantuntijalääkäri Kari-Pekka Martimo kertoi kokemuksistaan Viestiseinän käytöstä.

– Pahin moka on, ettei Viestiseinän kysymyksiä huomioida lainkaan. Kun rakentaa esitystä, on hyvä miettiä, missä vaiheessa käyttää Viestiseinää. Tilaisuuden loppuun pitää myös varata aikaa Viestiseinän käyttöön.

Martimo kehottaa käyttämään myös käsiäänestystä. Mikrofonia voi käyttää rajallisesti.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030