Terveydenhuolto

Edessä jälleen työtaistelutoimia terveyspalvelualalle

Terveyspalvelualan neuvottelut keskeytyivät.

Sari Kosonen
Adobe

Hyvinvointiala Hali ry:n kanssa terveyspalvelualan työehtosopimusta neuvotteleva Sote ry (Tehy, SuPer, Erto) ilmoitti jälleen uusista työtaistelutoimenpiteistä terveyspalvelualalle. Työtaistelutoimenpiteet ovat neljä yhden vuorokauden mittaista lakkoa, ylityö- ja vuoronvaihtokielto sekä tilapäisen siirron kielto. 

Lakot kuvantamisessa tehtävään työhön ovat 11. kesäkuuta sekä 13. kesäkuuta Mehiläisessä, Terveystalossa, Pihlajalinnassa ja Synlabissa. Lakot laboratoriossa tehtävään työhön ovat 12. kesäkuuta sekä 14. kesäkuuta Mehiläisessä, Terveystalossa, Pihlajalinnassa, Synlabissa sekä Vita Laboratorioissa. Sote ry:n aiemmin ilmoittamat lakot, jotka toteutunevat tällä viikolla, koskevat samoja yrityksiä.

Lue lisää: Uusia lakkoja terveyspalvelualalle

Tilapäisen siirron kielto alkoi 27. toukokuuta ja päättyy maanantaina 10. kesäkuuta kello 15. Tilapäisen siirron kielto koskee Mehiläistä, Terveystaloa, Pihlajalinnaa sekä Oral Hammaslääkäreitä. Tilapäisen siirron kiellon aikana Sote ry:n jäsenliittojen jäseniä ei voi siirtää omasta työtehtävästään tai omasta työskentelypaikastaan toiseen työtehtävään tai toiseen työskentelypaikkaan. 

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto alkoi 27. toukokuuta ja päättyy maanantaina 10. kesäkuuta kello 15. Ylityö- ja vuoronvaihtokielto koskee Mehiläistä, Terveystaloa, Pihlajalinnaa sekä Oral Hammaslääkäreitä. 

Terveyspalvelualan työehtosopimusneuvotteluja jatkettiin viime viikolla. Valtakunnansovittelija ilmoitti sunnuntaina 26. toukokuuta, että neuvotteluosapuolten näkemykset ovat edelleen niin kaukana toisistaan, ettei sovintoesityksen jättäminen ollut mahdollista. 

Terveyspalvelualan työehtosopimuksen piirissä olevat työnantajat työllistävät noin 25 000 työntekijää. Työehtosopimuksen piiriin kuuluvat yksityisellä terveyspalvelualalla toimivat työnantajat, kuten sairaalat, lääkäri- ja työterveysasemat, laboratoriot, kuntoutuslaitokset sekä veripalvelu. 

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030