Terveydenhuolto

Kevan barometri: Hyvinvointialueiden työvoimatilanne kriisilukemissa

Avoimiin tehtäviin ei ole riittävästi osaavia hakijoita.

Minna Pihlava
Adobe

Hyvinvointialueiden päättäjät näkevät työvoimatilanteen erittäin huonona, ilmenee työeläkevakuuttaja Kevan teettämästä kuntapäättäjäbarometristä.

Alueiden poliittisista päättäjistä ja johtavista viranhaltijoista 86 prosenttia kertoi, ettei avoimiin tehtäviin ollut saatavissa riittävästi osaavia hakijoita. Ainoastaan 6 prosenttia vastaajista kertoi, että hakijoita oli ollut saatavilla. 

Pula koskee terveydenhuollon henkilöstöä ja lääkäreitä. 

Hyvinvointialuepäättäjistä 72 prosenttia kertoi, että alueella on tehty erityistoimia työntekijöiden houkuttelemiseksi. Vastaava osuus kuntien johdon ja päättäjien keskuudessa oli 44 prosenttia.

Eläkeläisten palkkaamisesta on käyty poliittista keskustelua, kertoi 42 prosenttia hyvinvointialuepäättäjistä.

– On positiivista, että kuntien ja hyvinvointialueiden päättäjät käyvät läpi alueensa työvoimatilannetta työntekijöiden eläköitymislukujen valossa. Tulevaisuuden palveluiden järjestämisessä ennakointi ja työvoiman saatavuustekijät ovat tärkeässä roolissa, sillä Kevan ennusteen mukaan joka kolmas työntekijä on jäämässä seuraavan kymmenen vuoden aikana eläkkeelle. Positiivisena laitan myös merkille sen, että eläkkeellä olevat osaajat ovat nyt esillä jo monilla paikkakunnilla ja heitä houkutellaan töihin monin paikoin, Kevan johtava asiantuntija Ismo Kainulainen sanoo tiedotteessa .

Keva toteutti kunta- ja hyvinvointialuepäättäjille sekä ylimmälle johdolle kohdennetun verkkokyselyn helmi-maaliskuussa. Tiedonkeruu toteutettiin henkilökohtaisilla sähköpostikutsuilla. Vastauksia saatiin yhteensä 947 kappaletta. Kyselyn vastausprosentti oli 10,3 prosenttia.

Lue lisää: Hyvinvointialueiden työntekijöistä joka kolmas eläköitymässä

Kirjoittaja

Minna Pihlava

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030