Terveydenhuolto

Tyttöjen HPV-rokotuskattavuus korkeampi kuin poikien

Suurin osa lapsista saa HPV-rokotuksen suosituksen mukaisesti alakoulussa.

Ulla Toikkanen
Adobe/AOP

Yläkoulun aloittaneista vuonna 2010 syntyneistä tytöistä 80 prosenttia ja pojista 71 prosenttia on saanut HPV-rokotteen. Tiedot käyvät ilmi valtakunnallisen rokotusrekisterin tiedoista.

Suomessa tytöt ovat saaneet HPV-rokotteen syksystä 2013 ja pojat syksystä 2020 lähtien. Tämä selittää ainakin osittain tyttöjen ja poikien rokotuskattavuuden eroa.

Lue lisää: Papilloomaviruksilla esiintyy tyyppikorvautuvuutta

HPV-rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan, ja se on maksuton. Rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta. THL:n suositus on, että rokotukset annetaan 5. ja 6. luokalla. 

Rokotuksia toistaiseksi annettu peruskoulun jälkeen vähän

Keväällä 2023 peruskoulun päättäneessä vuonna 2007 syntyneiden ikäluokassa HPV-rokotuksen on saanut 84 prosenttia tytöistä, mutta vasta 68 prosenttia pojista.

Rokotukset voi saada vielä lukiossa ja ammattikoulussakin, jos ne ovat jääneet peruskoulun aikana saamatta.

Lue lisää: Maahanmuuttajanaisilla on enemmän infektioiden aiheuttamia syöpiä

– Toistaiseksi uusia rokotussarjoja on aloitettu peruskoulun jälkeen vähän. Esimerkiksi vuonna 2006 syntyneiden ikäluokassa sekä tytöillä että pojilla rokotuskattavuus on viimeisen vuoden aikana noussut alle yhden prosenttiyksikön, THL:n asiantuntijalääkäri Anniina Virkku kertoo tiedotteessa .

THL seuraa HPV-rokotusten kattavuutta valtakunnallisen rokotusrekisterin avulla. Rokotusten kirjaamiseen ja tiedonsiirtoon liittyvien puutteiden vuoksi todelliset rokotuskattavuudet voivat olla rokotusrekisterin lukuja korkeampia. 

Lue lisää: Nuorilla naisilla eniten kohdunkaulasyöpiä 70 vuoteen

Pienen syntyvyyden kunnissa muutamakin rokottamaton lapsi tai puuttuva rokotustieto laskee kattavuutta merkittävästi. THL tekee yhteistyötä hyvinvointialueiden ja ohjelmistotoimittajien kanssa, jotta kattavuusluvut olisivat mahdollisimman tarkkoja.

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030