Lehti 6: Ajan­kohtai­sta 6/1997 vsk 52 s. 578

Enää yksi pilleri

Kappale lääkkeenvalmistuksen historiaa on jäämässä taakse, sillä Suomen lääkemarkkinoilla on jäljellä enää yksi tehdasvalmisteinen pilleri, Leiraksen Aesol. Sekään ei ole aivan oikeaoppinen pilleri vaan pikemminkin pyöreä pehmytgelatiinikapseli. Aesolin lähisukulainen Asol-pilleri on poistunut markkinoilta ja Esol-valmisteen pillerimuoto on korvattu kapselilla. Luonnontuotteissa ja homeopaattisissa valmisteissa pillereitä vielä tapaa.

Pillerit kuuluvat perinteiseen apteekin käsityötaitoon. Pillereinä on myyty erilaisia apteekin valmistamia itsehoitolääkkeitä ja myös lääkärit ovat kirjoittaneet ex-tempore-valmisteita pillerimuodolle (Misce fiat pilulae eli Sekoita ja tulkoon pillereitä). Pillerit valmistettiin tätä varten suunnitellulla laudalla yleensä 50 tai 100 kappaleen erissä. Aluksi vaivattiin huhmaressa survimen avulla muovailukelpoinen tahdas, josta leivottiin pitkänomainen, muodoltaan lakritsipötköä muistuttava massa. Se jaettiin pillerilaudan päällä tasavälisellä leikkurilla keskenään samansuuruisiin osiin. Näin syntyneitä pillerin alkioita pyöriteltiin käsin ja lopuksi ne viimeisteltiin pilleripyöristimellä lopulliseen muotoonsa. Pillerinpyöritysliike on tullut lääkäreille tutuksi parkinsonismin diagnostiikan tunnusmerkkinä.

Pillerivalmisteiden vähäiseen määrään nähden on erikoista, että pilleri elää käsitteenä edelleen tietynlaisena lääkkeiden yleisnimikkeenä ja tiedotusvälineet käyttävät sitä usein lääkkeistä puhuessaan. Esimerkiksi ehkäisypilleri on käsitteenä tuttu mutta nimikkeenä väärä, sillä nämä lääkkeet ovat kautta aikojen olleet tabletteja.

Lue myös

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030