Ajan­kohtai­sta

Botuliinihoito vaatii aina lääkärin

Botuliinitoksiinihoitoa tulee Valviran mukaan antaa vain lääkärin johdolla ja valvonnassa, vaikka käyttötarkoitus olisi esteettinen.

Tiiamari Pennanen
Kuvituskuva 1

Valviran tuoreen ohjeistuksen mukaan botuliinitoksiinihoidon antaminen on terveydenhuollon alaista toimintaa, myös silloin kun käyttötarkoitus on pelkästään esteettinen. Hoidon riskit ovat suuret, jos hoitoja antavalla henkilöllä ei ole riittävää lääketieteellistä osaamista.

Botuliinilla voidaan hoitaa esimerkiksi neurologisia sairauksia, kramppeja, vaikeaa migreeniä sekä virtsarakon sairauksia. Haittavaikutuksena on lihashalvauksen leviäminen hoidettavalta alueelta, mikä voi olla hengenvaarallista. Botuliinitoksiinivalmisteita käytetään myös esteettisessä tarkoituksessa, esimerkiksi siloittamaan kasvojen juonteita. Näitä hoitoja on Valviran mukaan annettu ilman lääkärin päätöstä, eikä hoitoa antavilla henkilöillä ole välttämättä ollut riittävää osaamista.

Valviran näkemyksen mukaan lääkemääräyksen antanut lääkäri voisi siirtää pistämisen myös laillistetulle terveydenhuollon ammattilaiselle esimerkiksi sairaanhoitajalle, terveydenhoitajalle tai kätilölle, kunhan tällä on riittävä osaaminen pistämisestä sekä suoritettuna nimenomaan botuliinitoksiinin pistämistä varten annettu koulutus. Vastuu hoidosta pysyy silti lääkärillä, ja pistos tulee antaa lääkärin valvonnan alaisena.

Lue myös

Muiden kuin edellä mainitut vaatimukset täyttävien henkilöiden tulee Valviran mukaan lopettaa hoitojen antaminen, vaikka käyttötarkoitus olisi pelkästään esteettinen. Valvira muistuttaa, että terveydenhuollon palveluja tuottavan toimintayksikön ylläpitäminen ilman yksityisestä terveydenhuollosta annetun lain mukaista lupaa, samoin kuin mainitussa laissa tarkoitetun ilmoituksen laiminlyöminen, on säädetty rangaistavaksi rikoslaissa.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030