1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Botuliinihoito vaatii aina lääkärin
Ajan­kohtai­sta

Botuliinihoito vaatii aina lääkärin

Botuliinitoksiinihoitoa tulee Valviran mukaan antaa vain lääkärin johdolla ja valvonnassa, vaikka käyttötarkoitus olisi esteettinen.

Botuliinihoito vaatii aina lääkärin Kuva 1 / 1

Valviran tuoreen ohjeistuksen mukaan botuliinitoksiinihoidon antaminen on terveydenhuollon alaista toimintaa, myös silloin kun käyttötarkoitus on pelkästään esteettinen. Hoidon riskit ovat suuret, jos hoitoja antavalla henkilöllä ei ole riittävää lääketieteellistä osaamista.

Botuliinilla voidaan hoitaa esimerkiksi neurologisia sairauksia, kramppeja, vaikeaa migreeniä sekä virtsarakon sairauksia. Haittavaikutuksena on lihashalvauksen leviäminen hoidettavalta alueelta, mikä voi olla hengenvaarallista. Botuliinitoksiinivalmisteita käytetään myös esteettisessä tarkoituksessa, esimerkiksi siloittamaan kasvojen juonteita. Näitä hoitoja on Valviran mukaan annettu ilman lääkärin päätöstä, eikä hoitoa antavilla henkilöillä ole välttämättä ollut riittävää osaamista.

Valviran näkemyksen mukaan lääkemääräyksen antanut lääkäri voisi siirtää pistämisen myös laillistetulle terveydenhuollon ammattilaiselle esimerkiksi sairaanhoitajalle, terveydenhoitajalle tai kätilölle, kunhan tällä on riittävä osaaminen pistämisestä sekä suoritettuna nimenomaan botuliinitoksiinin pistämistä varten annettu koulutus. Vastuu hoidosta pysyy silti lääkärillä, ja pistos tulee antaa lääkärin valvonnan alaisena.

Lue myös

Muiden kuin edellä mainitut vaatimukset täyttävien henkilöiden tulee Valviran mukaan lopettaa hoitojen antaminen, vaikka käyttötarkoitus olisi pelkästään esteettinen. Valvira muistuttaa, että terveydenhuollon palveluja tuottavan toimintayksikön ylläpitäminen ilman yksityisestä terveydenhuollosta annetun lain mukaista lupaa, samoin kuin mainitussa laissa tarkoitetun ilmoituksen laiminlyöminen, on säädetty rangaistavaksi rikoslaissa.

Kuva: Panthermedia

Kirjoittajat
Tiiamari Pennanen

Etusivulla juuri nyt

Tieteessä
Viesti oikein - terveydenhuolto parantuu

Lääkärin hyvin esittämät, valitut kysymykset voivat voimauttaa potilasta, edistää hoitoa ja kuntoutumista, selviää väitöstutkimuksesta.

Kommentti
Näivettyä vai kehittyä?

Terveyskeskus kaipaa radikaalia uudelleenmäärittelyä, kirjoittaa Petja Orre.

Ajassa
STM:n budjetti kutistuu ensi vuonna miljoonilla

Ministeriön ehdotus ensi vuoden määrärahoiksi on 14,9 miljardia euroa.

Ajassa
Uudenmaan erillisratkaisu sai ilmaa alleen

Selvitysten pohjaksi noussee kuntien ehdottama viiden sote-alueen malli.

Ajassa
Lääkärintodistusten sähköinen välitys Kelaan toimii harvassa paikassa

Toiminto puuttuu vielä useista potilastietojärjestelmistä.

Ajassa
Influenssarokotteet myöhästyvät

Laajamittaisia joukkorokotuspäiviä ei kannata järjestää ennen marraskuun loppua, ohjeistaa THL.