1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Fluarix-rokotetta ei ole syytä vältellä
Ajan­kohtai­sta

Fluarix-rokotetta ei ole syytä vältellä

THL suosittelee eri influenssarokotteita eri ikäryhmille varovaisuusperiaatteeseen nojaten. Narkolepsiariskistä ei ole mitään näyttöä.

Fluarix-rokotetta ei ole syytä vältellä Kuva 1 / 1

THL tarkisti suositustaan eri kausi-influenssarokotteiden antamisesta varovaisuusperiaatteeseen nojaten. Fluarixia suositellaan 65 vuotta täyttäneille ja alle 65-vuotiaiden rokotuksiin suositellaan Vaxigripiä.

Ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan Fluarix-rokotetta ei ole syytä hyljeksiä, vaikka sen virusantigeenin valmistustapa on samankaltainen kuin (A)H1N1-rokotteena käytetyn Pandemrixin viruskomponentin.

– Jäitä hattuun, Nohynek kehottaa.

– Ei ole mitään epidemiologista näyttöä siitä, että Fluarix olisi laukaissut narkolepsian.

Fluarix on ollut kansallisessa rokotusohjelmassa myös kahtena viime vuonna ja sisältänyt aikaisemminkin samaa antigeeniseosta. Rokotetta on tänä aikana annettu Suomessa 65 vuotta täyttäneille noin 400 000 rokoteannosta, eikä narkolepsian lisääntymistä ole todettu. Nuorten aikuisten ja lasten kohdalta näin laajaa käyttökokemusta ei kuitenkaan ole.

Riski on hypoteettinen

Fluarix-rokote ei sisällä tehosteainetta, jota on aiemmin pidetty osallisena narkolepsiaepidemiaan. Varovaisen etenemisen taustalla ovat THL:n tutkimusprofessori Outi Vaaralan tuoreet tutkimustulokset. Niiden perusteella on syytä epäillä, että Pandemrixiin liittynyt narkolepsiariski olisikin johtunut tehosteaineen sijaan rokotteen sisältämästä antigeenisuspensiosta.

Fluarixin antigeenisuspensio on valmistettu samalla tavalla, kuin Pandemrixin. Tästä seuraa hypoteettinen mahdollisuus, että myös Fluarix voisi myötävaikuttaa narkolepsian puhkeamiseen siinä ikäryhmässä, jossa narkolepsiariski on olemassa, eli käytännössä alle 65-vuotiailla.

Nohynekin mukaan ohjeen tarkennus voitiin tehdä, koska kansallisen rokotusohjelman käytettävissä on kaksi rokotetta. Kausi-influenssarokotusten toteutuminen suositusten mukaisesti riskiryhmissä ja heidän lähipiirissään on kuitenkin erittäin tärkeää.

Markkinoilla olevia muita kausi-influenssarokotteita tämä THL:n ikäryhmäkohtainen suositus ei koske.

Lisätietoa: THL:ltä tarkistetut ohjeet influenssarokotuksista

Tiina Lautala
Kuva: Panthermedia

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Lääkärilehden uutistuotanto jää kesätauolle juhannuksena.

Tieteessä
Kotimittaus toimiva vaihtoehto verenpaineen vuorokausirekisteröinnille

Sen sijaan kajoamattomasti arvioidun sentraalisen verenkierron paineen mittaus ei näyttänyt tuovan lisähyötyä diagnosointiin.

Ajassa
Lääkekorvaukset ylittivät 1,5 miljardia euroa

Kelan maksamat lääkekorvaukset kasvoivat viime vuonna 91 miljoonaa euroa.

Ajassa
Biopankkien toimintaa yhtenäistetään

Biopankkilain uudistuksessa sovitettiin yhteen biopankkilainsäädännön ohjausryhmän tunnistamat muutostarpeet ja EU:n tietosuoja-asetuksen edellyttämät muutokset.

Ajassa
Klamydia, tippuri ja kuppa leviävät

Seksitautien määrä lisääntyi selvästi vuonna 2019.

Ajassa
Aloittaako HUS kohdunsiirrot?

HUS suunnittelee pilottitutkimuksen aloittamista ja kohdunsiirtoryhmän perustamista.