Ajan­kohtai­sta 17/1994 vsk 49 s. 1852

Göteborgia uhkaa syyte sairaalan liiasta työpaineesta

Göteborgin kaupunki sai ammattientarkastajalta määräyksen keventää välittömästi Göteborgin Östra sjukhusetin lääkärien työpainetta, kerrotaan 11. toukokuuta ilmestyneessä Läkartidningenissa (19/94). Muussa tapauksessa asiasta nostetaan syyte.

Säästötoimien seurauksena sairaalan sisätauti- ja kirurgian klinikat ovat ylikuormitettuja ja työtahti kiristynyt suuren potilasmäärän ja lyhentyneiden hoitoaikojen vuoksi. Kova työpaine vaarantaa henkilökunnan psyykkisen ja fyysisen terveyden. Lääkärit työskentelevät jopa 60 tuntia viikossa, ja korvauksettomia ylitöitä tehdään yleisesti. Osalla lääkäreistä ja osastonhoitajilla ei ole omaa työhuonetta.

Ammattientarkastajan kerrotaan arvostelevan tilannetta ankarasti. - Mikä muu ammattiryhmä kestäisi tällaisia työoloja? Ei mikään, hän arvelee. Tavallisempi rangaistusseuraamus, sakko, ei hänen mukaansa riitä tukemaan korjausmääräyksiä. Näitä asioita ei voi mitata rahassa, hän sanoo.

Göteborgilta vaadittiin ensin suunnitelmaa puutteiden korjaamiseksi, mutta vastaus ei tyydyttänyt ammattientarkastusvirastoa. Työympäristölain perusteella kaupunki sai määräyksen korjauksista, jotka on pantava toimeksi virallisen syytteen uhalla.

Lääkärien työtaakkaa määrättiin kevennettäväksi kesäkuun alkuun mennessä. Tällöin tuli voimaan myös kielto sairaalan ylikuormittamisesta. Potilashuoneisiin ei saa sijoittaa ylimääräisiä vuoteita, jos ne häiritsevät henkilökunnan työskentelyä. Potilastoimistoihin ja toimenpidehuoneisiin ei saa sijoittaa sairaalavuoteita, jos tilat tarvitaan varsinaiseen käyttöönsä.

Lue myös

Tammikuun alkuun mennessä lääkäreillä ja osastonhoitajilla on oltava omat työhuoneet, ja sairaalassa on otettava käyttöön menetelmä potilashoidon kuormittavuuden mittaamiseksi.

Vastaavanlaisia tarkastuksia on tehty myöhemmin myös Sahlgrenska sjukhusetissa, jossa myös todettiin ylikuormitusta ja henkilökunnan liiallista työpainetta. Lääkärit tekivät kuitenkin vähemmän ylityötä kuin Östra sjukhusetissa. Sahlgrenska sjukhusetin työnantajalle annettiin aikaa toukokuun loppuun vastata kritiikkiin. Sen jälkeen ammattientarkastusvirasto päättää toimenpiteistä. (EP)

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030