1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Gøtzsche kokonaan ulos Cochranesta
Ajan­kohtai­sta

Gøtzsche kokonaan ulos Cochranesta

Hallituksen mukaan tanskalaisprofessori on esittänyt omia mielipiteitään yhteisön nimissä.

Gøtzsche kokonaan ulos Cochranesta Kuva 1 / 1

Kiistelty tanskalaisprofessori Peter Gøtzsche on erotettu puolueettomia meta-analyysejä tuottavasta Cochrane-yhteisöstä kokonaan.

Cochranen hallituksesta Gøtzsche sai lähteä aiemmin. Nyt hallitus on päättänyt erottaa hänet yhteisön jäsenyydestä ja Pohjoismaiden yksikön johtajan tehtävästä.

Gøtzschen potkuja perustellaan huonolla käytöksellä. Gøtzsche on hallituksen mukaan toistuvasti esittänyt omia näkemyksiään Cochranen nimissä. Hänen katsotaan myös murentaneen yhteisön yhteistyön periaatteita ja pettäneen sen luottamuksen. Gøtzschestä on tullut rasite maineelle.

Julkisuudessa Gøtzsche on kritisoinut näyttävästi muun muassa lääketeollisuutta ja psykiatriaa. Arvostelijoiden mukaan väitteet ovat pohjautuneet asiavirheisiin, puolitotuuksiin ja todentamattomiin anekdootteihin.

Lue myös

Riidat Cochranen kanssa ovat viime aikoina kulminoituneet HPV-rokotetta koskeneeseen katsaukseen. Gøtzschen mukaan siitä oli tietoisesti jätetty pois keskeisiä tutkimustuloksia ja sivuvaikutuksia. Hän syyttää Cochranea liian läheisistä suhteista lääketeollisuuteen.

Vuonna 1993 perustettu Cochrane tuottaa arvostettuja, näyttöön perustuvia yhteenvetoja lääketieteellisistä tutkimuksista. Yhteisössä on 11 000 jäsentä 130 maassa. Katsauksia käytetään muun muassa Käypä hoito -suositusten laadinnassa.

Kuva: Fotolia

Kirjoittajat
Pekka Nykänen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Päätöksiä rokotteiden myyntiluvista odotetaan lähiviikkoina

Tavoitteena on aloittaa koronapotilaita hoitavan henkilöstön rokotukset ensi vuoden alussa.

Työssä
Tuntematon lapsi autossa – osa 2

Ambulanssi toi pääsiäispäivänä yhteispäivystykseen 78-vuotiaan miehen, joka piti autossaan ollutta huopaa vieraana lapsena.

Ajassa
Ilmasto yhdisti lääkärit

Elokapina-liike sai oman lääkäriryhmän.

Ajassa
Laura Palanterä valittiin vuoden syöpälääkäriksi

Vuoden syöpälääkäri puhuu kotisaattohoidon puolesta.