Ajan­kohtai­sta

Haartmanin anestesiapäivystyksen siirtymäaika rauhoitti huolia

Lääkärikunnan huolia on kuunneltu, luottamusmies kiittää.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1

Helsingin ja HUS:n päivystysten yhdistämisen tavoitteita ovat paitsi käytäntöjen yhdenmukaistaminen ja tasa-arvoiset palvelut, myös resurssien hyödyntäminen ja kohdentaminen mahdollisimman tarkoituksenmukaisesti.

Näin perustelee HUS Akuutin ylilääkäri ja linjajohtaja Veli-Pekka Harjola Haartmanin sairaalan ja HUS Akuutin yhdistämiseen liittyviä muutossuunnitelmia.

Lääkärilehti kirjoitti viime viikolla yhteispäivystyksen muodostamiseen liittyvistä lääkäreiden huolenaiheista, esimerkiksi kireästä aikataulusta ja vastuiden muuttumisesta.

On suunniteltu, että Haartmanin oma anestesiapäivystys loppuu ja työ jaetaan muille Meilahden kampuksen päivystäjille. Tornisairaalan kakkossisätautipäivystäjä vastaisi koko Haartmanin sairaalan valvontaosastosta ja vuodeosastoista.

– Ajatus on, että ei ole kahta erillistä päivystystä vaan on yksi suuri yhteispäivystys niin, että lääkärit pystyvät toimimaan yhtä hyvin ja tarkoituksenmukaisesti tornisairaalan, kolmiosairaalan ja Haartmanin alueella, kiinteistöstä riippumatta, Harjola kuvaa.

Kävelymatkat näiden välillä eivät Harjolan mukaan ole pitkiä, pisimmilläänkin verrattavissa tornisairaalan kerrosten välillä liikkumiseen kuluvaan aikaan.

Lisämiehitys turvaa aloitusta

Viime viikolla pidettyjen palaverien jälkeen päätettiin, että Haartmanin anestesiapäivystysmuutokseen voidaan järjestää siirtymäaika.

– Maaliskuun loppuun asti on mahdollista tukea anestesiologien lisäringillä tätä uuden päivystysjärjestelyn toteuttamista, Harjola muotoilee.

Siirtymävaiheen ensimmäisiksi viikoiksi lääkärimiehitystä virka-aikaan ja päivystäjien määrää illoissa ja viikonlopuissa on muutenkin lisätty. Järjestely paikkaa mahdollista alkuhitautta, jota voi syntyä esimerkiksi siksi, että Haartmanin työntekijät alkavat käyttää HUS:n potilastietojärjestelmää Uranusta.

Harjolan mukaan potilasturvallisuus on huomioitu muutoksessa.

– Mikäli kaikkiin vuoroihin saadaan tekijät siten kuin päivystyslistoihin on merkitty, lääkäriresurssien kannalta ei pitäisi olla vaaraa potilasturvallisuudelle, Harjola sanoo.

Lue myös

"Huolia on kuunneltu"

HUS:n lääkäreiden luottamusmiehen Eeva-Maija Niemisen mukaan muutokseen liittyvä jännittynyttä tilannetta rauhoitti se, että HUS Akuutti päätyi siirtymäaikaan Haartmanin anestesiapäivystyksen osalta.

Se auttaa hänen mukaansa kaikkia osapuolia hakemaan oman paikkansa Haartmanin sairaalan päivystyksessä, kun HUS:n lääkärit ja Haartmanin lääkärit ehtivät tutustua toisiinsa, ennen kuin valvonta ja osastot jäävät Meilahdesta tulevien lääkärien hoitoon.

– Eli pienen väännön jälkeen lääkärikunnan huolia on kuunneltu, mikä on positiivista, Nieminen sanoo.

Haartmanin ja Malmin sairaaloiden päivystykset siirtyvät Helsingin kaupungilta HUSin vastuulle 7. tammikuuta. Siirto koskee 539 työntekijää.

Haartmanin ja Malmin sairaalarakennukset jäävät Helsingin kaupungin omistukseen. HUS vuokraa niistä päivystyksen vaatimat tilat.

Helsingin sosiaali- ja kriisipäivystys jää Helsingin kaupungille. Haartmanin ja Malmin sairaaloiden päivystysten sosiaalipalvelut tuottaa Helsinki.

Kuva: Sami Perttilä

Kirjoittajat

Minna Pihlava

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030