1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Heikki Pärnänen: Sote-malli odotusten mukainen, mutta rohkeus puuttuu
Ajan­kohtai­sta

Heikki Pärnänen: Sote-malli odotusten mukainen, mutta rohkeus puuttuu

– Palvelukokonaisuuksia ei saa pirstoa yhtään enempää, toteaa Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen.

Heikki Pärnänen: Sote-malli odotusten mukainen, mutta rohkeus puuttuu Kuva 1 / 1 Kuva: Panthermedia

Hallituksen uudessa sote-mallissa sanotaan, että maakuntajaosta tulee päätös lausuntokierroksen jälkeen. Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen ei ole maakuntajaosta yllättynyt. Hänen mielestään hallitus ei uskalla tässä poliittisessa linjauksessaan ottaa kantaa Itä-Savon asemaan. Etelä-Savon maakunnassa on Itä-Savon ja Etelä-Savon sairaanhoitopiirit.

– Itä-Savon sairaanhoitopiiri haluaa liittyä Pohjois-Savon sairaanhoitopiiriin. On todella ongelmallista, jos Etelä-Savon maakunta hajoitetaan, koska se on pienimpiä maakuntia Suomessa. Jos se vielä jakautuu, jäljelle jäävä Mikkelin seutukunta on kovin heikko verrattuna siihen, mitä Etelä-Savo yhdessä olisi.

Pärnänen pohtii, tarkoittaisiko tämä maakuntarajojen hajoamista, koska Itä-Savo osana Etelä-Savon maakuntaa siirtyisi Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueelle syntyvään sote-maakuntaan. Hänen mukaansa tämä voisi avata tien muidenkin maakuntien hajoamiselle. Pirstoa ei saa yhtään lisää, vaan pitäisi luoda entistä isompia palvelukokonaisuuksia.

– Täytyy toivoa, että hallitus tekee lausuntokierroksen jälkeen järkeviä ratkaisuja. Harmittaa, ettei niitä uskalleta tehdä jo ennen lausuntokierrokselle lähtöä.

Järjestämisvastuu ei yllätä

Sote-mallissa järjestämis- ja tuottamisvastuuta ei eroteta. Linjaus on erilainen kuin viime hallituskauden mallissa, jossa maakunnat toimivat järjestäjinä ja maakunnan liikelaitokset sekä muut toimijat ovat tuottajina. Kannanotto ei yllätä Pärnästä.

– Julkisille tuottajille jää vahva rooli kuten ehkä erityisesti päähallituspuolue on halunnut koko ajan korostaa.

Kunnilta siirtyisi tehtäviä maakuntien järjestämis- ja tuottamisvastuulle noin 19 miljardin edestä.

Lue myös

Uudenmaan hajoittaminen väärä ratkaisu

Hallituksen mallissa on 21 sote-maakuntaa, Helsinki ja erityistason palveluita varten 5 yhteistoiminta-aluetta. Pärnänen katsoo, että Uuttamaata ei olisi pitänyt lähteä hajoittamaan ja tekemään hallintohimmeliä, jossa HUS:n osalta tarvitaan erillislainsäädäntö.

– Kaikissa muissa maakunnissa sairaanhoitopiirin toiminnot siirtyvät osaksi maakunnan toimintaa. Uudellemaalle tehdään nyt pirstaleinen malli, jossa integraatio ei toteudu.

Lääkäriliiton mielestä viime hallituskaudella suunnitellut 18 maakuntaakin olisivat olleet liikaa. Pärnänen toteaa, että kyseisellä ratkaisulla olisi ollut jonkinlaiset rationaaliset perusteet, koska ne 18 ovat olemassa olevia maakuntia ja pääasiallisesti sairaanhoitopiirien alueita.

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona koettelee vanhuksia

Vanhukset ovat olleet eristyksissä kohta vuoden. Mitä heidän kunnostaan tiedetään?

Tiedepääkirjoitus
Sepelvaltimotaudin kajoavan hoidon asema on tarkentumassa

Toimenpidetekniikat ovat kehittyneet sekä kardiologiassa että kirurgiassa, sanoo Jari Laukkanen.

Pääkirjoitus
Lääkäri on kirjoittaja

Tärkeintä on, että viesti välittyy niille lukijoille, joille se on tarkoitettu, kirjoittavat Pertti Saloheimo ja Pertti Mustajoki.

Kolumni
Kuolemattomuuden kiirastuli

Harvempi enää kuoli suorilta jaloin, kirjoittaa Jani Kaaro.

Ajassa
Videorobotti vähentää koronapotilaita hoitavien altistumisriskiä

Elisan videorobotti on ollut lääkärien ja hoitajien apuna HUS:n Kirurgisessa sairaalassa.