Ajan­kohtai­sta

Kaikki maistuu metallilta – söikö potilas pinjansiemeniä?

Mitä on tapahtunut, kun makuaisti muuttuu niin, että kaikki maistuu metallilta? Voisiko kyseessä olla pinjasuu, pinjansiementen syömisestä aiheutuva makuaistin muuttuminen.

Kuvio 1
http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_pinja.jpg

Eri puolilla Suomea vedettiin äskettäin myynnistä pinjansiemeniä, joiden kerrottiin aiheuttaneen kitkerän, metallisen jälkimaun. Pinjasuu, eli pinjansiementen syömisestä aiheutuva dysgeusia, lienee vielä outo monille lääkäreillekin.

– Pinjasuulle on tyypillistä, että makuaisti muuttuu niin, että kaikki, mitä suuhun laittaa, maistuu metallille, jopa juomavesi, kertoo vs. ylilääkäri Outi Lapatto-Reiniluoto Myrkytystietokeskuksesta.

Tiedossa ei ole, että pinjasuuhun liittyisi muita oireita.

– Voi tietysti olla hyvin häiritsevää, että makuaisti muuttuu niin täydellisesti, ettei voi syödä eikä juoda mitään. Keski-Euroopassa on ollut jopa tapauksia, joissa pinjansiemeniä syöneet eivät voineet juoda vettäkään, koska se maistui niin hirvittävän pahalta. Lievemmissä tapauksissa pystyy syömään, mutta kaikki maistuu pahalta.

Vaikutus riippuu ilmeisesti syötyjen siementen määrästä. Lapatto-Reiniluodon mukaan muutos kestää suurin piirtein viikosta kymmeneen päivään.

Myynnissä olevat pinjansiemenet eivät tavallisesti aiheuta mitään pinjasuun kaltaisia oireita. Pinjasuu onkin yhdistetty vain kiinansembrasta (Pinus Armandii) peräisin oleviin siemeniin, joita ei edes pitäisi kerätä syötäväksi.

– Pinjansiemeniä tuodaan paljon Kiinasta, ja siellä on perinnetietona, mitä kannattaa kerätä, mitä ei. Kerääjät ovat keränneet vääriä pinjansiemeniä, Outi Lapatto-Reiniluoto kertoo.

Vielä ei tiedetä, miksi Pinus Armandiin siemenet aiheuttavat dysgeusiaa.

Makuaistin muuttumisen syytä havahduttiin selvittämään Keski-Euroopassa, kun ensin Belgian ja sen jälkeen Saksan ja Ranskankin myrkytystietokeskuksiin alkoi tulla outoja kyselyjä erikoisesta oireesta.

Outi Lapatto-Reiniluoto arvelee, etteivät lääkärit Suomessakaan tunne ilmiötä kovin hyvin. Toisaalta pinjansiemenien käyttö ruoanvalmistuksessakin on yleistynyt vasta viime aikoina.

Metallin makua voivat aiheuttaa myös esimerkiksi metronidatsoli ja nivelreuman hoidossa käytettävä aurotiomalaatti.

Suvi Sariola
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030