Ajan­kohtai­sta

Kliinisten laaturekisterien määrä on kasvussa

Rekisterien avulla lääkärit voivat seurata hoitotuloksiaan.

Tiiamari Pennanen
Kuvituskuva 1

Kliinisiä laaturekisterejä on käytössä jo lähes 80 tautiryhmässä, tiedottaa Kliinisten laaturekisterien ohjausryhmä. Rekisterejä käyttävien klinikoiden määrä Suomessa on kasvanut tasaisesti, kertoo HUS:n hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen. Hän toimii kliinisten laaturekisterien ohjausryhmän puheenjohtajana.

Yliopistollisissa sairaaloissa ja keskussairaaloissa rekisterejä on otettu käyttöön jo lähes 300 klinikalla.

Tiedot rekistereihin poimitaan lääkärien kirjoittamista potilaskertomuksista. Merkittävä osa rekistereistä on integroitu potilastietojärjestelmään.

– Tavoitteena on, että suurin osa tiedosta saataisiin ilman, että lääkärin tarvitsee montaa kertaa syöttää tietoja eri paikkoihin, sanoo Lehtonen.

Lisäksi tietoja saadaan lomakkeista, erikoislääkärien käyttämistä mittaristoista ja seurantakaavakkeista sekä potilaille lähetettävistä oirekyselyistä.

Laaturekisterit on tarkoitettu hoidon laadun seurantaan, kertoo Lehtonen.

Lue myös

Lääkäreille rekisterit toimivat muistilistana, josta näkee heti, mitkä asiat ovat tärkeitä taudin hoidossa. Lisäksi niistä voi seurata omia hoitotuloksia ja verrata niitä muihin klinikan sisäisesti. Klinikan sisällä voidaan verrata hoitomenetelmiä toisiinsa.

Jatkossa hoitotulosvertailu voi olla mahdollista myös sairaaloiden välillä. Yliopistollisten sairaaloiden yhteistyöhankkeessa pyritään kehittämään kansallista laaturekisteriä, joka mahdollistaisi tämän, kertoo Lehtonen.

Kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030