1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Kroonisen väsymysoireyhtymän diagnoosi verinäytteestä?
Ajan­kohtai­sta 19/2019 vsk 74 s. 1177

Kroonisen väsymysoireyhtymän diagnoosi verinäytteestä?

Kroonisen väsymysoireyhtymän diagnoosi verinäytteestä? Kuva 1 / 1

Yhdysvaltalainen tutkijaryhmä on kehittänyt menetelmän, jolla ehkä voitaisiin diagnosoida krooninen väsymysoireyhtymä verinäytteen perusteella. Menetelmä perustuu yksitumaisten valkoisten verisolujen reagointiin, kun niitä pidetään suolapitoisessa liuoksessa. Solut joutuvat kuluttamaan paljon energiaa, kun ne yrittävät säilyttää elektrolyyttitasapainonsa suolaisessa ympäristössä. Tällä koetetaan mallintaa kroonisesta väsymysoireyhtymästä kärsivien kokemaa rasituksen jälkeistä huonovointisuutta.

Tutkijat mittasivat solujen sähköisten ominaisuuksien muutoksia ja havaitsivat selvän eron kroonista väsymysoireyhtymää sairastavien ja terveiden verrokkien välillä. Vaikeasta väsymysoireyhtymästä kärsivien soluista mitattu impedanssin muutos poikkesi verrokeista enemmän kuin kohtalaisesti oireilevien.

Tutkijoiden mukaan heidän menetelmästään voisi tulla helppokäyttöinen diagnostinen testi nykyisin käytettävien oireisiin perustuvien kriteerien tueksi.

HUS:n toiminnallisten oireyhtymien hoitoa pohtivan työryhmän puheenjohtaja ylilääkäri Risto Vataja pitää tutkimusta tärkeänä mutta saatuja tuloksia vasta alustavina, kunnes ne toistetaan ja varmistetaan.

Lue myös

– Tutkimukset tulee toistaa myös muissa potilasryhmissä, kuten masentuneilla tai muusta syystä fyysisesti vähän aktiivisilla. Muuten ei voi olla varma, että löydös liittyy nimenomaan krooniseen väsymysoireyhtymään.

Vataja muistuttaa myös, että tulokset eivät edelleenkään kerro kroonisen väsymysoireyhtymän etiologiasta.

Tutkimuksessa käytettiin 20:n kroonista väsymysoireyhtymää sairastavan ja 20 verrokin verinäytteitä. Se julkaistiin PNAS-tiedelehdessä (Esfandyarpour R ym. 2019. www.pnas.org/cgi/doi/10.1073/pnas.1901274116).

Kirjoittajat
Pertti Saloheimo
pertti.saloheimo@laakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Kolumni
Asiantuntijat rajoillaan

Hanna Nohynek pohtii asiantuntijuuden ja lobbauksen rajoja.

Ajassa
Sote-malli sopii lääkäreille

– Hoitotakuun kiristäminen pitää toteuttaa mahdollisimman pian, Lääkäriliiton Heikki Pärnänen muistuttaa.

Ajassa
Miten Lääkäriliitto pyrkii vaikuttamaan hallitusneuvotteluihin?

Perusterveydenhuollon hoitotakuun tiivistäminen on ollut liiton ykköstavoite hallitusohjelmaan, liiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki sanoo.

Ajassa
Etätyö vaatii kokemusta

Isoin plussa on se, ettei aika kulu enää työmatkoihin – talvella saan tehdä töitä takkatulen ääressä ja kesällä terassilla, Marika Kandell sanoo.

Tieteessä
Väitös avasi uuden lähestymistavan sydänperäiseen sokkiin

Heli Tolppanen tutki EKG-muutosten sekä uusien biomerkkiaineiden ennustearvoa akuutissa sydämen vajaatoiminnassa ja sydänperäisessä sokissa.

Ajassa
Onko teillä tilaa?

Potilassiirrot välittävä ohjelmisto nopeuttaa työtä ja vähentää virheitä, kertoo ohjelmistoyhtiön toimitusjohtaja, lääkäri Taavi Saviauk.