1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Kroonisen väsymysoireyhtymän diagnoosi verinäytteestä?
Ajan­kohtai­sta 19/2019 vsk 74 s. 1177

Kroonisen väsymysoireyhtymän diagnoosi verinäytteestä?

Kroonisen väsymysoireyhtymän diagnoosi verinäytteestä? Kuva 1 / 1

Yhdysvaltalainen tutkijaryhmä on kehittänyt menetelmän, jolla ehkä voitaisiin diagnosoida krooninen väsymysoireyhtymä verinäytteen perusteella. Menetelmä perustuu yksitumaisten valkoisten verisolujen reagointiin, kun niitä pidetään suolapitoisessa liuoksessa. Solut joutuvat kuluttamaan paljon energiaa, kun ne yrittävät säilyttää elektrolyyttitasapainonsa suolaisessa ympäristössä. Tällä koetetaan mallintaa kroonisesta väsymysoireyhtymästä kärsivien kokemaa rasituksen jälkeistä huonovointisuutta.

Tutkijat mittasivat solujen sähköisten ominaisuuksien muutoksia ja havaitsivat selvän eron kroonista väsymysoireyhtymää sairastavien ja terveiden verrokkien välillä. Vaikeasta väsymysoireyhtymästä kärsivien soluista mitattu impedanssin muutos poikkesi verrokeista enemmän kuin kohtalaisesti oireilevien.

Tutkijoiden mukaan heidän menetelmästään voisi tulla helppokäyttöinen diagnostinen testi nykyisin käytettävien oireisiin perustuvien kriteerien tueksi.

HUS:n toiminnallisten oireyhtymien hoitoa pohtivan työryhmän puheenjohtaja ylilääkäri Risto Vataja pitää tutkimusta tärkeänä mutta saatuja tuloksia vasta alustavina, kunnes ne toistetaan ja varmistetaan.

Lue myös

– Tutkimukset tulee toistaa myös muissa potilasryhmissä, kuten masentuneilla tai muusta syystä fyysisesti vähän aktiivisilla. Muuten ei voi olla varma, että löydös liittyy nimenomaan krooniseen väsymysoireyhtymään.

Vataja muistuttaa myös, että tulokset eivät edelleenkään kerro kroonisen väsymysoireyhtymän etiologiasta.

Tutkimuksessa käytettiin 20:n kroonista väsymysoireyhtymää sairastavan ja 20 verrokin verinäytteitä. Se julkaistiin PNAS-tiedelehdessä (Esfandyarpour R ym. 2019. www.pnas.org/cgi/doi/10.1073/pnas.1901274116).

Kirjoittajat
Pertti Saloheimo
pertti.saloheimo@laakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Aloittelija tarvitsee rauhallisemman työtahdin

Nuoren lääkärin työmäärää ei aina ole suhteutettu siihen, että uutta opittavaa on paljon.

Ajassa
WMA paheksuu Turkin aikeita hajottaa maansa lääkäriliitto

Turkin hallitus väittää näin suojelevansa potilaita ja ammattikuntaa terroristeilta.

Ajassa
LDL-kolesterolin hoitotavoitteet tiukentuvat

Dyslipidemioiden päivitetty Käypä hoito -suositus tiukentaa LDL-kolesterolin hoitotavoitteita.

Tieteessä
Paineluelvytyksestä tulee erittäin harvoin hengenvaarallisia vammoja

Kolmanneksella potilaista todettiin paineluelvytyksen aiheuttama vamma.

Ajassa
Aleksi Reito on Vuoden nuori kliininen tutkija

Lääkärilehden Tilastonurkkaa pitävä dosentti sai Nuorten Lääkärien Yhdistyksen, Duodecimin ja Finska Läkaresällskapetin myöntämän tunnustuksen.