1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Kummallista poltetta analysoimassa
Ajan­kohtai­sta

Kummallista poltetta analysoimassa

– Meidän olisi oltava nöyrempiä hyvinvoinnissamme, ajattelee Terhi Heinäsmäki.

Kummallista poltetta analysoimassa Kuva 1 / 1 Kuva: KIMMO BRANDT

Miltä kotimaa, sote-uudistus ja arki näyttävät, kun työpaikka vaihtuu Kenian Nairobista takaisin Suomeen? Tai miltä maailma näyttää, kun näkökulmaa vaihtaa tiuhaan? Tätä havainnoi kolumnistiksi 17.1. ilmestyneessä Lääkärilehdessä palaava infektiolääkäri Terhi Heinäsmäki.

Kotimaan kamaralla Heinäsmäki huomasi, että ullakkokomerosta voi tulla vastaan oma 25 edellisen vuoden historia ja että lääkäri tuntee itsensä onnekkaaksi aloitellessaan vastaanottotyötä tauon jälkeen turvallisesti omalla erikoisalallaan.

Pian hän muisti myös, että arkipuheeseen kannattaa liittää vähän valitusta, ettei maailmalta palaaja vaikuta maaniselta.

Vakavampiakin ajatuksia tarkastelukulman vaihto tietenkin tuotti.

– Kummallinen polte tuntuu vaivaavan koko maailmaa. Suomenkin hyvinvointi pohjautuu siihen, että muilla on vähemmän, ja uskoisin monen aavistavan, että ajan aallot voivat viedä meitä vain alaspäin.

Jos kaikki maailmalla matkaan tarttunut pitäisi tiivistää yhteen lauseeseen, se saattaisi olla tämä: Myötätunnon häviäminen on yksi kohoavan elintason kauheimpia sivuvaikutuksia.

Suomen Punaisen Ristin palaavien delegaattien kokoontumisessa kyseltiin myös, mitä poissa ollessa oli eniten kaivattu.

– Pohjoismaista sosiaalidemokratiaa! Afrikasta löytyy paljon kaikkea, mutta sieltä puuttuu sosialismin, kansalaistottelevaisuuden ja demokratian liiton kaunis hedelmä, tämä piskuisten napapiirin valtioiden harvinaisella hyvinvoinnin hetkellä rakentama poliittinen postimerkki.

Yhtäläisyyksiä ja eroja

Heinäsmäen nelivuotinen pesti SPR:n Afrikan aluevastaavana Nairobissa päättyi kesällä.

Afrikasta Heinäsmäki kirjoitti Lääkärilehteen blogia, jossa hän jakoi osuvia havaintoja sekä arjesta että kansainvälisen työn ulottuvuuksista.

Blogit – ja toimitukselle niiden yhteydessä käyty viestinvaihto – avasivat yhtäläisyyksiä ja eroja maiden välillä. Mittakaavassa tosin oli suhteuttamista, onhan Kenia 51 miljoonan asukkaan ja 44 heimon maa.

Lue myös

"Olen nyt Tansaniassa hoitamassa pakolaistulvaa Burundista. Tornion tapahtumat tuntuvat kaukaisilta, vaikka pakolaisrumba molemmissa…", kirjoitti Heinäsmäki toimitukselle syyskuussa 2015.

Tätä ennen Heinäsmäki työskenteli Malesian Kuala Lumpurissa Aasian ja Tyynenmeren terveyskoordinaattorina Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälisessä liitossa .

Edellisen kerran Heinäsmäki kirjoitti kolumneja Lääkärilehteen vuosina 2003–2012. Ensimmäinen teksti antoi osviittaa siitä mitä tulossa on: Kun kirjoittaja yhdistää kapitalismin ja itänaapurin vähäosaisen eläkeläisen, sairauden ja samppanjan ja vielä nurkissa muhivat hiljaiset terveyskatastrofit, lukijan kannattaa olla kuulolla.

Kirjoittajat
Heli Mikkola

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Syövän hoitotulokset parantuivat Pohjoismaissa

Elossaololuvut etenkin rintasyövässä ja eturauhassyövässä ovat Suomessa Pohjoismaiden parhaimpia.

Ajassa
HIV-lääkitysrepertuaariin on tulossa pitkävaikutteinen pistos

HUS:n infektiolääkäri Jussi Sutinen kuvaa lääkettä hyväksi lisäksi valikoimaan.

Tieteessä
Yksikin kysymys kertoo potilaan pärjäämisestä

Potilaan pärjäämisen tunnetta mittaavan PEI-mittarin osuvuus suomalaisessa terveyskeskusympäristössä on hyvä, ilmeni Elina Tolvasen väitöstutkimuksessa.

Tieteessä
Kuolleisuus väheni 15 prosenttia, kun ensihoitolääkäri osallistui vakavan aivovamman ensihoitoon

Väitöskirjan tehneen Toni Pakkasen mukaan ensihoitolääkärien antamalla hoidolla on myös merkittävä myönteinen kustannusvaikutus yhteiskunnalle.

Tieteessä
Endometrioosista laaja rekisteritutkimus

Tutkimuksen kohteena on 50 000 potilasta, kirjoittaa Yliopisto-lehti.

Ajassa
Metformiinivalmisteille vaatimus nitrosamiinitestauksesta

Euroopan lääkevirasto EMA ja kansalliset lääkeviranomaiset haluavat varmistaa potilasturvallisuuden varotoimenpiteenä.