Ajan­kohtai­sta

Lääkemääräyspalautteita tulee taas

Kela lähetti toukokuussa vain osan opioidikirjeistä. Loput saapuvat marraskuun aikana.

Pekka Nykänen
Kuvituskuva 1
Fotolia

Kela kertoi keväällä huolestuneensa vahvojen kipulääkkeiden määräämisestä. Oksikodonia tai fentanyyliä muille kuin syöpäpotilaille yli kolmen kuukauden edestä määränneille lääkäreille lähti aiheesta lääkemääräyspalaute.

Joillekin lääkäreille voi tulla yllätyksenä, että silloin lähti palautteista vasta puolet. Loput laitetaan Kelan mukaan liikkeelle marraskuussa.

Tavoite on saada lääkärit määräämään vahvoja opioideja harkitusti. Sairausvakuutuksesta korvattavaa oksikodonia ostaneiden määrä on kasvanut viime vuosina.

Marraskuun kirje lähtee samoin perustein kuin toukokuun versio, ja sisältö on identtinen. Palautteen saajat on poimittu vuoden 2018 oksikodonin ja fentanyylin sairausvakuutuskorvaustiedoista. Tänä vuonna kertyneillä korvauksilla ei ole merkitystä.

Kirjeen saavat marraskuussa tuhannet lääkärit, sillä poiminnat nostivat esiin yli 7 000 lääkäriä tai hammaslääkäriä. Vasta puolelle heistä palaute lähti toukokuussa.

Kahden lähetyserän taustalla on palautteen vaikutuksen arviointi. Sitä tutkitaan satunnaistetulla asetelmalla.

Lue myös

Kirjeen liitteenä lähetetään professori Eija Kalson kirjoitus Oksikodonin ja fentanyylin käyttö avohoidossa.

Lääkärit voivat katsoa määräämiensä korvattavien lääkkeiden tietoja Kelan verkkopalvelusta. Palvelussa voi myös verrata omia lääkemääräystietoja keskimääräisiin tietoihin sairaanhoitopiireittäin tai erikoistumisen perusteella.

Kela on lähettänyt lääkäreille palautetta lääkemääräyksistä vuodesta 1997 lähtien.

Kirjoittajat

Pekka Nykänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030