Lehti 21: Ajan­kohtai­sta 21/2018 vsk 73 s. 1338

Lääkinnällisten laitteiden hyväksymisessä on ollut puutteita

Journalisti Deborah Cohen kertoi hankkeesta, jossa toimittajat hakivat tekaistuin paperein CE-merkintää keksitylle lonkkatekonivelelle.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1

Deborah Cohen oli Suomessa Too Much Medicine -symposiumin järjestelytoimi-kunnan kutsumana.

Lääkkeiden tehoa saatetaan liioitella, ja lääkinnälliset laitteet pääsevät Euroopassa kepein perustein markkinoille.

Näistä aiheista ja sidonnaisuuksista puhui palkittu tutkiva journalisti Deborah Cohen Helsingin yliopiston Tiedekulmassa viime perjantaina.

Nykyään vapaana toimittajana työskentelevä Cohen on ollut aiemmin British Medical Journalin (BMJ) tutkivan journalismin yksikön vetäjä.

Hän oli Suomessa Too Much Medicine -symposiumin järjestävän työryhmän kutsumana. Symposium pidetään Helsingissä elokuussa.

Keksitty laite paljasti ongelmia

Lääkäreiden ja lääkeyritysten väliset yhteydet ovat puhuttaneet säännöllisin ajoin julkisuudessa. Lääkinnälliset laitteet eivät ole herättäneet yhtä laajaa polemiikkia.

Deborah Cohen kertoi BMJ:n ja The Daily Telegraphin yhteisestä juttuhankkeesta, jossa valeyrityksen edustajiksi tekeytyneet toimittajat hakivat CE-turvallisuusmerkintää keksitylle lonkkatekonivelelle.

Juttuidea sai alkunsa käytössä olleiden tekonivelien aiheuttamista ongelmista. Ne vaativat uusintaleikkauksia ja niistä liukeni raskasmetallia. Toimittajat matkivat ongelmallisia laitteita hakemuksessaan ja vieläpä liioittelivat Changi TMH:ksi nimetyn laitteen huonoja ominaisuuksia.

He saivat arviointilaitokselta laitteen tekaistuille suunnitelmille alustavan hyväksynnän, joskaan varsinaisen arvioinnin vaiheeseen ja esimerkiksi tehdastarkastusvaiheeseen ei koskaan edetty.

Cohen otti esille CE-merkintöjä myöntävät arviointilaitokset, jotka saavat rahaa lupien myöntämisestä. Ne kilpailevat asiakkaista, joten on niiden edun mukaista myötäillä asiakkaan toiveita. Tämän sai myös Cohen kollegoineen havaita juttuprojektinsa aikana. Yhden sertifiointiorganisaation edustaja sanoi prosessin aikana: "Olemme valmistajan puolella, emme potilaan."

Keksitystä laitteesta ei koskaan ollut olemassa minkäänlaista fyysistä versiota. Organisaatio, jonka kanssa toimittajat asioivat, ei toimi Cohenin mukaan enää arviointilaitoksena.

Lue myös

Luvansaantiongelmaa korostaa se, että markkinoille jo päässeiden laitteiden takaisinveto on Cohenin mukaan monimutkaista.

EU on kiristämässä lääkinnällisten laitteiden sääntelyä. Asetus lääkinnällisistä laitteista (MDR) astuu voimaan toukokuussa 2020 ja in vitro -diagnostistisista laitteista (IVDR) toukokuussa 2022. Uudet säädökset koskevat sekä laitteiden valmistajia että arviointilaitoksia. Arviointilaitosjärjestelmä pysyy uusien asetusten tullessa voimaan.

Korjaus 30.5.2018 kello 15.17: Jutussa luki aiemmin, että tekaistu laite olisi saanut CE-merkinnän. Näin ei ollut ja juttua on korjattu vastaavasti.

Otsikkoa on myös muutettu. Se oli aiemmin "Lääkinnälliset laitteet hyväksytään kepein perustein"


Faktat

Sidonnaisuuksia julki 
taas kesäkuussa

Lääkäreiden sidonnaisuudet ovat kesäkuussa jälleen huomion kohteena, kun lääkeyritykset julkistavat terveydenhuollon ammattilaisten kanssa viime vuonna tekemänsä yhteistyön ja siihen liittyvät rahasummat.

Viime vuonna 68 prosenttia terveyden­huollon ammattilaisista antoi luvan julkistaa saamansa summat. Yhteistyön vuosittainen julkistaminen alkoi kaksi vuotta sitten. Ensimmäisellä kerralla luku oli 65 prosenttia.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030