Lehti 11: Ajan­kohtai­sta 11/2015 vsk 70 s. 703

Mitä neuvot tuhkarokosta?

Marianne Jansson

Tuhkarokkoepidemioita on jälleen puhjennut muun muassa Yhdysvalloissa ja Saksassa etenkin rokottamatta jääneiden keskuudessa. Virus on ihmisen nopeimmin leviäviä: yksi rokkotartunnan saanut tartuttaa keskimäärin 12-18 altista, suojaamatonta ihmistä.

Rokotukset tuhkarokkoa vastaan aloitettiin vuonna 1975. Pitäisikö sitä ennen syntyneiden rokotuttaa itsensä, ylilääkäri Hanna Nohynek THL:n rokotusohjelmayksiköstä?

- MPR-rokotussuojaa suositellaan kaikille, ja erityisen tärkeä se on terveydenhuoltohenkilöstölle. Ennen vuotta 1960 syntyneistä valtaosa sairasti tuhkarokon ja sai siitä immuniteetin.

- Jos pikkulapsi viedään ulkomaanmatkalle, suositellaan rokotetta kuuden kuukauden iästä alkaen. On muistettava, että se katsotaan ylimääräiseksi annokseksi, ja normaalin perusrokotussarjan ensimmäinen annos annetaan kuitenkin 12-18 kuukauden iässä.

Yksittäiset ulkomailta tuodut tuhkarokkotartunnat eivät ole päässeet leviämään Suomessa. Olisiko tuhkarokkoepidemia mahdollinen meillä, vai riittääkö laumasuoja?

- Laskennallisesti laumasuojaan vaaditaan vähintään 92-94 prosentin rokotuskattavuus. Suomessa ensimmäisen MPR-rokoteannoksen on saanut 96 prosenttia vuonna 2012 syntyneiden ikäluokasta eli rokotuskattavuus on erinomainen. Laaja epidemia on siis epätodennäköinen.

- Voi kuitenkin olla, että joillakin paikkakunnilla kattavuus jää heikommaksi. Silloin paikalliset tautirypäät ovat mahdollisia.

- Tiedetään myös, että pienellä osalla lapsista rokotussarja jää vajaaksi, etenkin jos ensimmäinen annos on annettu tavallista aikaisemmin.

Lue myös

Mitä pitää tehdä, kun epäilee potilaalla olevan tuhkarokko?

- Potilaasta otetaan näytteet diagnoosin varmistamiseksi ja epäilystä ilmoitetaan puhelimitse tartuntataudeista vastaavalle lääkärille.

- Altistuneiden kartoitus on syytä aloittaa heti ja jäljitys diagnoosin varmistuttua. Altistuneiksi katsotaan tartuttavan potilaan kanssa samassa tilassa olleet, joilla ei ole immuunisuojaa tautia vastaan. Heille annetaan MPR-rokote tai immunoglobuliini.

THL:n ohje torjuntatoimista: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201205085471

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030