Ajan­kohtai­sta

Riskiryhmään kuuluminen ajaa ikäryhmän edelle kolmannessa koronarokotuksessa

Riskiryhmiin kuuluville alle 30-vuotiaille miehille ohjeistetaan antamaan Comirnaty-rokotetta.

Tiiamari Pennanen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee kolmatta koronarokoteannosta yli 60-vuotiaille, laitoksissa ja hoivakodeissa asuville sekä lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluville. Näiden ryhmien lisäksi THL suositteli jo aiemmin, että kaikki ne, jotka ovat vakavasti immuunivajavaisia tai jotka saivat kaksi ensimmäistä koronarokoteannostaan alle 6 viikon välein käyvät hakemassa kolmannen annoksen.

THL on ohjeistanut, että alle 30-vuotiaille miehille ei toistaiseksi tarjota kolmatta rokoteannosta, koska seurantatietoa kolmansien annosten yhteydestä sydänlihastulehduksen riskiin on vielä vähän.

Onko siis niin, että riskiryhmään 1 tai 2 kuuluva alle 30-vuotias mies ei saa kolmatta rokotetta, ylilääkäri Hanna Nohynek?

– Riskiryhmiin kuuluville kyllä tarjotaan kolmas annos, mutta muille alle 30-vuotiaille miehille ei. Ylipäätään alle 60-vuotiaille ei kolmatta rokoteannosta tällä hetkellä vielä suositella, ellei kuulu riskiryhmään.

Riskiryhmään kuuluminen siis ajaa ikäryhmän asettamien rajoitusten edelle.

– Alle 60-vuotiailla rokotteen suojateho vakavaa koronatautia vastaan on edelleen oikein hyvä. Kolmansien annosten antamiselle ei tässä ryhmässä ole vielä kiirettä.

Sydänlihastulehduksen riskiä selvitetään

Riskiryhmiin kuuluville alle 30-vuotiaille miehille ohjeistetaan antamaan Biontechin ja Pfizerin Comirnaty-rokotetta, ei Modernan Spikevaxia.

Pohjoismaisen seurantatutkimuksen alustavien tulosten mukaan sydänlihastulehduksen riski näyttäisi olevan suurempi Spikevaxin kuin Comirnatyn saaneilla. Myös Yhdysvalloissa on rekisteritutkimuksissa havaittu sama ilmiö.

Lue myös

THL on tarkastellut väestöpohjaisessa rekisteritutkimuksessaan sairaalahoitoa vaativan sydänlihastulehduksen ilmaantuvuutta eri ikäryhmissä. 12–39-vuotiailla pojilla ja miehillä on havaittu toisen rokoteannoksen jälkeen Suomessa kuusi sydänlihastulehdustapausta runsasta 381 000:ta annettua Comirnaty-rokoteannosta kohden ja alle viisi tapausta vajaata 49 000:ta annettua Spikevax-rokoteannosta kohden.

Naisten ja yli 30-vuotiaiden miesten riski saada sydänlihastulehdus rokotuksen jälkeen on huomattavasti pienempi kuin nuorilla miehillä.

– Rokotteen hyötyjä ja haittoja punnitessa on muistettava, että myös COVID-19-tautiin liittyy lisääntynyt sydänlihastulehduksen riski.

Kirjoittajat

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030