Ajan­kohtai­sta

Sidonnaisuuden ilmoitti yhä useampi lääkäri – kasvu kuitenkin marginaalista

Lääkeyritysten kanssa tehtävän yhteistyön ilmoittaminen perustuu vapaaehtoisuuteen.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1
ADOBE/AOP

68,5 prosenttia lääkeyritysten kanssa viime vuonna yhteistyötä tehneestä lääkäristä kertoi avoimesti sidonnaisuuksistaan.

Lääketeollisuus ry:n erityisasiantuntija Laura Labartin mukaan kyseessä on korkein luku viimeisen viiden vuoden ajalta, jolloin tietoja lääkäreiden sidonnaisuuksista on kerätty. Kasvu on kuitenkin maltillinen.

Vuonna 2015 luku on 65 prosenttia, mutta viimeisen viiden vuoden aikana sidonnaisuuksistaan kertoneiden lääkäreiden määrä on pysytellyt 67–68 prosentin välillä.

– Näyttää, että sidonnaisuuden ilmoittaneiden määrä on vakiintunut tuolle tasolle. Tavoitteena on nostaa määrää, sanoo Labart.

Lääkäriliitto on suositellut jäsenilleen, että nämä antavat suostumuksensa tekemänsä yhteistyön julkistamiseen.

Yhteistyöhön noin 40 miljoonaa

Lääketeollisuus ry:n jäsenyritykset käyttivät vuonna 2019 lääkäreiden ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten kanssa tehtyyn yhteistyöhön noin 39,9 miljoonaa euroa. Yhteistyö terveydenhuollon ammattilaisten kanssa kattaa kokonaissummasta 7,4 miljoonaa euroa. Luku sisältää sekä suostumuksensa antaneet että ne, jotka eivät ole antaneet lupaa julkaista tietoa omalla nimellään.

Lue myös

Suurin osuus kokonaisuudesta, 25,2 miljoonaa euroa muodostuu tutkimus- ja tuotekehityskuluista.

– Meillä ei ole erikseen sitä lukua niistä lääkäreistä, jotka ei anna suostumustaan sidonnaisuuksien julkaisuun. Heidän osuutensa sisältyy 7,4 miljoonan euron kokonaissummaan, kertoo Labart.

Terveydenhuollon organisaatioita lääkeyritykset tukivat 7,3 miljoonalla eurolla.

Tarkemmat tiedot Lääketeollisuus ry:n jäsenyritysten julkaisemista tiedoista löydät täältä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030