• Minna Pihlava

Sote voi tuoda potkut

Sote  voi tuoda  potkut Kuva 1 / 1

Jos sote-uudistukseen kaavailtu sote-keskusmalli toteutuu, voivat työt vähentyä julkisissa terveyskeskuksissa. Näin käy, jos moni valitsee hoitopaikakseen yksityisen sote-keskuksen.

Lääkäriliiton viime lokakuussa tehdyn selvityksen mukaan terveyskeskuslääkärin töitä teki 3632 lääkäriä 148 terveyskeskuksessa.

Näin ei ehkä ole oikein totuttu ­ajattelemaan, koska ennemminkin on ollut potilasjonoja.

Laura Lindholm

Miten terveyskeskuslääkärin viroille käy, jos työt vähenevät, Lääkäriliiton neuvottelujohtaja Laura Lindholm?

– Jos esimerkiksi kymmenen lääkärin terveyskeskuksessa olisi enää vain viidelle töitä, kyllä työnantaja varmaankin järjestäisi yhteistoimintaneuvottelut, joissa osalta lääkäreistä loppuisi työt.

Onko aiheesta tullut kyselyjä Lääkäriliittoon?

– Muutamia yksittäisiä kyselyjä on tullut. Näin ei ehkä ole oikein totuttu ajattelemaan, koska ennemminkin on ollut potilasjonoja. Enemmän on ollut esillä esimerkiksi työssäkäyntialueet eli se, kuinka kaukana työnantaja voi velvoittaa lääkärin käymään töissä.

Onko huoli terveyskeskuslääkärin virkojen vähenemisestä herättänyt keskustelua yleislääkärien keskuudessa, Suomen yleislääkärit GPF ry:n puheenjohtaja Jaana Puhakka?

– Kyllä se pelottaa, koska potilaiden listautumisen ennakoiminen on vaikeata.

– Voi käydä niin, että ammattilaisille ei riitä töitä vanhoissa terveyskeskuksissa, jos firmat valtaavat markkinoita ja tappavat pienet julkiset keskukset. Muun muassa luottamusmiespäivillä on ollut puhetta, että yt-neuvotteluja voi tulla. Jos palveluntarjoajia on useita samalla alueella ja hinta on potilaille sama, he saattavat haluta kokeilla ja käyttää valinnanvapauttaan.

Mitä sanot julkisessa virassa työskentelevälle terveyskeskuslääkärille, joka kenties on huolissaan asemastaan?

– Uskoisin, että ammattitaitoisille kollegoille riittää aina töitä. Pitäisin tällä hetkellä julkisesta virasta kiinni, ennen kuin näkee, mihin tämä kaikki johtaa. Jatkossa voi olla vaikea saada virkaa julkiselta puolelta, jos niiden määrät vähenevät.

Kuva: Sami Perttilä

Lisää aiheesta

Vastaanotto kuuluu potilaalle
Miten sote-uudistuksen käy? Perustuslakivaliokunnalla ylimääräinen kokous tänään
Pärnänen: En usko, että sote kaatuu suureen saliin

Kirjoittajat
Minna Pihlava

Uusimmat

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Työssä
Raudanpuute ilman anemiaa - Miten ferritiiniarvoa tulkitaan?

Plasman ferritiinipitoisuuden mittaus on elimistön rautapitoisuuden perusseulontakoe. Sen tulkinta ei ole kuitenkaan aina helppoa.

Ajassa
Kuntodoping jää helposti huomaamatta

Kuntodoping on tuttu ilmiö myös lapsettomuusongelmista kärsivien pariskuntien kanssa työskentelevälle naistentautien erikoislääkäri Varpu Rannalle.

Työssä
Raudanpuute ilman anemiaa - Miten ferritiiniarvoa tulkitaan?

Plasman ferritiinipitoisuuden mittaus on elimistön rautapitoisuuden perusseulontakoe. Sen tulkinta ei ole kuitenkaan aina helppoa.

Liitossa
Kenen kuuluu maksaa Kanta-palveluista?

Yksi Lääkäriliiton eduskuntavaalitavoitteista on siirtää Kanta-palveluiden käyttö­kustannukset valtiolle.

Pääkirjoitus
Hoivakotiin kuuluu lääkäri

Pitääkö huonokuntoisen ja muistisairaan ikäihmisen lähteä hoivakodista terveysasemalle päästäkseen lääkäriin? kysyy Pekka Nykänen.

Liitossa
Vastaanotto kuuluu potilaalle

– Tilastointi on järkevää vain, jos dataa käytetään toiminnan kehittämiseen, kirjoittaa Katri Männikkö.

Tieteessä
Akuutin umpilisäketulehduksen hoidossa tarvitaan tarkempia diagnooseja

Varjoainetehosteisella tietokonetomografiatutkimuksella saavutettiin erinomainen diagnostinen tarkkuus riippumatta radiologin kokemuksesta.

Tiedepääkirjoitus
Suorat antikoagulantit muuttivat hoitoa

Antikoagulaatiohoitoa käyttää yhä suurempi joukko potilaita, joilla on taustalla hankalia perussairauksia ja käytössä lukuisia muita lääkkeitä.