Ajan­kohtai­sta

Soteen sisältöä 180 miljoonalla eurolla

Sosiaali- ja terveysministeriö päätti uusista hyvinvointialueiden Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman valtionavustuksista.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Sosiaali- ja terveysministeriö jakaa hyvinvointialueille 140,9 miljoonaa euroa Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman täydentävän valtionavustushaun kautta.

Ohjelma liittyy sote-uudistuksen sisällölliseen muutokseen. Siinä kehitetään tulevien hyvinvointialueiden perusterveydenhuoltoa ja sosiaalihuoltoa.

Summasta 21 miljoonaa euroa on tarkoitettu lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelmaan.

Haku oli elo-lokakuussa. Hakemukset saatiin kaikilta hyvinvointialueilta. Suurimmat summat saivat sote-palveluistaan uudistuksen jälkeenkin itse vastaava Helsinki (13,1 miljoonaa euroa), Pirkanmaa (11,9 miljoonaa euroa) ja Varsinais-Suomi (11,2 miljoonaa euroa).

Avustuksia mielenterveyteen ja iäkkäiden kotipalveluihin

Lisäksi sosiaali- ja terveysministeriö jakaa 11,9 miljoonaa euroa viidelle yliopistosairaalan sairaanhoitopiirille Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman erillisen valtionavustushaun kautta.

Lue myös

Avustusten on määrä vahvistamaa alueellista kehittämistä ja koordinaatiota koskien psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoa ja ylläpitoa sekä lasten ja nuorten vaativien palveluiden osaamis- ja tukikeskuksia (OT-keskus). Rahoitus täydentää Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmaan ohjattua mielenterveysstrategian rahoitusta.

Sosiaali- ja terveysministeriö jakaa jokaiselle hyvinvointialueelle valtionavustusta myös iäkkäiden kotona asumista tukevien palvelujen kehittämiseen. Avustusta myönnetään yhteensä 30 miljoonaa euroa vuosille 2022–2023.

Kirjoittajat

Minna Pihlava

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030