Lehti 8: Ajan­kohtai­sta 8/1999 vsk 54 s. 962

Sukupuolten väliset erot ruokatottumuksissa näkyvät varhain

Kansanterveyslaitoksen Ravitsemuskertomuksen 1998 mukaan lasten ruokavalio muistuttaa vanhempien - erityisesti äidin - ruokavaliota. Lapsiin kohdistettu valistus vaikuttaa myös vanhempien ruokatottumuksiin. Sekä vanhemmilla että lapsilla rasvan osuus ruoassa on pienentynyt ja rasvan laatu on muuttunut suositeltavaan suuntaan. Kovien rasvojen käyttö on vähentynyt sekä aikuisilla että lapsilla: lapset käyttävät kovia rasvoja miltei suositusten mukaisesti, mutta aikuisten ruoassa kovien rasvojen osuuden pitäisi vielä pienentyä. Suolaa lapset ja aikuiset saavat kaksinkertaisesti suositeltaviin määriin verrattuna. Aikuisten ruokavalion vitamiini- ja kivennäisainepitoisuus on suositusten mukainen - paitsi että miehet ja naiset eivät saa ravinnostaan riittävästi D-vitamiinia ja miesten ravinnosta puuttuu myös folaattia. Sekä pikkulapset että koululaiset saavat vitamiineja ja kivennäisaineita pääosin riittävästi, mutta vuosittain todetaan riisitautitapauksia, jotka johtuvat D-vitamiinin puutteesta. Hiilihydraattien ja kuidun osuuden tulisi olla suurempi aikuisten ravinnossa.

Koululaisten kolesteroliarvot ovat pienentyneet selvästi viimeisen kymmenen vuoden aikana. Uuden kyselytutkimuksen mukaan nuoret syövät hämmästyttävän vähän kasviksia. Tytöt syövät kasviksia, hedelmiä ja marjoja kaksin verroin enemmän kuin pojat. Marjojen ja hedelmien kulutus on vähentynyt jonkin verran 1990-luvulla.

Lue myös

- Nuoret syövät pikaruokaa varsin vähän. Yläasteen oppilaista noin 90 % osallistuu kouluruokailuun. Useimmat oppilaat syövät pääruoan, mutta vain puolet heistä ottaa salaattia. Kasvisruokavaliota tai kasvispainotteista erikoisruokavaliota noudatti 14-18-vuotiaista pojista 0,5 % ja tytöistä 5 %, kertoo raportin kirjoittanut Kansanterveyslaitoksen erikoistutkija Marjaana Lahti-Koski.

Maitoa käyttävät nuoret suosivat vähärasvaisia maitolaatuja, joskin nuoret juovat nykyisin entistä vähemmän maitoa. Makeiset kuuluvat sekä tyttöjen että poikien ruokavalioon: noin viidennes 12-18-vuotiaista sanoi syövänsä niitä päivittäin. Nuorten paino on lisääntynyt - esimerkiksi Itä-Suomessa ylipainoisten koululaisten määrä on kaksinkertaistunut kymmenen vuoden aikana. Aikuisista puolestaan joka viides työikäinen on lihava, ja puolet miehistä ja kolmannes naisista on ylipainoisia.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030