Ajan­kohtai­sta

Valvira uudisti ulkomailla opiskelleiden hammaslääkärien laillistusmenettelyn

EU/ETA-maassa kouluttautuneella on kaksi erilaista vaihtoehtoa saada laillistus.

Anne Seppänen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Valvira on uudistanut ulkomailla hammaslääkärikoulutuksen suorittaneiden hammaslääkärien laillistusmenettelyä.

Toisessa EU/ETA-valtiossa kouluttautuneella hammaslääkärillä on kaksi vaihtoehtoa. Jos opiskelumaassa vaaditaan ammatinharjoittamisoikeuden saamiseksi tutkinnon jälkeinen harjoittelu, mutta laillistusta hakeva ei ole sitä suorittanut, hän voi palata opiskelumaahansa ja tehdä harjoittelun siellä. Tämän lisäksi hänen täytyy hankkia ammattipätevyysdirektiivin mukainen liiteasiakirja. Sen jälkeen Valvira soveltaa laillistushakemuksen käsittelyyn automaattista ammattipätevyyden tunnustamisjärjestelmää.

Toinen vaihtoehto on hakea laillistusta ilman harjoittelua. Silloin Valvira tekee ulkomailla hankitun pätevyyden vertailun Suomessa vaadittavaan pätevyyteen EU-oikeuden yleisten periaatteiden nojalla.

Valvira käyttää vertailussa apuna suomalaisen yliopiston antamaa lausuntoa, joka on laillistusta hakevalle maksullinen. Jos hakijan ammattipätevyys ei yliopiston antaman lausunnon perusteella vastaa Suomessa vaadittavaa ammattipätevyyttä, Valvira tekee kielteisen päätöksen. Tällöin hakijan on täydennettävä koulutustaan ja haettava sen jälkeen laillistusta uudestaan.

Lue myös

Uudistetun laillistusmenettelyn mukaan EU/ETA-alueen ulkopuolella kouluttautuneen hammaslääkärin täytyy pätevyyskuulustelujen suorittamisen jälkeen työskennellä Valviran myöntämällä toimiluvalla vähintään yhden vuoden ajan.

Tämän jälkeen hän voi hakea Valviralta itsenäisen hammaslääkärin ammatinharjoittamisoikeutta. Toimilupa on mahdollista saada kerrallaan enintään kuudeksi kuukaudeksi.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030