1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Kollegiaalisuus ulottuu myös verkkoon
Pääkirjoitus 43-44/2020 vsk 75 s. 2255

Kollegiaalisuus ulottuu myös verkkoon

Kuvituskuva 1

Ennen kaikki oli paremmin. Lääkärit olivat hillittyjä ja sivistyneitä. He kunnioittivat toistensa ammattitaitoa ja tukivat toisiaan lääkärikunnan ja potilaiden parhaaksi. Auktoriteetillaan ja osaamisellaan he saavuttivat potilaidensa luottamuksen ja kunnioituksen. Potilaat olivat lääkärien edessä nöyriä ja noudattivat saamiaan ohjeita. He ymmärsivät lääkärien tekevän heidän eteensä pyyteettömästi parhaansa eivätkä itse vaatineet mitään.

Ei todellakaan. Lääkärikunnassa on aina ollut itseriittoisia henkilöitä, jotka oman ylivertaisen älykkyytensä suomalla arvovallalla ovat nöyryyttäneet toisia lääkäreitä ja potilaita. Aina on löytynyt niitäkin, joita kollegiaalisuuden siteet eivät ole estäneet suhtautumasta halveksuen niin toisten erikoisalojen edustajiin kuin eri näkemyksiä edustaviin oman alansa kollegoihin.

Kannattaa miettiä, haluanko minä olla se, joka tämän sanoi.

Potilaat ovat yhtä lailla osanneet olla vaativia, hankalia, kohtuuttomiakin. Lääkärin auktoriteettiasema yhteiskunnassa oli ennen tukevampi, muttei sentään mikään panssari. Jo 1990-luvun lopulla pohdimme Nuori Lääkäri -lehden toimituksessa, että olisi vähintäänkin kohtuullista voida antaa huonosti käyttäytyneelle potilaalle huomautus vastaisen sairastamisen varalle sen sijaan, että sanktiot kantelujen pohjalta kohdistuivat aina vain lääkäreihin.

Mikä sitten on muuttunut? Ainakin se, että meitä lääkäreitä on nyt paljon enemmän kuin ennen, yli 30 000. Pienempäänkin joukkoon mahtui monenmoista, mutta tiiviimpi ja toisensa tunteva yhteisö pystyi pitämään rivit ulospäin suoremmassa. Sanoistaan ja tekemisistään joutui herkemmin tilille. Tutuille oli vaikeampi uhota kuin tuntemattomille.

Toinen olennainen muutos ovat erilaiset sähköiset viestintäalustat. Varomaton heitto lähtee nopeasti liikkeelle ja leviää laajalle. Ihmiset eivät koskaan ole niin viheliäisiä kasvotusten kuin herjatessaan toisiaan etäältä. Lääkärien keskustelupalstoja, Facebookin lääkäriryhmiä ja Twitteriä seuratessa näkee pikkunäppärää ilkeilyä, toisten ammattitaidon ja näkemysten vähättelyä, suoranaista pilkkaamistakin. Olen jopa törmännyt keskusteluun, jossa eräs lääkäri kertoi toivovansa kollegan syntymättömän lapsen sairastuvan. On käsittämätöntä, että kukaan lääkäri kykenee päästämään moista suustaan.

Osa keskustelupalstoista ja sosiaalisen median ryhmistä on suljettuja. On kuitenkin turha kuvitella, etteivätkö sähköisten muurien takana lausutut sanat leviäisi laajemmalle, jos joku niitä haluaa levittää. Ennen lähetä-painikkeen klikkaamista teksti kannattaa lukea vielä kertaalleen läpi ja miettiä, haluanko minä olla se, joka tämän sanoi. Tai miltä näyttää, kun tekstin lukee joku, joka ei tiedä missä yhteydessä sanat on alun perin julkaistu?

Lue myös

Lääkäri on muutakin kuin ammatti. Se tarkoittaa sitoutumista potilaiden hoitamiseen, mutta myös yhteisön kehittämiseen ja oikeudenmukaisuuden vaalimiseen. Pitääkseen yllä ammattikunnan hyvää henkeä Lääkäriliitto on julkaissut kollegiaalisuusohjeet, joihin jokaisen lääkärin kannattaa tutustua ajatuksella. Ohjeet on tarkoitettu sovellettavaksi riippumatta siitä, missä yhteydessä lääkärit kohtaavat tai toimivat, myös silloin kun esiinnymme tiedotusvälineissä tai sosiaalisessa mediassa.

Kollegiaalisuusohjeet velvoittavat meitä käyttäytymään toisiamme kohtaan asiallisesti ja hyviä käytöstapoja noudattaen. Toimillamme meidän on ylläpidettävä ja edistettävä ammattietiikkaa ja kollegiaalisuutta. Julkisissa esiintymisissä on muistettava arvonmukainen käytös. Jos tekee mieli tuulettaa näkemyksiään tai purkaa työn mukanaan tuomaa kuormaa, se on syytä tehdä pienessä piirissä, silloinkin omia ajatuksiaan ja motiivejaan puntaroiden.

Kirjoittajat
Jan Schugk
kollegiaalisuusneuvoston puheenjohtaja
ylilääkäri, Työeläkevakuutusyhtiö Varma
Sidonnaisuudet

Jan Schugk: Luentopalkkiot (Professio), esiintymispalkkio podcastista (Merck).

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Lääkäriliitto: Eduskunnan hyväksymä sote-uudistus antaa hyvän pohjan

Potilaan edun on ohjattava soten toteutusta, toteaa liitto kannanotossaan.

Ajassa
Eduskunta hyväksyi sote-uudistuksen

– Homma ei lopu tähän, toteaa Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen.

Ajassa
Sähköpotkulaudat kuormittavat päivystystä

Vakavimmillaan on aiheutunut aivoverenvuotoja ja vaikeita leikkaushoitoa vaativia kasvojen luiden murtumia, HUS tiedottaa.

Kommentti
Länsituuli puhaltaa - miten sote vastaa?

Ajattelin, että toivottavasti Suomessa ei jouduta tällaiseen tilanteeseen, kirjoittaa Eija Kalso.

Ajassa
Koronarokotteiden aiheuttamat allergiset reaktiot harvinaisia

Oireiden vaikeusaste vaihtelee lievästä vaikeaan henkeä uhkaavaan anafylaksiaan. 

Blogi
Matkalla

Jatkuva tien päällä oleminen kuluttaa, oli matkana sitten kesälomareissu tai oma ura, kirjoittaa Terhi Savolainen.