• A-streptokokkien herkkyysmääritykset keväällä 1992

  -streptokokkien erytromysiiniresistenssin hälyttävän lisääntymisen takia on annettu suositus erytromysiinin käytön vähentämisestä (1). Koska resistenssitilanne voi vaihdella suuresti jopa naapurikunnissa (2), on hoidollisista syistä tarpeen kartoittaa A-streptokokkien resistenssitilanne paikkakuntakohtaisesti eri puolilla Suomea kevään 1992 aikana. A-streptokokkien erytromysiiniresistenssin levinneisyys voidaan selvittää lähettämällä kultakin paikkakunnalta 50-100 perättäistä positiivista A-streptokokkiviljelyä jatkotutkimuksiin herkkyysmääritystä varten.

  Pentti Huovinen, Ylilääkäri, Dosentti Mikrobilääkelaboratorio, Kansanterveyslaitos, Pl 57, 20521 Turku Puh. 921-519255, Fax 921-519254

  Uutisia ‐ 10.1.1992 ‐ 1-2/1992 ‐ Kommentteja

 • "Terveydenhuollon tietoaineistot" ilmestynyt

  Sosiaali- ja terveyshallitus on koonnut yhteistyössä erilaisten terveydenhuollosta tietoa tuottavien organisaatioiden kanssa hakemiston terveydenhuollon tietoaineistoista. ''Terveydenhuollon tietoaineistot'' -julkaisuun on kerätty kuvaukset keskeisimmistä suunnittelijoita, tutkijoita ja päätöksentekijöitä kiinnostavista alan aineistoista. Sosiaali- ja terveyshallituksen julkaisusarjassa ilmestyneen käsikirjan toivotaan osaltaan helpottavan alan tiedonhankintaa.

  Uutisia ‐ 10.1.1992 ‐ 1-2/1992 ‐ Kommentteja

 • Työryhmä suosittaa: Ksylitolipurukumi osaksi opiskelijaruokaloiden ateriaa

  Ksylitolin hammaskariesta ehkäisevät ominaisuudet on kiistatta osoitettu tieteellisissä tutkimuksissa. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö on selvittänyt mahdollisuuksiaan lisätä opiskelijoiden ksylitolinkäyttöä suun terveyden edistämiseksi. YTHS:n asiantuntijatyöryhmä päätyi raportissaan suosittelemaan ksylitolipurukumin liittämistä osaksi opiskelijaruokaloiden subventoitua ateriaa, niin että opiskelija saisi todennäköisesti kaksi maksutonta ksylitoliannosta päivässä. Käytännössä tätä on kokeiltu mm. Turussa ja palaute on ollut myönteistä.

  Marianne Jansson

  Uutisia ‐ 20.1.1992 ‐ 3/1992 ‐ Kommentteja

 • 2 500 munuaisen ja 100 maksansiirtoa Suomessa

  Suomessa oli viime vuoden loppuun mennessä tehty 2 500 munuaisensiirtoa ja 100 maksansiirtoa. Tulokset elinsiirtotoiminnastamme ovat kansainvälisesti tarkastellen erittäin hyvät: helsinkiläisen munuaisensiirtopotilaan ennuste on 10 % parempi kuin esimerkiksi suurissa yhdysvaltalaisissa munuaistensiirtokeskuksissa leikattujen potilaiden, todettiin Kirurgisen sairaalan joulukuun lopulla järjestämässä tiedotustilaisuudessa.

  Marit Henriksson

  Uutisia ‐ 20.1.1992 ‐ 3/1992 ‐ Kommentteja

 • Seniorilääkärien iltapäivä Lääkäriliitossa 10.2.

  HLääkäriliitto järjestää jälleen esitelmä- ja keskustelutilaisuuden eläkkeellä oleville jäsenilleen maanantaina 10.2. 92 klo 14-16.

  Uutisia ‐ 20.1.1992 ‐ 3/1992 ‐ Kommentteja

 • Terveyskeskuksilla ja A-klinikoilla mahdollisuuksia rattijuoppouden ehkäisyyn

  Rattijuoppoudesta kiinni jääneistä lähes puolet on "kärähtämistään" edeltäneen vuoden aikana hakenut päihdeongelmaansa apua terveyskeskuksesta, A-klinikasta tai sosiaalitoimistosta, todettiin äskettäin julkistetussa A-klinikkasäätiön, sosiaali- ja terveysministeriön sekä liikenneministeriön teettämässä tutkimuksessa. Tutkijana oli Keravan A-klinikan johtaja YK Jukka Heinonen.

  Eeva Pekari

  Uutisia ‐ 20.1.1992 ‐ 3/1992 ‐ Kommentteja

 • Tule mukaan tupakointia koskevaan asiantuntija-ryhmään

  Tupakkapoliittinen yhdistys Suomen ASH (Action on Smoking and Health) ry:n tarkoituksena on ehkäistä tupakan ihmiselle ja luonnolle tuottamaa tuhoa. Toiminnan lähtökohtana on ollut huoli mm. tupakointia koskevan yhteiskunnallisen tiedon puutteesta ja koordinoinnista.

  Uutisia ‐ 1.2.1992 ‐ 4/1992 ‐ Kommentteja

 • Äärimaa jatkaa Akavan varapuheen-johtajana

  Akavan uusi vuoden 1992 alusta toimintansa aloittanut hallitus on valinnut keskuudestaan hallituksen varapuheenjohtajat seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi. Varapuheenjohtajat ovat Opettajien Ammattijärjestön puheenjohtaja Erkki Kangasniemi, Insinööriliiton puheenjohtaja Matti Viljanen, Suomen Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Markku Äärimaa ja Agronomiliiton toiminnanjohtaja Pekka Rinne.

  Uutisia ‐ 10.2.1992 ‐ 5/1992 ‐ Kommentteja

 • Suomalainen yleislääkärin työn laatuohjelma suunnitteilla

  Yleislääkäriyhdistysten maailmanjärjestön WONCA:n laadunvarmistustyöryhmän aloitteesta ovat työryhmän suomalaisedustajat ja Suomen yleislääketieteen yhdistys ryhtyneet toimeen kehittämään yleislääkärin työn laadunvarmistusta kansallisella tasolla. Ensimmäinen tehtävä on ydinryhmän ja yhteistyöverkoston muodostaminen. Mukaan toimintaan kutsutaan kaikkia kiinnostuneita yleislääkäreitä.

  Esko Kumpusalo Marjukka Mäkelä

  Uutisia ‐ 10.2.1992 ‐ 5/1992 ‐ Kommentteja

 • Suomalaislääkäreiltä kirjoja Namibiaan

  Lääkäriliiton Lääketiedetapahtumassa järjestämä kirjakeräys Pohjois-Namibiassa sijaitsevan Oshakatin sairaalan hyväksi tuotti varsin hyvän tuloksen. Vaikka kirjojen valinnassa jouduttiin kalliiden rahtikustannusten takia noudattamaan tiukkaa seulaa, saatiin kokoon 40 uutta kliinisen lääketieteen teosta lähetettäväksi Namibiaan.

  Uutisia ‐ 20.2.1992 ‐ 6/1992 ‐ Kommentteja

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
THL:n Markku Tervahauta: On lääketieteen asiantuntijoiden tehtävä arvioida rokottamista, ei poliitikkojen

Tervahauta pitää hyvin epäasiallisena sitä, että epämääräisistä hallituslähteistä käsin maalitetaan julkisesti yhtä ihmistä.

Ajassa
Suomessa tutkituista näytteistä ei ole löydetty omikron-varianttia

Kaksi näytettä on tutkittu - toinen osoittautui sekvensoinnissa delta-variantiksi, toinen näyte tutkitaan vielä uudestaan, koska näytteen virusmäärä oli vähäinen.

Tieteessä
Neuroborrelioosin oireet, diagnostiikka ja hoito

Tauti oireilee useimmiten perifeeristen hermojen ja aivokalvojen tulehduksena.

Kommentti
Virheistä ei saa enää oppia kuin ennen

Potilasasiakirjojen tarkastusoikeus on elinehto hoitavan lääkärin ammatilliselle kehittymiselle, kirjoittaa Saku Pelttari.

Ajassa
Tämän vuoksi 50 koronapotilasta teho-osastoilla on tärkeä raja

Koronapotilaiden tehohoidon kansallista koordinointia johtava Matti Reinikainen kertoo tehohoidon tilanteesta.

Tieteessä
Sopivassa koronapotilaassa virus muuntuu

Muunnosten kehittymiseen ei tarvita vajaarokotettujen mannerta, vaan yksikin potilas voi riittää.