3902 osumaa

Terveyden paradoksi

Kuulumme johonkin riskiryhmään vauvasta vaariin. Kun professori Linn Getz sovelsi sydän- ja verisuonitautien ehkäisyn eurooppalaisia ohjeita norjalaiseen väestöön, kävi ilmi, että peräti kolme neljästä tarvitsisi lääketieteellisiä neuvoja ja hoitoa liian korkeiden arvojen takia. Onko tämä esimerkki "riskilääketieteestä", jossa riskiryhmään kuuluvat saatetaan ensin ymmälleen, sitten erityisseurantaan ja ehkäisevän ohjeistuksen piiriin? Vai onko se esimerkki medikalisaatiosta, yksilön ominaisuuksien määrittelystä tavalla, jossa normista poikkeaminen johtaa vääjäämättä lääkityksen aloittamiseen "protosairaalla"?

Harri Vainio

Muutu tai tuhoudu - yhteiskunta ilmastonmuutoksen kourissa

Ilmastonmuutoskeskustelua ovat hallinneet toisaalta luonnontieteilijät, toisaalta taloustieteilijät. Lancasterin yliopiston sosiologian profesori John Urry pitää näitä lähestymistapoja liian yksipuolisina ja tarkastelee pari vuotta sitten ilmestyneessä "Climate Change and Society" -kirjassaan ilmastonmuutoksen tieteellisiä malleja, katastrofiuhkia, hiilen kulutukseen ja rajoittamattomaan liikkumiseen perustuvaa elämäntapaamme sekä sen aiheuttamia tuhoja suhteessa nyky-yhteiskuntaan.

Ilpo Lahti

Synnytyspelon voi selättää

Synnytyspelko on lääketieteessä melko uusi diagnoosi. Kun itse erikoistuin parikymmentä vuotta sitten, hiki nousi otsalle, kun synnyttäjä otti puheeksi keisarileikkaustoiveensa. Ei ollut välineitä käsitellä asiaa, vaan synnyttäjälle kerrottiin kategorisesti, että synnytystapa valitaan lääketieteellisin perustein ja alatiesynnytys on sekä äidin että lapsen kannalta turvallisin tapa synnyttää. Erikoismaksuluokassa saattoi tosin sopia suunnitellusta keisarileikkauksesta.

Merja Metsä-Heikkilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030