6188 osumaa

Sitagliptiini vaikeuttaa sydämen vajaatoimintaa

Diabeteslääke sitagliptiini (Januvia, MSD, Xelevia, Orion Pharma) lisäsi rekisteritutkimuksen mukaan tyypin 2 diabetesta ja sydämen vajaatoimintaa sairastavien vaaraa joutua vajaatoiminnan vuoksi sairaalahoitoon. Sitä vastoin kuolleisuudessa tai minkä tahansa syyn vuoksi sairaalahoitoon joutumisessa ei näkynyt lisääntymistä. SAVOR-TIMI 53 -tutkimuksessa myös saksagliptiiniin (Onglyza, AstraZeneca) liittyi lumeeseen verrattuna lisääntynyt tarve sydämen vajaatoiminnan sairaalahoitoon. Tutkimuksissa alogliptiiniä (Vipidia, Takeda Pharmaceuticals) käyttävillä sydäninfarktin sairastaneilla tai angina pectoris -potilailla (EXAMINE) ei ilmennyt lumeeseen verrattuna lisääntynyttä vajaatoiminnan sairaalahoidon tarvetta. Toistaiseksi on epäselvää, voiko kysymyksessä olla inkretiinien metabolian estäjien (DPP-4-estäjät) eli gliptiinien ryhmävaikutus. Käynnissä olevan TECOS-tutkimuksen tulokset valmistuvat vuonna 2015.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Biosimilaarit vihdoin myös Yhdysvaltoihin

Yhdysvaltojen FDA on suostunut vastaanottamaan ensimmäisen biosimilaarilääkkeen myyntilupahakemuksen. Granulosyyttikasvutekijä filgrastiimi (Neupogen, Amgen) on jo yli 40 maassa markkinoilla useana biosimilaarina. FDA on pohtinut vuosia, miten laatia vaatimukset hoidollisen yhdenvertaisuuden osoittamiseksi biologisten lääkkeiden kopiovalmisteille. Tämä on estänyt maassa biosimilaarien markkinoilletulon.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Teloitukset lääkkeillä epäonnistuvat enenevästi

Yhdysvalloissa on käynnistynyt keskustelu lääkkeillä suoritettujen teloituksien lopettamisesta, kun saatavilla olevilla lääkesekoituksilla uhrit näyttävät joutuvan epäinhimillisiin kuolinkamppailuihin. Äskettäin Arizonassa vangin teloituksessa käytettiin bentsodiatsepiini midatsolaamin ja opiaatti hydromorfononin yhdistelmää, mutta teloitettu puhisi ja haukkoi henkeä pitkään, jopa noin 2 tunnin ajan. Midatsolaami ei ilmeisesti aiheuttanut riittävän syvää anestesiaa. Aiemmin käytettyä tiopentaalia ei ole enää saatavilla, kun useat Euroopan maat ja mm. EU ovat kieltäneet sen myynnin Yhdysvaltoihin.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Nitroimidatsolista lupaava tuberkuloosilääke?

Nitroimidatsolin (PA-824), moksifloksasiinin ja pyratsiiniamidin yhdistelmä puhdisti 8 viikon kestoisessa hoidossa yskökset tuberkuloosibakteereista selvästi tehokkaammin kuin vertailuhoitona käytetty isoniatsiinin, rifampisiinin, pyratsiiniamidin ja etambutolin yhdistelmä. Tutkimuksessa oli 180 lääkkeille herkkää tuberkuloosipotilasta ja 26 potilasta, joilla oli monille lääkkeille vastustuskykyiseksi kehittynyt tauti. Tutkimuksia tullaan laajentamaan.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Dabigatraanille tulossa vasta-aine

Yhdysvaltojen FDA kiirehtii antikoagulantti dabigatraanin (Pradaxa) vasta-aineen idarusitsumabin kliinisiä tutkimuksia. Valmiste on saanut FDA:lta läpimurtohoidon statuksen, joka nopeuttaa viranomaiskäsittelyä. Idarusitsumabi on suun kautta annosteltava humaani vasta-aine, joka terveillä vapaehtoisilla (n = 145) toimi nopeana, täydellisenä ja pitkäaikaisena dabigatraanin antikoagulanttivaikutuksen kumoajana ilman kliinisesti merkittäviä haittavaikutuksia. Seuraavaksi vasta-ainetta tutkitaan dabigatraania saavilla potilailla, joilla on hallitsematon vuoto tai tarve kiireelliseen kirurgiseen toimenpiteeseen. Tutkimukseen (REVERSE-AD) osallistuu 500 keskusta 35 maasta.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Korvatako virallisesti hyväksytyistä käyttöaiheista poikkeavat hoidot?

Ranskan ja Italian viranomaiset korvaavat ikään liittyvän makuladegeneraation hoidon bevatsitsumabilla (Avastin, Roche), vaikka valmistetta ei ole hyväksytty tähän käyttötarkoitukseen. Korvausta vaille jää tautiin hyväksytty ranibitsumabi (Lucentis, Novartis), jolla hoito voi tulla edellistä jopa 30 kertaa kalliimmaksi. Lääkeyritykset vastustavat uutta korvauskäytäntöä. Sen pelätään aiheuttavan Euroopassa dominoefektin, joka laajentaa lääkekorvaukset käsittämään myös vailla virallista hyväksyntää olevat käyttöaiheet.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Erektiolääkkeellä yhteys melanoomariskiin?

Erektiolääke sildenafiilia (Viagra, Pfizer) käyttäneiden miesten seurantatutkimuksessa todettiin, että riski sairastua melanoomaan on heillä lähes kaksinkertainen verrattuna miehiin, jotka eivät olleet erektiolääkettä käyttäneet (riskisuhde 1,84, 95 %:n LV 1,04-3,22). Sildenafiilin käyttäjät (n = 26 000) olivat keskimäärin 64,8-vuotiaita, lihavia ja heillä oli ollut merkittäviä auringon aiheuttamia iho-oireita. Epidemiologinen tutkimus ei pystynyt vahvistamaan syy-seuraussuhdetta. Muissa ihosyövissä, kuten tyvisolusyövässä, ei vastaavaa riskin lisääntymistä kuitenkaan havaittu. Sildenafiili on fosfodiesteraasi-5A:n estäjä, mikä voi edistää solutasolla tuumorin kasvua. Tutkijat ehdottavat lisää tutkimuksia, joissa pystytään määrittelemään mm. sildenafiilin annos ja käyttökerrat. Myös seuranta-ajan on oltava riittävän pitkä. Tutkimuksen rahoitti Yhdysvaltojen terveyslaitos (NIH).

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Viranomaisten yhteistyöllä piraattilääkekauppaa vastaan

Lääke- ja tulliviranomaiset 111 maasta käynnistivät maailmanlaajuisesti tämän vuoden toukokuussa kahdeksan päivän mittaisen yhteisaktion ("Pangea VII") verkossa ja mm. lentokentillä laittoman lääkekaupan torjumiseksi. Yli 240 henkilöä pidätettiin, 10 600 verkkosivua suljettiin ja 7,6 miljoonaa tablettia takavarikoitiin. Piraattilääkkeiden lähtömaita olivat mm. Intia, Kiina, Thaimaa ja Pakistan. Takavarikoitujen laittomien lääkkeiden tutkimuksissa selvitellään niiden koostumuksia, joista raportoidaan myöhemmin.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030