• Konsultoivan psykiatrin käteen

  Esipuheen mukaan Medical Psychiatric Practice on tarkoitettu konsultoiville ja yleissairaalapsykiatreille eli lääkäreille, jotka "ainakin jossain syvällä limbisessä järjestelmässään tuntevat, että heidän harjoittamansa psykiatria on osa lääketieteen laajaa kenttää". Nämä "oikeat lääkärit", jotka siis hoitavat potilaita, eivät asiakkaita, haluavat pysyä ajan tasalla niin psykiatriassa kuin muussakin lääketieteessä. Ongelmana on ollut psykiatrian ja muun lääketieteen rajalle ominaisia kysymyksiä käsittelevien kirjojen puute. Aivan viime vuosina tilanne on korjaantunut, mikä liittyy varsinkin neuropsykiatrian uuteen tulemiseen tällä "aivojen vuosikymmenellä".

  Toimittanut Timo Klaukka

  Kirjallisuus ‐ 20.9.1993 ‐ 27/1993 ‐ Kommentteja

 • Aivojen kuvantamisen perusteos

  Lääketieteellisen kuvantamisen nopea kehitys on muuttanut lääkärin työtä huomattavasti. Aivojen rakenteiden kuvantamisen (TT ja MRI) voittokulun jälkeen aivojen toiminnan kuvantaminen on viime vuosina avannut uusia näköaloja sekä tieteelliseen että kliiniseen tutkimukseen.

  Toimittanut Timo Klaukka

  Kirjallisuus ‐ 20.9.1993 ‐ 27/1993 ‐ Kommentteja

 • Johdatus ventilaatiohoitoon

  Koneellisen ventilaatiotekniikan esittelyä ja näiden laitteiden käyttöön liittyvien ongelmien valottamista tarvitaan lisääntyvässä määrin. Keuhkosairauksien yksiköt ovat luovuttaneet kotikäyttöön uniapnean hoitoon tarkoitettuja jatkuvaa ylipainehengityshoitoa antavia laitteita jo yli tuhannelle potilaalle, ja nasaalisen ventilaation käyttö kotona kroonisen ventilaatiovajauksen hoidossa on vähitellen lisääntymässä. Nyt laman myötä on toteutumassa jo 70-luvulla alkanut kehitys keuhkosairauksien erikoissairaanhoidon siirtymisestä muun somaattisen sairaanhoidon yhteyteen. Tällöin keuhkolääkäri on päässyt hyödyntämään tehohoidon mahdollisuuksia potilaidensa hoidossa. Uudessa tilanteessa tehohoito-osastoon tutustuminen ja siellä konsultointi voi tuntua oudolta ja pelottavalta. Moxhamin kirja antaa hyvät eväät tehohoidossa käytettävän ventilaatiohoidon perusteiden tuntemiseen.

  Toimittanut Timo Klaukka

  Kirjallisuus ‐ 20.9.1993 ‐ 27/1993 ‐ Kommentteja

 • Laulukirja ilman sanoja

  Harvoin pettyy niin paljon kuin tähän kirjaan tutustuessa. Otsakkeen perusteella luulisi kirjan olevan hieno, vieläpä oikein diagnostinen atlas, joka käsittelee sitä mitä otsake lupaa, myofaskiaalisia kiputiloja. Kun kirjan ottaa käteensä, ei tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa. Siinä on tekstiä vain puoli sivua, loppu on melko surkeita ja kaavamaisia kuvia ihmisen kehosta. Niissä on numeroituja pisteitä tai ristejä ja pitkä luettelo ihmisen lihaksista, joihin numerot viittaavat. Ja tässä sitten onkin kaikki! Numeroiden sanotaan kuvaavan myofaskiaalisia laukaisu- eli trigger-pisteitä. Valtaosa kuvista on lainauksia Travellin ja Simonsin kirjasta, jota on äskettäin arvioitu tässä lehdessä.

  Toimittanut Timo Klaukka

  Kirjallisuus ‐ 20.9.1993 ‐ 27/1993 ‐ Kommentteja

 • Tietoa oppimisesta ja oppimisvaikeuksista

  Oppimisvaikeudet ja opetuksen kehittäminen; Marja Vauras (toim.). Katsaus Turun yliopiston oppimistutkimuskeskuksen toimintaan ja tutkimukseen. Acta Psychologica Fennica, soveltavan tutkimuksen monografioita.

  Toimittanut Timo Klaukka

  Kirjallisuus ‐ 20.9.1993 ‐ 27/1993 ‐ Kommentteja

 • Oletteko saamassa kiinnostavia asiantuntijavieraita?

  Onko yhdistyksenne tai laitoksenne saamassa ulkomaisia asiantuntijavieraita, joiden luentoaiheet voisivat herättää mielenkiintoa laajemminkin?

  Toimittanut Timo Klaukka

  Kirjallisuus ‐ 20.9.1993 ‐ 27/1993 ‐ Kommentteja

 • Iltalukemista onkologille ja onkologiasta kiinnostuneelle

  - Ei siksi, että nukahtaisi paremmin, vaan siksi, että huomaisi uusia pieniä edistysaskelia ja niiden soveltamismahdollisuuksia syöpäpotilaiden hoidossa.

  Toimittanut Timo Klaukka

  Kirjallisuus ‐ 10.9.1993 ‐ 26/1993 ‐ Kommentteja

 • Neuropsykiatrian uusi tuleminen

  Ennen vuotta 1914, jolloin Lewy paikansi Parkinsonin taudin patologian aivojen tyvitumakkeisiin, tautia pidettiin mielisairautena. Vaikka nykyään tiedämme, että Parkinson-potilailla esiintyy usein "mentaalisia" oireita kuten depressiota, psykoosia ja dementiaa, potilaat välttyvät psykiatrisen häiriön stigmalta, koska Parkinsonin taudin neuropatologia tunnetaan. Entä onko skitsofrenia psykiatrinen sairaus, vaikka potilailla on todettu häiriöitä aivojen rakenteessa ja toiminnassa?

  Toimittanut Timo Klaukka

  Kirjallisuus ‐ 10.9.1993 ‐ 26/1993 ‐ Kommentteja

 • Syöpäepidemiologiaa tiiviisssä pakkauksessa

  WHO:n alaisen syöpätutkimuskeskuksen (IARC) entiset ja nykyiset johtohahmot ovat kirjoittaneet laajan katsauksen syövän esiintymisestä ja sen syistä. Kirjan tekijät eivät ole ainoastaan toimittaneet kirjaa, vaan myös itse kirjoittaneet 55 kirjan 59 luvusta.

  Toimittanut Timo Klaukka

  Kirjallisuus ‐ 10.9.1993 ‐ 26/1993 ‐ Kommentteja

 • Standardeja työterveyshuollon laadun kehittämiseen

  Laadun kehittäminen on terveydenhuollon suurimpia haasteita; parantamalla laatua parannetaan tehokkuutta ja taloudellisuutta. Laatujohtamiseen ja laatujärjestelmien kehittämiseen onkin sen alueella otollinen maaperä, koska yritysmaailmassa laatujärjestelmät ja standardisoinnit ovat arkipäivää. Työterveyslaitoksen Työterveyshuolto-ohjelmaan on tarkoitus sisällyttää Työ, Terveys, Laatu -projekti, jota on valmisteltu huhtikuusta 1992 alkaen. Esillä oleva julkaisu liittyy tähän työhön ja on tarkoitettu tukiaineistoksi projektiin osallistuville työterveysyksiköille.

  Toimittanut Timo Klaukka

  Kirjallisuus ‐ 10.9.1993 ‐ 26/1993 ‐ Kommentteja

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Muoviset lääkekipot vaihtuvat pahvisiin

– Tähän mennessä olemme saaneet yli 700 ideaa, joista reilut 50 on viety ratkaisuiksi käytäntöön, kertoo OYS:n ­innovaatiotoiminnan suunnittelija ja koordinaattori Pauliina Hyrkäs.

Ajassa
Petja Orre Terveystalon julkisten palveluiden ylilääkäriksi

Petja Orre on työskennellyt Keravan johtavana ylilääkärinä vuodesta 2018.

Ajassa
Vanhuksen kokema väkivalta voi paljastua päivystyksessä

Silmät ja korvat kannattaa pitää auki, jos epäilee vanhuksen kokeneen väkivaltaa tai kaltoinkohtelua, ylilääkäri Minna Pitkänen muistuttaa.

Ajassa
Kenelle suojavarusteet ovat tarpeen?

HUS:n ohjeet suoja­varusteiden käytöstä muuttuivat muutama viikko sitten.

Ajassa
Koronavirusepidemian hidastuminen jatkuu

Arvioitu tartuttavuusluku on 0,75–0,85, mikä tarkoittaa, että Suomessa epidemia on laskusuunnassa.

Ajassa
Kati Myllymäki: Meillä ei ole varaa hoitovelan kasvattamiseen

Akava on tehnyt ehdotukset jälleenrakennusvaiheen tervehdyttämistoimiksi.