• Niilo Hallman lasten asialla

  Opiskeluajoilta on erityisesti jäänyt mieleeni kolme opettajaa: Esko Nikkilän säkenöivän älykäs persoona, Lauri Aution lämmin inhimillisyys ja Niilo Hallmanin mukaansatempaava innostuneisuus, tinkimättömyys ja avarakatseisuus. Tullessani lastenklinikan kurssille Hallman oli jo ollut vakituisena professorina muutaman vuoden. Erinomaisesti järjestetty opetus, talon hyvä henki ja professorin persoona saivat myös minut valitsemaan lastentaudit erikoisalakseni. Siksi oli mieluisaa tarttua Hallmanin elämäntyötä käsittelevään kirjaan.

  Toimittanut Timo Klaukka

  Kirjallisuus ‐ 10.9.1992 ‐ 26/1992 ‐ Kommentteja

 • Käytännönläheinen kirja liikennelääketieteestä

  Suomen Liikennelääketieteen yhdistys ry on julkaissut odotetun ja käyttökelpoisen kirjan liikennelääketieteestä. Kirja jakautuu kuuteen erilliskysymyksiä käsittelevään osaan. Seitsemäntenä on ansiokas liiteosa, jossa pähkinänkuoressa on runsaasti vastaanotolla tarvittavaa tietoa.

  Toimittanut Timo Klaukka

  Kirjallisuus ‐ 10.7.1992 ‐ 19-20/1992 ‐ Kommentteja

 • Naisen alkoholiongelma

  Irja Hyttisen kirjan alaotsikko on: Naisten alkoholin käyttö, alkoholin ongelmakäyttö ja hoito. Takakannessa lukija luvataan viedä "vähän kuljetulle tiedon alueelle". Kirja siis herättää suuria odotuksia.

  Toimittanut Timo Klaukka

  Kirjallisuus ‐ 20.3.1992 ‐ 9/1992 ‐ Kommentteja

 • Käytännönläheistä laboratoriotietoa

  Malmön ja Lundin laboratoriolääkärit ovat modernisoineet kliinisiä laboratoriotutkimuksia esittelevän kirjan, joka ensimmäisen kerran ilmestyi "kompendiumina" jo vuonna 1965. Sitä aikaisemmin Malmössä oli koottu lääketieteenkandidaattien käyttöön sarja "laboratoriotiedotteita". Kirjaa on näinollen lukenut jo sukupolvi kliinisessä työssä toimivia lääkäreitä, medisiinareita, sairaanhoitajia ja laboratoriohoitajia.

  Toimittanut Timo Klaukka

  Kirjallisuus ‐ 20.3.1992 ‐ 9/1992 ‐ Kommentteja

 • Mitä medisiinassa on vireillä

  Kirja perustuu 27. vuosittaisen Advanced Medicine -kokouksen esitelmiin. Kokouksessa tarkasteltiin lääketieteen erikoisalojen keskeisiä kehitysalueita ja erityisesti aiheita, jotka ovat siirtymässä tutkimuslaboratorioista käytäntöön, kliinisen työn testiin.

  Toimittanut Timo Klaukka

  Kirjallisuus ‐ 20.3.1992 ‐ 9/1992 ‐ Kommentteja

 • Epilepsian monoliitti

  Ei niinkään kokonsa (joka tosin sekin on aivan riittävä), kuin sisältönsä vuoksi, tämä mainio teos ansaitsee nimityksen monoliitti. Se on solidi, kompakti ja täyttä tavaraa.

  Toimittanut Timo Klaukka

  Kirjallisuus ‐ 1.3.1992 ‐ 7/1992 ‐ Kommentteja

 • Hysteroskopia käytännön gynekologiassa

  Jos gynekologi tutkii kaavinnan yhteydessä kohtuonteloa vain sondilla ja kyretillä, monet patologiset tilat kuten intrauteriiniset kiinnikkeet, polyypit ja submukoottiset myoomat saattavat jäädä huomaamatta. Nykyaikainen hysteroskopia on ollut käytettävissä jo 70-luvulta lähtien, mutta monet gynekologit ovat pitäneet sitä vähämerkityksellisenä, ja hysteroskooppi on saattanut lojua leikkaussalin instrumenttikaapissa käyttämättömänä.

  Toimittanut Timo Klaukka

  Kirjallisuus ‐ 1.3.1992 ‐ 7/1992 ‐ Kommentteja

 • Ruotsalainen korva-, nenä- ja kurkkutautien oppikirja

  Edesmennyt ruotsalainen korvalääkäri Olle Hallen on kirjoittanut kirjan esipuheen, jonka hän on päivännyt 20. päivänä lokakuuta 1989. Siinä hän mainitsee, että Ruotsissa on aiemmin vastustettu ruotsinkielisen otolaryngologian oppikirjan julkaisemista, koska ruotsinkielisiä lukijoita on suhteellisen vähän ja koska jokin ns. maailmankieli olisi opiskelijoille hyödyllisempi. Ruotsinkielisen oppikirjan julkaisemista puoltaa kuitenkin se, että muutoin opiskelijat lukevat erilaisia luentomonisteita ja omia, usein puutteellisia muistiinpanojaan.

  Toimittanut Timo Klaukka

  Kirjallisuus ‐ 20.2.1992 ‐ 6/1992 ‐ Kommentteja

 • Amalgaamitauti - onko sitä?

  Ruotsalainen hammaslääkäri Olle Redhe alkoi epäillä kouluhammaslääketieteen väitteitä amalgaamin täydellisestä turvallisuudesta, kun hän totesi että joukko potilaita joilta poistettiin amalgaami pääsi monesta vaivastaan eroon. Tämän havainnon innostamana hän on kerännyt varsin perusteellisen sadan potilaan aineiston, jossa amalgaamin vaihdon jälkeen tapahtuneet terveydentilan muutokset on dokumentoitu. Tulokset hän on julkaissut kirjassa "Sjuk av amalgam", joka on ensimmäinen suureksi osaksi objektiivisiin tietoihin perustuva kuvaus tästä varsin kiistellystä "taudista".

  Toimittanut Timo Klaukka

  Kirjallisuus ‐ 20.2.1992 ‐ 6/1992 ‐ Kommentteja

 • Uutuuksia

  Genetic Approaches to Coronary Heart Disease and Hypertension; K. Berg et al. 1. painos, Springer 1991. ISBN 3-540-54476-3. 156 sivua. Hinta 525 mk. Kardiologian ja genetiikan yhteisiä alueita esittelevä teos.

  Toimittanut Timo Klaukka

  Kirjallisuus ‐ 20.2.1992 ‐ 6/1992 ‐ Kommentteja

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Kelan pääjohtajaksi 40 hakijaa

Hakijoiden joukossa on ainakin kolme lääkäriä.

Tieteessä
Tyypin 1 diabeteksen ennakointi voi helpottua

Verenkierron molekyylit voivat tarjota uusia mahdollisuuksia taudin varhaiseen ennakointiin.

Tieteessä
Silmän skannaus saattaa ennustaa diabeteksen

Menetelmä perustuu autofluoresenssiin.

Ajassa
Suurin osa oppilaista viihtyy koulussa

Opiskelusta pitävät etenkin ammattioppilaitosten pojat, kertoo Kouluterveyskysely.

Ajassa
Nivelrikon etenemisen ennustaminen voi helpottua

Business Finlandin rahoittaman hankkeen tavoite on luoda valmius tuotteistaa uudenlainen teknologia, joka mahdollistaisi hoidon yksilöllisen suunnittelun esimerkiksi nivelvaurioon.

Tieteessä
Sairaaloiden lääkehuolto automatisoituu

Älylääkekaapit yleistyvät sairaaloissa.