3902 osumaa

Kirjajärkäle, jolla on perinteitä

Pienen tauon jälkeen Campbell's Urology -teoksessa on palattu vanhaan tiiliskivimalliin. Tämä koskee paitsi kaikkien kolmen osan painoa myös kansien hillittyä väriä. Ensivaikutelmaan kuuluu lisäksi korkealuokkainen sileäpintainen paperi ja ylenpalttinen kuvien, piirrosten, algoritmien sekä taulukoiden käyttö. Lukijaa on avustettu myös lihavoimalla tekstin tärkeät osat. Usein tämä paksunnos sijaitsee kappaleen keskellä, kohdassa jonka ehkä muuten on arveltu jäävän vain kappaleiden alut ja loput vilkaisevalta kiireiseltä lukijalta huomaamatta.

Ossi Lindell

HUS tulee, olenko valmis

Uuden vuosituhannen myötä syntyvä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on toistaiseksi toiseksi suurin suomalainen kunnallinen yritys. Sen henkilökunnan määrä on noin 18 000 ja se tulee palvelemaan noin 1 350 miljoonaa kansalaista, eli runsasta neljännestä Suomen väestöstä. Monet kysymykset risteilevät ilmassa ja ovat vielä vastausta vailla. Kuitenkin, kun aikaa valmisteluprosessille ei ole enempää annettu, asiat on ratkaistava. Kummallista on yleensä se, että kun on pakko, asiat sittenkin loksahtavat paikoilleen.

Aune Brotherus-Kettunen

Kolme vuotta sodan keskellä Balkanilla

Kesällä 1992 Hannu Vuori vastasi myöntävästi kutsuun lähteä entiseen Jugoslaviaan vastaamaan Maailman terveysjärjestön (WHO) humanitaarisen ohjelman Belgradin toimistosta ja myöhemmin koko ohjelmasta. Hän sai mahdollisuuden liikkua kaikkien sodan osapuolten alueella, tavata lukuisia terveysviranomaisia, työntekijöitä ja vierailla sodan runtelemissa sairaaloissa. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun WHO oli jo sodan aikana lievittämässä sen aiheuttamia tuhoja. Nyt hän on kirjoittanut kirjan lähes kolmivuotisen tehtävänsä tuomista kokemuksista.

Annakatri Öhberg

Käyttökelpoisia vinkkejä riippuvuuden voittamiseksi

Addiktiopotilaiden hoito tuntuu turhauttavalta ja hyödyttömältä, kun yrityksistä huolimatta he toistuvasti epäonnistuvat yrityksissään irrottautua oravanpyörästään. Riippuvuus voitetaan vasta monien vaiheiden jälkeen potilaalle itselleen parhaiten sopivin keinoin. Kirjan päähenkilöinä ovat riippuvuuksista kärsineet oman päätöksensä tehneet toiminnan sankarit, jotka ovat selvitelleet elämäänsä ja ratkaisujensa vaiheita. Tosin yhdestä riippuvuudesta on helppo lipsahtaa toiseen. Kirjaan kootuista tarinoista on muodostunut laadullisin menetelmin tehty tieteellinen tutkimus, jonka päätuloksia esitellään mielenkiintoisesti.

Pekka Heinälä

Teknologian kehitys - haaste Suomelle

Kehitys käy nopeaan, näin sanotaan. Erityisesti teknologian kehittyminen ja kehittäminen ovat jatkuvasti nopeutuvia prosesseja. Ehkä käytetyin vertaus on Nokian uusien puhelinmallien julkistaminen muutaman kuukauden välein. Kotioloissa kehitys näkyy vuosi sitten hankitun tietokoneen muistin loppumisena ja siis uuden koneen hankintatarpeena. Suomessa on myös syntynyt monta biotekniikan innovaatiota, jotka uusina tuotteina nyt valloittavat maailman markkinoita.

Matti Hirvikallio

Uusi perusteos potilasvahinkoasioista

Potilasvahinkolaki astui voimaan Suomessa 1.5.1987 ja siihen tuli merkittäviä muutoksia 1.5.1999 lukien. Terveydenhuollon alan henkilöt ovat tähän saakka voineet käyttää tietolähteinä vuodelta 1994 olevaa Potilasvakuutusyhdistyksen julkaisua Potilasvahinkolaki ja 1996 ilmestynyttä Suomen Lääkärilehden laajaa Jorma Sipposen, Juha Mikkolan, Veli-Matti Huittisen ja Martti Mikkosen artikkelia: Potilasvahinkolain mukaisen korvauskäytännön ongelmia ja periaatteita (Suomen Lääkärilehti 1996;51: 691-698). Kun alkuperäisen vanhan lain soveltamista jatketaan edelleen 1.5.1987-30.4.1999 suoritettuihin tutkimuksiin ja hoitoihin ja uutta lakia 1.5.1999 jälkeen, on syytä tervehtiä ilolla, että Potilasvakuutuskeskuksen korvauspäällikkö Juha Mikkola ja osastonjohtaja Martti Mikkonen ovat kirjoittaneet tämän uuden teoksen. Ei ole kyse pelkästään potilasvahinkolain uudistuksen esittelystä, vaan vanha laki käsitellään perusteellisesti ja sen soveltamista valaistaan lukuisin, terveydenhuollon eri sektoreilta valituin esimerkein niin korvattujen kuin evättyjenkin vahinkojen osalta.

Ahti Tarkkanen

Ilmari Palvan veritautikirja onnistuneesti revitalisoitu

Ilmari Palvan kolmeen painokseen yltänyt Veritaudit-oppikirja vuosilta 1976-81 on kulunut monen kandin ja lääkärin käsissä. Professori Palvan kirja oli ensimmäisiä suomenkielisiä lääketieteen oppikirjoja ja osoitti, että suomenkielinen oppikirja voi olla hyvä ja omiin oloihimme jopa sopivampi kuin muunkielinen oppikirja. Sen jälkeen suomenkielisestä lääketieteen oppikirjojen kustantamisesta on tunnetusti tullut oma bisneksensä, ehkä ongelmaksi asti, kun väitetään, etteivät opiskelijat enää osaisi lukea englantia. Kirjasta tuli aikansa bestselleri ja sen selkeä, kahteen osaan jaettu verenpunainen ja valkoinen kansi on kuin tuotemerkki, brandi.

Robert Paul

Arvojen merkitys terveydenhuollossa

Kahdenlaiset asiat velvoittavat meitä ihmisiä. On velvoitteita, joita hankimme itsellemme sitoutumalla: menemällä naimisiin, tekemällä lapsia, ottamalla velkaa tai ryhtymällä lääkärin ammattiin. On velvollisuuksia, jotka kohdistuvat meihin aivan riippumatta siitä, mitä itse olemme tehneet: kukaan ei esimerkiksi saa aiheuttaa kenellekään tarpeetonta kärsimystä. Etiikka jakautuu kahteen osaan, moraaliin ja eetoksiin. Moraali muodostuu kaikista niistä vaatimuksista, jotka kohdistuvat yksilöön riippumatta hänen omista sitoumuksistaan. Eetokset velvoittavat meitä siksi, että olemme tehneet vapaaehtoisia sitoumuksia. On olemassa esimerkiksi avioliiton eetos, joka ei velvoita sinkkua, ja lääkärin eetos, joka ei velvoita insinööriä.

Terho Pursiainen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030