3902 osumaa

Aki Linden: Hemingway-kesä

Kesä on minulle aina Hemingway-aikaa - eritoten tämä kesä, kun 21.7. tulee kuluneeksi 100 vuotta Ernest Miller Hemingwayn syntymästä. Ei tarvitse omistaa kovin lennokasta mielikuvitusta, että kesään liittyvät asiat kuten aurinko, hikoilu, urheilu, meri, matkustelu, juhlat ja lueskelu tuovat mieleen Hemingwayn, itse kirjailijan, hänen kirjallisuutensa sekä legendan. Pidän itseäni kohtalaisen kouliintuneena Hemingway-aficionadona, mutta onneksi hyvä kirjallisuus ei kulu. Tämä harrastus on kestänyt kolmekymmentä vuotta. Välillä vaimeampana, välillä intensiivisempänä. Stressin puolelle se meni viimeksi helmikuussa kun valmistelin Porin kaupunginkirjastoon Lainan päivän esitelmää aiheesta Lääketiede ja sairaudet Ernest Hemingwayn elämässä ja kirjallisuudessa. Vielä automatkalla Turusta Poriin vaimoni Ulla-Maija luki minulle ääneen erästä lähdeviitettä.

Aki Linden

Sirkka-Liisa Kivelä: Hyviä kirjoja ja syviä tunteita

Tämä Jersildin romaani sai ilmestyessään aikaan melkoisen kohun. Kertomusta suuren ruotsalaisen sairaalan itseriittoisesta toiminnasta, vinoutuneista henkilöstösuhteista, potilaiden hoidosta ja etenkin potilaiden epäasiallisesta kohtelemisesta sekä hoidon vastuun siirtämisestä eli pallottelusta pitivät monet liioiteltuna ja virheellisenä kritiikkinä. Itseäni kirja auttoi havaitsemaan niitä stereotyyppisiä ja virheellisiä asenteita ja toimintamalleja, joita potilaiden hoitoon valitettavasti liittyy. Joskin kriittinen oman toiminnan tarkastelu on terveydenhuollossa edistynyt 1980- ja 1990-luvuilla, arvelen, että tämä 1970-luvun lopulla ilmestynyt Jersildin romaani on edelleenkin ajankohtainen potilaiden pallottelukuvauksineen. Itse olen lukenut kirjan ruotsinkielisenä. Vaikka se lienee käännetty suomeksi, sopisi ruotsinkielinen alkuperäisteos suomalaiselle kollegalle paitsi sisältönsä myös kieliopintojen takia. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla!

Sirkka-Liisa Kivelä

Markku Hyyppä: Suurten kysymysten äärellä

Hahmottelen tähän muutamia kirjallisia tuotteita, jotka ovat miellyttäneet minua - tai jotka haluaisin lukea. Muistutan kertaalleen, että kaunokirjallisuuteen tutustuminen avittaa lääkäriä elämässä ja työssä. Edesmennyt Mikko Niemi, päällikköni 35 vuoden takaa, kehotti lääkäreitä lukemaan suurta kirjallisuutta. Läkartidningenissä on viimeisen 10 vuoden aikana ilmestynyt useita samaan tähtääviä artikkeleita. Suomen lääkärilehti on siis hyvällä asialla.

Markku Hyyppä

Ahti Tarkkanen: Ammatti silmissä lomallakin

Olen aina tottunut käyttämään myös vuosiloman ajan tuoreeseen kirjallisuuteen tutustumiseen ja myös lukemiseen. Tällöin ovat mukaan päässeet lähellä omia intressejäni olleet uudet teokset tai entisten uudet painokset. Oheisessa luettelossa on siitä syystä lähinnä vain ammattikirjallisuutta, joista yksi CD ROM -muodossa. Tämä julkaisutapahan on tulevaisuutta, joskaan se tuskin koskaan korvaa painettua kirjaa. Lopuksi yksi perinteinen sotakirja.

Ahti Tarkkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030