3902 osumaa

Potilasjärjestöt ja terveyden edistäminen

Pohjoismaissa ja erityisesti Suomessa järjestöt ovat perinteisesti olleet vahvoja toimijoita ihmisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä, harrastusmahdollisuuksien luomisessa ja etujen ajajana. Yksistään sosiaali- ja terveysalan valtakunnallisia järjestöjä ja säätiöitä on maassamme pitkästi toista sataa ja niiden palveluksessa on 16 000 sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaista. Paikallisyhdistyksiä järjestöillä on yli 6 000 ja henkilöjäseniä yli 1,5 miljoonaa. Monilla alueilla järjestökenttä on myös kansainvälisesti kulkenut kehityksen kärjessä. Mm. Suomen Sydäntautiliitto on American Heart Associationin jälkeen maailman toiseksi vanhin alan järjestö.

Tor Jungman

Vakuutuslääketiedettä kuntoutusta unohtamatta

Kyseessä on ensimmäinen suomenkielinen kokonaisesitys lääketieteellisen tiedon soveltamisesta sosiaalivakuutuksen ja yksityisen henkilövakuutuksen oikeudellisiin käsitteisiin. Teos on suunniteltu oppikirjaksi vakuutuslääketieteen erityispätevyyttä suorittaville ja lääketieteen opiskelijoille sekä yleisteokseksi lausuntotyötä tekeville lääkäreille ja muillekin aiheesta kiinnostuneille. Ulkoasultaan kirja on lukijaystävällinen: sivut on jaettu kahdeksi palstaksi ja tekstissä on viljelty runsaasti väliotsikoita. Kovakantinen kirja kestää suurempaakin kulutusta ilman, että sivujen irtoamista tarvitsee pelätä. Lukujen lopussa on kirjallisuusluettelo laajemmista taustoista kiinnostuneille. Hakemisto on varsin onnistunut ja helpottaa teoksen käyttämistä käsikirjana.

Jyrki Elo

Nukkumisesta tasokkaasti

Dosentti Markku Hyypän ja psykologian tohtori Erkki Kronholmin Uni ja vire on ulkoisesti tyylikäs ja sisällöltään erittäin monipuolinen teos nukkumisesta ja sitä koskevista ja sivuavista kliinisistä häiriöistä. Teoksessa on tarkoituksellisesti yhdistetty tutkimuksen ja käytännön lääkärin näkökulmat. Siten se sisältää runsaasti tietoa nukkumiseen kohdistuneesta perustutkimuksesta, selontekoa unihäiriöitä koskevista kartoituksista ja toisaalta tarjoaa kliinisten otsikoiden alla uni ja vireyshäiriöiden kuvaukset ja hoitosuositukset, itsehoito-ohjeilla ja yleisellä univalistuksella täydennettynä. Edelleen mukana on luku univajeen yhteiskunnallisesta ulottuvuudesta ja taloudellisesta merkityksestä. Kyseessä on yhteenveto Kelan tutkimusryhmän monivuotisista aikuisväestön nukkumista ja toimintakykyä koskevista tutkimuksista ja uusista kansainvälisistä ja kansallisista tutkimustuloksista. Näin on syntynyt kirja, jota voisi luonnehtia jopa nukkumista ja sen häiriöitä koskevaksi perusteokseksi.

Jukka Välimäki

Aki Linden: Hemingway-kesä

Kesä on minulle aina Hemingway-aikaa - eritoten tämä kesä, kun 21.7. tulee kuluneeksi 100 vuotta Ernest Miller Hemingwayn syntymästä. Ei tarvitse omistaa kovin lennokasta mielikuvitusta, että kesään liittyvät asiat kuten aurinko, hikoilu, urheilu, meri, matkustelu, juhlat ja lueskelu tuovat mieleen Hemingwayn, itse kirjailijan, hänen kirjallisuutensa sekä legendan. Pidän itseäni kohtalaisen kouliintuneena Hemingway-aficionadona, mutta onneksi hyvä kirjallisuus ei kulu. Tämä harrastus on kestänyt kolmekymmentä vuotta. Välillä vaimeampana, välillä intensiivisempänä. Stressin puolelle se meni viimeksi helmikuussa kun valmistelin Porin kaupunginkirjastoon Lainan päivän esitelmää aiheesta Lääketiede ja sairaudet Ernest Hemingwayn elämässä ja kirjallisuudessa. Vielä automatkalla Turusta Poriin vaimoni Ulla-Maija luki minulle ääneen erästä lähdeviitettä.

Aki Linden

Sirkka-Liisa Kivelä: Hyviä kirjoja ja syviä tunteita

Tämä Jersildin romaani sai ilmestyessään aikaan melkoisen kohun. Kertomusta suuren ruotsalaisen sairaalan itseriittoisesta toiminnasta, vinoutuneista henkilöstösuhteista, potilaiden hoidosta ja etenkin potilaiden epäasiallisesta kohtelemisesta sekä hoidon vastuun siirtämisestä eli pallottelusta pitivät monet liioiteltuna ja virheellisenä kritiikkinä. Itseäni kirja auttoi havaitsemaan niitä stereotyyppisiä ja virheellisiä asenteita ja toimintamalleja, joita potilaiden hoitoon valitettavasti liittyy. Joskin kriittinen oman toiminnan tarkastelu on terveydenhuollossa edistynyt 1980- ja 1990-luvuilla, arvelen, että tämä 1970-luvun lopulla ilmestynyt Jersildin romaani on edelleenkin ajankohtainen potilaiden pallottelukuvauksineen. Itse olen lukenut kirjan ruotsinkielisenä. Vaikka se lienee käännetty suomeksi, sopisi ruotsinkielinen alkuperäisteos suomalaiselle kollegalle paitsi sisältönsä myös kieliopintojen takia. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla!

Sirkka-Liisa Kivelä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030