• Oppineiden sairauksista

  Italialainen lääkäri Bernardino Ramazzini (1633-1714) julkaisi yli 300 vuotta sitten pääteoksensa De morbis artificum diatriba. Se on ensimmäinen yleisesitys eri ammatteihin liittyvistä sairauksista, minkä perusteella Ramazzini on saanut määreen työlääketieteen isä. Kirjan laajennetussa laitoksessa vuodelta 1713 on oma erillinen luku nimeltään Oppineiden sairauksista.

  Columna Latina ‐ 30.3.2012 ‐ 13/2012 ‐ Kommentteja

 • Latinaa liike-elämässä

  Latinaa kuulee usein mainittavan kuolleeksi kieleksi, mutta kyseessä on harvinaisen virkeä vainaja, mortua rari vigoris.Käytämme jatkuvasti ilmaisuja, jotka tulevat suoraan latinasta. Liikemaailmakin on täynnä latinaperäisiä sanoja, joista lääkärin on hyvä olla perillä.

  Erkki Palmén, Ylermi Luttinen, Antti Jääskeläinen, Arto Kivimäki, Kimmo Kemppainen, Martti Vastamäki, Hannu Ollikainen

  Columna Latina ‐ 2.3.2012 ‐ 9/2012 ‐ Kommentteja

 • Calendarium Romanum

  Perimätiedon mukaan Rooman perusti 21. päivä huhtikuuta vuonna 753 eaa. Romulus, jonka kerrotaan myös ottaneen käyttöön Rooman ensimmäisen kalenterin. Kalenterissa kuukausia oli vain kymmenen, ja vuosi alkoi maaliskuusta. Kuukausi (mensis) tarkoitti todellakin kuun kautta uudesta kuusta uuteen kuuhun, sillä kalenteri perustui kuunkiertoon. Tähän myös perustuivat kalenterin ongelmat pysyä vuodenkierron kanssa samassa ajassa, sillä vuodenkierto (noin 365 vrk) ei mene yksiin kuunkierron kanssa.

  Columna Latina ‐ 27.1.2012 ‐ 4/2012 ‐ Kommentteja

 • De harmonia

  Sana harmonia herättää kuulijassa yleensä positiivisen mielikuvan kauniisti sointuvasta musiikista ja sopuisasta yhteiselosta. Musiikin harrastajien joukosta saattaa tosin löytyä ambivalentimpiakin näkemyksiä, sillä harmoniaopin kenraalibassoharjoitukset lienevät monelle melodiainstrumentin soittajalle varsinainen ??????? (anathema).

  Columna Latina ‐ 16.12.2011 ‐ 50-52/2011 ‐ Kommentteja

 • Humoraalipatologian perusteet

  Humoraalipatologia perustuu ajatukselle, että elävän organismin toimintaa säätelevät neljä ruumiinnestettä, jotka ovat (keltainen) sappi, veri, lima ja musta sappi. Sairaudet johtuvat siitä, että nuo neljä ruumiinnestettä eivät ole tasapainossa. Ruumiinnesteoppi oli länsimaisessa lääketieteessä hyvin suosittu Hippokrateen ajoista (400-370 eaa.) 1800-luvulle saakka. Opin avulla oli helppo selittää sairaudet aikana, jolloin lääkärillä ei ollut käytettävissä juuri muita apuvälineitä kuin aistit, muisti ja järki. Aikoinaan oppi perustui vankalle tieteelliselle pohjalle. Humoraalipatologia käyköön opetuksena siitä, miten tieteellisessä teorianmuodostuksessakin voidaan joskus mennä pahasti metsään, vaikka teoria olisi kuinka elegantti ja uskottava.

  Columna Latina ‐ 25.11.2011 ‐ 47/2011 ‐ Kommentteja

 • Oodi latinalle

  Columnamme on viime vuosina halunnut tarjota kollegakunnalle taustaa ja käytännön tietoa lääketieteen latinasta. Lääkärin perusasenne työhönsä on toimia tietoisena tekojensa perusteista. Niinpä myös latinan käyttö diagnostiikassa ei ole vain itsestään selvyys, vaan näkyvissä on ollut tarve saada ryhtiä diagnoosilatinaan ja sen antamaan konkreettiseen apuun keskinäisessä ja kansainvälisessä kommunikaatiossa.

  Columna Latina ‐ 28.10.2011 ‐ 43/2011 ‐ Kommentteja

 • Plinius Secundus - toisinajattelija Roomassa

  Pompeijissa vuonna 79 menehtynyttä Plinius vanhempaa pidetään luonnontieteen isänä. Unohdamme helposti, että lääketiede on luonnontiedettä ja Roomassa luonnontiede oli myös lääketiedettä. Omintakeinen ajattelija löi leimansa aikansa lääketieteeseen, josta FM Suvi Tuovinen esitelmöi tutkielmansa pohjalta Turun yliopiston klassisen filologian laitoksen kevätseminaarissa. Seuraavassa Suvi Tuovinen valottaa Pliniuksen kärjekkäitä, yhä ajankohtaisia ajatuksia.

  Columna Latina ‐ 30.9.2011 ‐ 39/2011 ‐ Kommentteja

 • Constantinus Africanus ja Theorica Pantegni

  Suomen kansalliskirjaston kulttuuriteko oli julkistaa 16.6.2011 FM Outi Kaltion suururakka, Constantinus Africanuksen Theorica Pantegni -käsikirjoituksen transkriptio nykykirjaimin sähköisessä muodossa. Meillä on ilo ja kunnia julkaista seuraavassa tekijän esitys maamme vanhimmasta keskiajalta säilyneestä lääketieteellisestä käsikirjasta ja sen laatijasta, joka oli kotoisin Kartagosta.

  Columna Latina ‐ 2.9.2011 ‐ 35/2011 ‐ Kommentteja

 • Orthopaedia

  Kreikasta periytynyt termi orthos (oikea, oikaisu) ja paedos -> paidos (lapsi), siis alkuaan synnynnäisten epämuodostumien ja muskuloskeletaaristen anomalioiden korjailu, on nykyajan keskeistä lääkintää. Korjaamme esi-isiemme virhekäyttäytymisen seurauksia eli kahdelle jalalle nousun nelijalkaiseksi tarkoitetulle apparaatille aiheuttamia ongelmia. Osa työstä johtuu myös kahdella jalalla kävelyn aiheuttamista tasapainon säilyttämisen ongelmista: kaatumisista, törmäilyistä ja luiskahteluista.

  Columna Latina ‐ 17.6.2011 ‐ 24/2011 ‐ Kommentteja

 • Kevät toi, kevät toi...yrtit

  Farmakologian isänä pidetään ensimmäisellä vuosisadalla elänyttä Pedanios Dioskurides -nimistä kilikialaista (nykyisen Turkin kaakkoisosa) lääkäriä. Hän kokosi tietoa yrteistä ja lääkeaineista matkoillaan, jotka suuntautuivat Kreikkaan, Kreetalle, Egyptiin ja Petraan. Erheellisesti luullaan hänen toimineen armeijan lääkärinä, vaikka hän vain kertoo matkustamisensa takia eläneen sotilaan elämää.

  Columna Latina ‐ 27.5.2011 ‐ 21/2011 ‐ Kommentteja

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Koronavirus aiheutti ammattitaudin 26 työntekijälle

Lähes kaikki tapaukset ovat olleet terveydenhuollon työntekijöillä.

Ajassa
Terveyden edistämisen määrärahan haku alkoi

Tavoitteena on vähentää koronakriisin negatiivisia vaikutuksia.

Ajassa
Koronasovelluksen koekäyttö alkaa

Varsinainen käyttö alkaa syyskuussa.

Tieteessä
Oireisesta aikuisesta koronaviruksen jatkotartuntoja kouluympäristössä

THL selvitti kahdessa helsinkiläisessä koulussa todetun koronatartunnan altistukset ja jatkotartunnat.

Ajassa
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön koronaeristyskeskus oli pakko sulkea

Koronaeristyskeskus Lesboksen saarella Kreikassa jouduttiin sulkemaan, koska paikallisviranomaiset määräsivät kaupunkisuunnitteluun liittyviä sakkoja ja uhkasivat oikeustoimilla.

Tieteessä
Uutta tietoa diabeetikon jalan ahtauttavasta valtimotaudista

Alaraajojen valtimotauti diabetesta sairastavalla aiheuttaa korkean kuolemanriskin ja valtimohaava alaraajan amputaatioriskin väitöstutkimuksen perusteella.