In memoriam

Kari Karkola 3.7.1941–24.7.2021

Markku HyyppäJohannes LehtonenEeva NikoskelainenJorma RantanenJukka Välimäki
Lääkärilehti

Karista tuli kurssimme isäntä keväällä 1964, kun aloitimme kliiniset opinnot Turun yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa. Hän oli kurssilaisten arvostama ja kunnioittama kollega, joka hoiti sujuvalla, selkeällä ja itseään korostamattomalla tavalla kurssi-isännän tehtävät. Karin sosiaalisuus ja huumorintaju ilmeni mm. kurssilaisten muodostaman ”leptosomiklubin” illanistujaisissa ja kurssimme retkillä. Lääketieteen kandidaattiseuramme puheenjohtajaksi hänet valittiin vuonna 1965. Karin aktiivinen partiolaistausta myötävaikutti hänen organisointi- ja johtamistaidoissaan: Aina valmiina. Me Karin kurssitoverit muistamme häntä kiitollisina korvaamattomasta panoksesta, jolla hän kurssi-isännän ominaisuudessa edisti opintojamme.

Oikeuslääketieteestä tuli Karille luonteva erikoisala. Väiteltyään Turussa vuonna 1972 hän siirtyi Kuopioon oikeuslääkäriksi ja Kuopion yliopiston oikeuslääketieteen dosentiksi. Siellä hän sai vastuulleen oikeuslääketieteen kehittämisen, opetuksen ja tutkimuksen. Oikeuslääkärin työn käytännössä hän piti tärkeänä kuunnella myös ahdingossa olevia uhrin omaisia.

Lue myös

Karin sosiaalisuus ja johtajan kyvyt tulivat käyttöön yliopiston ja yliopistosairaalan ohella etenkin Duodecim-seurassa. Itä-Suomen Lääketiedetapahtuman perustaminen ja kehittäminen järjestelytoimikunnan pitkäaikaisena puheenjohtajana oli Karille sydämen asia. Hänet kutsuttiin myöhemmin Duodecimin ja Itä-Suomen Lääketiedetapahtuman taustaorganisaation Pohjois-Savon Lääkäriyhdistyksen kunniajäseneksi. Eläkkeelle jäätyään hän kirjoitti kokemuksistaan kirjan Kuolemalla on tarina: oikeuslääkäri selvittää.

Kansainvälisen tason lisäkoulutusta tarkkuutta ja eettistä johdonmukaisuutta vaativalle erikoisalalle hän hankki toimiessaan oikeuslääkärinä New Yorkissa Yhdysvalloissa ja myöhemmin Reykjavikissa Islannissa.

Luonto oli Karille läheinen Turun saaristossa Iniön kesämökillä, savolaisessa järvimaisemassa ja Lapissa. Ruoanlaitto oli Karin erikoisharrastus. Hänen kynästään syntyi ”bestseller” Ruumiinavaajan keittokirja.

Karia jäivät suremaan Liisa-puoliso, lapset ja lastenlapset. Karissa menetimme lämpimän, lahjakkaan ja luotettavan kollegan ja ystävän, joka kelpasi roolimalliksi meille kaikille.

Kirjoittajat

Markku Hyyppä

Johannes Lehtonen

Eeva Nikoskelainen

Jorma Rantanen

Jukka Välimäki

Kurssitovereita ja ystäviä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030