Jäsen

SuomiAreenalla keskustellaan sotesta

Lääkäriliiton sessioiden aiheina ovat soten rahoitusmallit ja visiot.

Sari Kosonen
Pekka Leino
SuomiAreena on Suomen suurin yhteiskunnallinen festivaali. Kuva on vuoden 2023 tapahtumasta.

Suomen suurin yhteiskunnallinen festivaali SuomiAreena järjestetään Porissa 25.–28. kesäkuuta. Lääkäriliitolla on tapahtumassa kaksi sessiota.

Tiistaina 25. kesäkuuta liitto järjestää kutsuvierastilaisuuden, jonka otsikkona on Ajaako soten rahoitusmalli päin seinää – miten törmäys vältetään? Tarkoituksena on löytää ratkaisuja kriisiin partaalle ajautuneeseen sote-rahoitukseen.

Hyvinvointialueet tekivät 1,35 miljardia euroa alijäämää vuonna 2023, ja tälle vuodelle sitä kertyy rutkasti lisää. Alijäämä tulee kattaa kolmen vuoden kuluessa. Yhtälö näyttää mahdottomalta. Mitä pitäisi tehdä? Keskustelun vetää Lääkäriliiton viestintäjohtaja Lauri Korkeaoja .

Toinen kutsuvierastilaisuus on keskiviikkona 26. kesäkuuta. Sen otsikkona on Terveydenhuollon visiot, joita ei ole.

Hyvinvointialueet ovat toimineet reilun vuoden. Jättimäisen muutoksen hyödyt eivät näytä vastaavan odotuksia, ja julkisessa keskustelussa esitetään jo, että ratkaisu on epäonnistunut. Millainen julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon tulisi sitten olla? Keskustelussa pyritään löytämään uusia visioita. Keskustelua johdattelee liiton politiikkatoimialan johtaja Jukka Mattila .

– Liitto pyrkii herättämään keskustelua terveydenhuollon pitkäjänteisemmän suunnittelun puolesta. Visiottomuus ja rahoitusmallin ongelmat eivät luo kansalaisille eivätkä työntekijöille luottamusta järjestelmään. Nyt on korkea aika korjata tilanne, kommentoi Korkeaoja.

Monia terveysaiheisia tilaisuuksia

SuomiAreenan järjestävät yhteistyössä Porin kaupunki ja MTV oy. Tilaisuuksia voi seurata maksutta paikan päällä Porissa, verkossa suorina lähetyksinä ja tallenteina MTV Katsomossa. Politiikkaohjelmia nähdään lisäksi iltaisin MTV3-kanavalla.

Terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä tilaisuuksia on monia. Niissä pohditaan muun muassa, pelataanko elämänlotto jo ennen syntymää, ovatko nuorten huumekuolemat hyvinvointiyhteiskunnan musta piste ja onko hyvä kuolema onni vai oikeus. Puolueet järjestävät debatin, jossa keskustellaan siitä, ovatko terveyspalvelut ikuisessa kriisissä.

Koko festivaalin ohjelman löydät osoitteesta suomiareena.fi . Tilaisuuksia voi hakea ajankohdan, teeman, lavan, organisaation tai puhujan mukaan.

Lue lisää: ”Säästöjä vaaditaan liian nopeasti”

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030