Jäsen

Valtuuskunta: Hallituksen toimet vaarantavat julkisen terveydenhuollon

Kansalaisen tulee voida luottaa terveydenhuoltoon niin hyvinä kuin huonoina aikoina, painotetaan Lääkäriliiton valtuuskunnan julkilausumassa.

Sari Kosonen
Sami Perttilä
Valtuuskunnan julkilausumassa kiinnitetään huomiota julkisen terveydenhuollon vaikeaan tilanteeseen.

Valtuuskunta antoi toisena kokouspäivänään 17. toukokuuta julkilausuman, jossa kiinnitetään huomiota julkisen terveydenhuollon vaikeaan tilanteeseen.

Hallitus päätti kehysbudjetissaan leikata hyvinvointialueiden rahoitusta vuoden 2028 tasolla 550 miljoonaa euroa. Hallitus luopui muun muassa viime marraskuussa voimaantulleesta perusterveydenhuollon 14 päivän hoitotakuusta ja päätti nostaa asiakasmaksuja yhteensä sadalla miljoonalla.

Samaan aikaan hallitus panostaa huomattavan summan yksityisen terveydenhuollon subventoimiseen. Kela-korvauksia korotetaan tällä hallituskaudella puolella miljardilla eurolla.

Nämä toimenpiteet pidentävät julkisen terveydenhuollon jo ennestään pitkiä jonoja ja tekevät julkiset palvelut niiden käyttäjille kalliimmiksi. Ne aiheuttavat myös henkilöstön siirtymistä pois jo nyt henkilöstöpulasta kärsivästä julkisesta terveydenhuollosta.

Lääkäriliitto pitää näitä toimenpiteitä vastuuttomina. Samanaikainen julkisen puolen rahoituksen vähentäminen ja tulonsiirto hyväosaisempien hoitoon ovat signaali siitä, että julkisen terveydenhuollon ongelmia ei haluta ratkaista.

Perustuslain mukaan jokaisella suomalaisella on oikeus riittäviin terveyspalveluihin. Perustuslain mukaiset oikeudet eivät ole neuvottelukysymys, vaan kansalaisen tulee voida luottaa terveydenhuoltoon niin hyvinä kuin huonoina aikoina.

Kansalaisten luottamus terveydenhuoltoon on laskenut merkittävästi

Valtioneuvoston Kansalaispulssi-kyselyn mukaan vielä vuonna 2020 suomalaisista yli 90 prosenttia luotti terveydenhuoltoon täydellisesti tai melko paljon. Viimeisimmässä tutkimuksessa osuus on laskenut 58 prosenttiin.

Lääkäriliitto on huolissaan siitä, että lisäleikkaukset heikentävät niin kansalaisten kuin henkilöstön luottamusta siihen, että järjestelmä pystyy huolehtimaan perusoikeuksien toteutumisesta.

Perusterveydenhuolto on terveydenhuollon kivijalka. Suomalaisen perusterveydenhuollon hoidon jatkuvuus ja saatavuus ovat kuitenkin olleet kelvottomalla tasolla, julkilausumassa todetaan.

Eurooppalaisissa hyvinvointivaltioissa perusterveydenhuolto on pääsääntöisesti hoidettu omalääkärimallilla. Lääkäriliitto vetoaa hallitukseen, että julkisen terveydenhuollon leikkaukset perutaan, ja uusi Kela-korvausmalli toteutetaan omalääkärimallina.

Lue lisää: Romahtaako perusterveydenhuolto?

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030