• Sari Kosonen

Paras laadun kehittäjä löytyy napapiiriltä

Lääkäriliiton laatu­palkinnon voitti kovassa kisassa ­Rovaniemen terveyskeskus, joka on ­kehittänyt diabetes­potilaiden hoidon laatua.

Paras laadun kehittäjä löytyy napapiiriltä Kuva 1 / 1

Tyypin 2 diabeteksen hoito on haastavaa. Vaikka sairauteen on olemassa paljon näyttöön perustuvia hoitokeinoja, niiden toteutuminen arjessa voi olla ongelmallista. Rovaniemen terveyskeskus tarttui ongelmaan vuonna 2014.

– Aloimme miettiä, mitä voisimme tehdä hoidon laadun parantamiseksi. Ovatko potilaiden lääkitykset kunnossa? Sokerit, verenpaineet? Entä onko kolesterolit muistettu mitata? Mitkä ovat potilaiden omat toiveet? kertoo Rovaniemen terveyskeskuksen laatuvastaava, terveyskeskuslääkäri Ilona Mikkola.

– Ratkaisuehdotuksena oli, että otimme hoitosuunnitelman käyttöön alkuvuonna 2015. Nyt suurin osa rovaniemeläisistä diabetespotilaista on laatinut hoitosuunnitelman yhdessä ammattihenkilön kanssa.

Laatumittausten perusteella diabetespotilaiden hoidon laatu on kohentunut hoitosuunnitelman käyttöönoton myötä. Hoito on entistä potilaslähtöisempää, yksilöllisempää ja tavoitteellisempaa.

Käytössä on kutsujärjestelmä tyypin 2 diabetespotilaille. Ennen vastaanotolle tuloa potilaalle lähetetään omahoitolomake. Näin hän voi pohtia sairautensa hoitoon liittyviä haasteita ja toiveita ennakolta. Myös Käypä hoito -suosituksen mukaiset lomakkeet verenpaineen ja verensokerimittausten itsemonitorointia varten sisältyvät siihen.

Onnistumisen avaimiin kuuluvat myös henkilökunnan koulutus ja yhdessä tekemisen kulttuuri.

– Laatutyö ei ole ollut ylhäältä johdettua toimintaa, vaan keskeiset asiat on aina sovittu yhdessä henkilökunnan kanssa. Kokemuksena on, että selkeiden tavoitteiden asettaminen yhdessä potilaan kanssa on helpottanut käytännön työtä, erityisesti hoitaja–lääkäri-työparin yhteistyötä, Mikkola kertoo.

Malli otettavissa käyttöön muuallakin

Laatupalkinnosta kilpailtiin Lääkäri 2019 -tapahtuman yhteydessä järjestetyssä finaalissa. Muut finalistit olivat Sosteri eli Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä sekä Vantaan kaupungin terveyskeskuksen ehkäisy- ja perhesuunnittelupalvelut.

– Voittaja on saanut vietyä vaikeaa asiaa eteenpäin. Hoitotulokset ovat parantuneet, ja lisäksi kustannushyötyjä on saavutettu, valinnan tehneen laatuneuvoston puheenjohtaja Klas Winell toteaa.

– Rovaniemen malli on hyvin potilaslähtöinen. Malli on myös otettavissa käyttöön nopeasti ja laajasti muuallakin. Laatupalkinnolla on suuri merkitys hyvien käytäntöjen levittämisessä, Winell sanoo.

Laatupalkinto myönnetään lääkäriryhmälle, lääkärin johtamalle moniammatilliselle ryhmälle tai yksittäiselle lääkärille kannustuksena tuloksekkaasta toiminnan kehittämisestä. Palkinnosta päättää Lääkäriliiton laatuneuvosto, jossa ovat edustettuina Lääkäriliiton lisäksi Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, Finska Läkaresällskapet ja Lääkäripalveluyritykset ry.

Lisää aiheesta

Laatupalkinnosta kisataan taas
Liuotushoidon asiantuntemus siirtyy sairaalasta toiseen videoyhteyden avulla
TAYS:ssa on opittu seuraamaan hoidon laatua

Kirjoittajat
Sari Kosonen

Lisää aiheesta

Uusimmat

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Työssä
Raudanpuute ilman anemiaa - Miten ferritiiniarvoa tulkitaan?

Plasman ferritiinipitoisuuden mittaus on elimistön rautapitoisuuden perusseulontakoe. Sen tulkinta ei ole kuitenkaan aina helppoa.

Ajassa
Kuntodoping jää helposti huomaamatta

Kuntodoping on tuttu ilmiö myös lapsettomuusongelmista kärsivien pariskuntien kanssa työskentelevälle naistentautien erikoislääkäri Varpu Rannalle.

Työssä
Raudanpuute ilman anemiaa - Miten ferritiiniarvoa tulkitaan?

Plasman ferritiinipitoisuuden mittaus on elimistön rautapitoisuuden perusseulontakoe. Sen tulkinta ei ole kuitenkaan aina helppoa.

Liitossa
Kenen kuuluu maksaa Kanta-palveluista?

Yksi Lääkäriliiton eduskuntavaalitavoitteista on siirtää Kanta-palveluiden käyttö­kustannukset valtiolle.

Pääkirjoitus
Hoivakotiin kuuluu lääkäri

Pitääkö huonokuntoisen ja muistisairaan ikäihmisen lähteä hoivakodista terveysasemalle päästäkseen lääkäriin? kysyy Pekka Nykänen.

Liitossa
Vastaanotto kuuluu potilaalle

– Tilastointi on järkevää vain, jos dataa käytetään toiminnan kehittämiseen, kirjoittaa Katri Männikkö.

Tieteessä
Akuutin umpilisäketulehduksen hoidossa tarvitaan tarkempia diagnooseja

Varjoainetehosteisella tietokonetomografiatutkimuksella saavutettiin erinomainen diagnostinen tarkkuus riippumatta radiologin kokemuksesta.

Tiedepääkirjoitus
Suorat antikoagulantit muuttivat hoitoa

Antikoagulaatiohoitoa käyttää yhä suurempi joukko potilaita, joilla on taustalla hankalia perussairauksia ja käytössä lukuisia muita lääkkeitä.